Det er teknisk set umuligt at sikre sig mod aflytning. USA har teknisk kapacitet til at aflytte hvem som helst, hvor som helst, siger Niels Christian Juul, lektor i datalogi ved Roskilde Universitet.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kan derfor ikke vide sig sikker på, at hun ikke bliver aflyttet, som det har været tilfældet med den tyske forbundskansler, Angela Merkel.
– Hun kan nærmest være sikker på det modsatte. Men det kan man jo ikke stille sig op og sige som statsminister. Man kunne muligvis godt finde beviser for aflytning, hvis man graver tilstrækkeligt dybt, siger Niels Christian Juul.
Den utroskabshandling, som USA er blevet afsløret i, er egentligt ikke i sig selv problematisk, det er afsløringen, der er problematisk
Ole Kværnø, dekan ved Forsvarets Forskningsakademi
Aflytning fungerer ved, at man som spionerende efterretningstjeneste installerer overvågningsudstyr på et af de mange knudepunkter, der styrer telefonsamtaler fra sender til modtager.
Kort overblik over sagen
– Den tyske efterretningstjeneste har mistanke om, at NSA har aflyttet Angela Merkels mobiltelefon
– Meldingen fra USA har indtil nu været, at man ikke aflytter eller vil aflytte Angela Merkels telefon, men der er ingen konkrete svar om, hvorvidt det er sket tidligere
– Der er ifølge Edward Snowdens oplysninger 35 statsledere, der er blevet aflyttet af NSA
– Tyskland og Frankrig vil nu lave aftale med USA, om brug af aflytning
– Helle Thorning har indtil nu afvist at være med i en sådan aftale
– I dag er knudepunkter bare en computer. Hvis det spionerende efterretningsvæsen har fået den leverandør, der leverer software til computeren, til at installere en lille bagdør, som de selv har nøglen til, så ved de, hvordan de skal bryde ind i den. Så kan de etablere en forbindelse, så de kan lytte med, forklarer Niels Christian Juul.
Læs også: Bliver vi overvåget?
Problemet opstår først, når aflytningen afsløres
Alle ved, at aflytningen finder sted. Det akutte problem opstår, når aflytningen bliver afsløret, som det lige er sket i Tyskland med den amerikanske aflytning af Angela Merkels mobiltelefon, mener Ole Kværnø, dekan ved Forsvarets Forskningsakademi.
Det er skalkeskjulshåndteringer. Der er ikke noget reel håndtering i de aftaler som Frankrig, Tyskland og USA laver nu
Ole Kværnø, dekan ved Forsvarets Forskningsakademi
– Pointen er, at de godt ved, at sådan noget foregår. Ingen stater er fuldstændig sikre på, at man kan stole på hinanden til døden os skiller. Så den utroskabshandling, som USA er blevet afsløret i, er egentligt ikke i sig selv problematisk, det er afsløringen, der er problematisk, siger han.
I den situation bliver man som politiker nødt til at reagere. Men det er spil for galleriet, mener Ole Kværnø. En politisk aftale mellem Europa og USA, der skal regulere aflytningen, vil kun have en lille adfærdsregulerende effekt. Det vil ikke sikre noget, mener han.
Klogt af Thorning at holde sig udenfor
Helle Thorning-Schmidt gør klogt i at holde sig uden for en eventuel politisk aftale. Danmark ikke har en reel aktie i problemet, så længe der ikke er beviser for aflytning, vurderer Ole Kværnø.
– Helle Thorning, der ikke er blevet ramt af det her i Washington Posts overskrifter, vil holde sig ude af at blive blandet ind i det. Det er jo noget, der kræver en masse politiske kræfter at håndtere. Som i virkeligheden bare er skalkeskjulshåndteringer, der er ikke noget reel håndtering i de aftaler som Frankrig, Tyskland og USA laver nu, siger han.