Se hvad de unge har fået af kommunerne

vibstock
De unge får medbestemmelse i kommunerne
Foto: Vibstock Festival

Ungdomshus, øvelokaler, koncerter og høringsret. De unge sætter kulør på kulturlivet og kommer med på politisk råd. Her kan du se, hvad seks ungdomsråd har fået indført i deres kommune. Og hvornår byrådene har trukket bremsen.

 

Haderslev Ungdomsråd, Formand Nicolai Boysen:

valg
Foto: Haderslev Ungdomsråd

Det fik de gennemført

 – Jeg vil fremhæve en paneldebat, vi havde under kommunalvalget, hvor vi havde 2000 elever fra ungdomsuddannelserne. Det var vores forsøg på at gøre kommunalvalget en smule mere spændende for de unge.

– Vi lavede en afstemning inden vi startede paneldebatten, og der svarede 21 procent, at de ikke vidste, hvad de ville stemme. Og da vi lavede afstemningen efter paneldebatten, var der kun 7 procent, der ikke vidste, hvad de skulle stemme.

Det fik de ikke gennemført

– Vi ville lave en ungdomspolitik på et tidspunkt. Til at starte med havde vi skrevet vores eget forslag, som ikke gik igennem. Det blev ikke anerkendt som juridisk korrekt. Så nu er der gået et arbejde igang i forvaltningen med at skrive den ungdomspolitik.

Læs mere om Haderslev Ungdomsråd her

 

Ungeråd Varde, formand Daniel Dynes Dinesen:

Foto: Ungerådet Varde
Foto: Ungerådet Varde

 Det fik de gennemført

– Ungehuset er en af de store ting, som vi fik trumfet igennem. Vi har fået halvanden million over 3 år til projektet. Det er et gammelt lager, der er blevet bygget om.

Det fik de ikke gennemført

– Vi havde tre prioriteter i forhold til beliggenhed. Vores første prioritet var lidt for optimistisk. Det var nede på en DSB grund, i en gammel kæmpestor DSB lagerhal. Det var sådan noget i størrelsesorden 10 millioner kroner for at få det renoveret. Og det var ikke en bygning, som kommunen ejede, og så skulle man ud og bruge penge på det.

Læs mere om Ungeråd Varde her

 

Ballerup Ungdomsråd, talsmand Jacob Wøhler Jørgensen:

Foto: MorgueFile
Foto: MorgueFile

 Det fik de gennemført

– Vi har fået gennemført, at vi har høringskrav på alle sager vedrørende unge. Det betyder, at vi har politisk indflydelse. Vi har ikke stemmeret til forslaget, men vi skal sige vores holdning til det.

– Politikerne har opbygget en form, der gør, at når der skal stemmes om pengene i Ballerups ungdomspulje, så skal alle stemme, men så er ungdomsrådet i flertal på forhånd. Det betyder, at vi kan få det igennem, som vi vil på forhånd. Vi har fået nye computere i år, hvilket Kommunalbestyrelsen ikke var så glade for. Men det fik vi igennem, fordi vi havde flertal.

Læs mere om Ballerup Ungdomsråd her

 

Slagelse Ungeråd, formand Jannik Juul Johansen:

Foto: Sarah Stendorf Meier
Foto: Sarah Stendorf Meier

Det fik de gennemført

– Der har lige været en udskiftning i Ungdomsrådet. Der er nogle år, hvor det ikke har kørt, så der er ikke sket noget de to sidste år.

Læs mere og Slagelse Ungeråd her

 

Viborg Ungdomsråd, Næstformand Martin Lunddorf:

Foto: Vibstock Festival
Foto: Vibstock Festival

 Det fik de gennemført

 – For to år siden var vi med til at starte Viborg Parkour-park op. Og nu støtter vi Vibstock Festivallen i Viborg.

– Lige nu er vi i gang med et projekt, hvor vi gerne vil samle gymnasiernes elevråd på tværs af hinanden og skabe nogle flere arrangementer, der gavner nogle flere unge, og hvor de kan dele erfaringer med hinanden.

Det fik de ikke gennemført

–  Vi har ikke været så heldige at få et ungdomshus, men så har vi fået en projektsal, hvor de unge kan komme og føre deres projekter ud i livet. Så vi har ikke et direkte ungdomshus, hvor de unge kan komme og spille pool. 

Læs mere om Viborg Ungdomsråd her

 

Odder Ungdomsråd, Søren-Haldur Rasmussen

file000408709123

Det fik de gennemført

– Vi er er jo et relativt nyt ungdomsråd, men lige nu er vi i gang med en dialog om at få et ungdomshus og nogle øvelokaler. Det lader til, at det kommer til at gå rigtig godt, men det er ikke noget, der er afsluttet nu. Vi er en smule længere med øvelokalerne, der har vi fået  lokaler.

– Vi har fået igennem at vi har høringsret, og vi har været inde over kommunens nye sundhedspolitik med alkohol og unge.

Det fik de ikke gennemført

– Vi har lavet et udspil til en mulig bygning til vores ungdomshus, og der har kommunen sagt, at det er en relativ dyr løsning, men vi har ikke fået et direkte nej.

Læs mere om Odder Ungdomsråd her 

 

 

2 Responses to "Se hvad de unge har fået af kommunerne"