Forsker: Knitrende lyde og hviskende stemmer kan mindske unges stress

Brugere forklarer, at en særlig lydterapi giver dem en følelse af afslappethed, siger ph.d.-studerende Helle Breth Klausen.
Foto: Pixabay

En særlig form for lydterapi kan mindske unges stressniveau. Det siger Helle Breth Klausen, der er ph.d.-studerende i medievidenskab ved Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet. Hun har netop startet et forskningsprojekt om lydterapien “Atonomous Sensory Meridian Response” (ASMR).

– Der er ikke nogen tvivl om, at lydterapien kan have en afstressende effekt for stressede personer, siger hun.

Hvad er ASMR?

  • ASMR står for Atonomous Sensory Meridian Response
  • Det er følelsen af eufori ved at lytte til ”de små ting”. Det udløser en stimuli af f.eks. knitren eller hvisken
  • ASMR er kendetegnet ved en særlig prikkende fornemmelse, der typisk starter i hovedbunden

Kilde: Information “Lyden af tryghed”

Det går for stærkt i vores samfund

Siden 2013 er unge mænd og kvinders stressniveau steget med7,7 pct. Det fremgår af Sundhedsstyrelsen undersøgelse “Danskernes sundhed 2017”.

Jacob Holst Mouritzen, der er direktør i kommunikation og marketing med speciale i sociale medier hos mediebureauet Mindshare, har især én forklaring på, hvorfor et stigende antal unge føler sig stressede.

– Vi har alle sammen sindssygt travlt. Det er ikke kun på sociale medier, at vi scroller hurtigere forbi nyheder og opslag. Regeringsmæssige tiltag som fremskridtsreformen er et ud af mange eksempler på, hvordan unge føres hurtigere igennem uddannelsessystemet. Og det puster ild i et samfund, der allerede er præget af for meget fart og høje stressniveauer, siger han.

Men en særlig form lydstimulans kan være modsvaret til de høje stressniveauer, som ifølge Jacob Holst Mouritzen trives i et samfund, hvor det går stærkt.

Det er gået i den gale retning med unges stressniveau
Kilde: Sundhedsstyrelsen

ASMR-videoer er en reaktion på et samfund, der lider under stress

Fænomenet dækker over en behagelig stimulerende følelse, der går gennem kroppen, når den oplever bestemte lyde. Det har udviklet sig til et større fællesskab på Youtube, hvor mennesker samles om at lytte til ASMR-videoer.

Helle Breth Klausen vurderer, ligesom Jacob Holst Mouritzen, at videoerne er en reaktion på alt det, der går stærkt i samfundet.

– Nogle af dem, der indtil nu har forsket i ASMR, hævder, at ASMR kan anvendes som et alternativ til den øgede medicinering, og til at lindre nogle af de tidstypiske livsstils- og “følgesygdomme”, der er fulgt i kølvandet på et “fast-pace” samfund. Der er ingen tvivl om, at det for nogle kan forebygge stressniveauer, siger hun i en mail til NetAvisen.

Reagerer du på lydene? Klik på knapperne og lyt!

Lyd går gennem vores hud   

Ansa Lønstrup, der forsker i lyd og lytning ved Aarhus Universitet, mener, at lyd kan noget helt særligt, fordi den ikke kun rammer hørelsen, men faktisk går i hele kroppen.

Ifølge Ansa Lønstrup er det de meget fine lyde, som ASMR-udøverne arbejder med, der kan få mennesker til at slappe af.

Lyd kan nå noget mere og noget andet, end f.eks. synet kan. Lyden rammer ikke kun ørerne, men går derimod i hele kroppen og gennem huden. Og det kan virke afstressende
Ansa Lønstrup, forsker i lyd og lytning

Læs også: Populært internet fænomen: afstressende eller vulgært?

Husk at give dig selv mentale pauser  

Social Business Advisor, Jeppe Morgenthaler, der er daglig lytter af ASMR-videoer på Youtube, bruger videoerne til at sætte sine hjerne på pause. Han sammenligner stimulansen med et stykke rørende musik.

– ASMR er for mig et personligt tilvalg, hvor jeg kan flygte fra notifikationer, nyheder og sociale medier. Det giver mig en mental pause, og skaber ro og velvære i min hverdag. Ligesom mange får behagelige kuldegysninger af et stykke rørende musik, er det min måde at opleve samme stimulans på. Eller, hvad andre ligger af værdi i et godt måltid, eller købe den avis, man godt kan lide, siger han.

Det er Jacob Mouritzen enig i, der heller ikke kunne forestille sig, hvorfor ASMR ikke skulle kunne virke som en afstressende pause i hverdagen.

–  Hvis man kan give sig selv en mental forkælelse, hvor man sætter sig ned i 20 minutter og lytter til afstressende lyde, hvorfor skal det så ikke kunne hjælpe på stressniveauet, siger han.

Test dig selv – reagerer du på lydende i videoen?  

Emma Barrat og Nick Davies fra institut for Psykologi i Swansea i England publicerede i 2015 den første store ASMR-undersøgelse. Gennemsnitsalderen var 25 år for undersøgelsens deltagere.

Undersøgelsen viser, at 70 pct. af de i alt 475 adspurgte, bruger ASMR til at stresse af.

På kanten til det seksuelle

Der er ikke enighed om forståelsen af ASMR-videoer. Og der findes da også seksuelle versioner af videoerne. Derfor er der mange mennesker, der synes AMSR er noget mærkeligt noget, hvilket Helle Breth Klausen sagtens kan forstå.

– Der eksisterer afarter af ASMR-videoer, der er mere erotiske, men i udgangspunktet er fænomenet ikke seksuelt. De er i sin kerne intimt baseret på følelser af nærhed og tryghed. Nogle mennesker ligger jo og lytter til videoerne, inden de skal sove. Og så er der også noget intimt over at lytte til en hviskende kvindestemme, siger hun.

Sådan gjorde vi: Motivationen for historien kommer fra Sundhedsstyrelsens nye undersøgelse om danskernes sundhed i 2017. Journalisten har haft en interesse i at belyse fænomenet ASMR. Jacob Holst Mouritzen, Ansa Løgstrup og Jeppe Morgenthaler er kontaktet og interviewet via telefon, mens Helle Breth Klausen er kontaktet og interviewet via mail.

Opdateret den 15.03.2017: Interaktivt element er indsat.