Eksperter advarer: Søvn-hacking kan være pissefarligt

Populære eksperimenter med søvnmangel, kan have store konsekvenser for helbredet.
Populære eksperimenter med søvnmangel, kan have store konsekvenser for helbredet.

The Uberman og the Everyman 3-nap – sådan hedder søvnteknikker, der lover dig friskhed med kun 2-4 timers søvn fordelt på døgnet. Sov uden dyne, brug blålysbriller til din computer om aftenen, og bliv vækket i din lette søvn af et specialindstillet vækkeur, lyder andre tips og tilbud. Det flyder med ’gode’ råd, på de mange Søvn-hacking sider på nettet.

På siderne deler selvudnævnte søvneksperter ud af erfaringer for, hvordan man kan ’hacke’ sin hjernes døgnrytme, og blive friskere med mindre søvn. Rådene går fra at være en sludder for en sladder, til højst skadelige. Sådan lyder vurderingen fra to søvneksperter, som har skrevet bogen Sov godt hele natten.

Læs også: Snoozeknappen gør dig dødtræt

How to hack your brain

På en af siderne, den amerikanske hjemmeside Sleep: How to hack your brain, forklarer Dustin Curtis, hvordan man gennem eksperimenter med polyfasisk søvn, hvor man sover mange små lure, kan narre sin hjerne til at begynde direkte på den drømmefyldte REM-søvn. Ved på den måde at springe sin naturlige søvncyclus over, skulle man ifølge ham kunne nøjes med helt ned til 2 timers søvn om dagen, uden at føle sig træt.

Se hjemmesiden her: Sleep: How to hack your brain

Men den forklaring giver Thomas Milsted, som er tidligere leder af Center for Stress og Trivsel og medforfatter til bogen om søvn, dog ikke meget for. I det hele taget er Thomas Milsted stærkt kritisk over for dillen med at skære ned på ens søvn, han opfordrer folk til at bruge deres sunde fornuft og lytte til deres krop:

– Det er de mest sindsyge råd, jeg nogensinde har hørt, man kan ikke kompromittere sit søvnbehov, ellers kommer man bare bagud og bliver ekstra træt. De eneste teknikker til at nedsætte søvnbehov, som er videnskabeligt bevist, er at meditere, men det tager jo også tid og kræver ro.

Søvneksperten Michael Rasmussen bakker op, og advarer på det kraftigste unge mennesker mod moden med at eksperiementere med søvnmangel. På kort tid kan det lade sig gøre, men ingen ved hvor store de negative konsekvenser kan være på lang sigt, fortæller han.

– Det er pissefarligt at tro, at man kan lege med søvnen, det har konsekvenser at eksperimentere. Der er en grund til, vi sover, vi er biologiske væsener. Søvnen er aktiv og der sker processer, som er vanvittigt vigtige for vores helbred, når vi sover. Man skal respektere søvnen, folk med søvnmangel har på længere sigt kæmpe forhøjet fare for hjertekarsygdomme, depression, diabetes 2, fedme, og et kortere liv, advarer søvneksperten.

 

One Response to "Eksperter advarer: Søvn-hacking kan være pissefarligt"