Kommentator om KV13: Der er en håbløshed i de Sønderjyske kommuner

Danish_flag
Det tyske mindretalsparti Slesvigsk Parti stiller op med egne borgmesterkandidater i de Sønderjyske kommuner.

Det regionale tyske mindretalsparti, Slesvigsk Parti, vælger ikke at pege på en dansk kandidat til borgmesterposten, men på en af deres egne. Det er tilfældet i både Aabenraa og Sønderborg Kommune. Det sker efter et godt resultat for mindretalspartiet ved sidste kommunalvalg i 2009. Begrundelsen skal dog i højere grad findes i de svage danske alternativer til borgmestre, forklarer tidligere chefredaktør, seniorkorrespondent og politisk kommentator for Der Nordschleswiger Siegfried Matlok.

I Aabenraa er der 31 medlemmer, og der er det næsten sådan, at hver eneste kandidat betragter sig som borgmesterkandidat. Det siger noget om den håbløshed som er i situationen.
Tidligere chefredaktør, seniorkorrespondent og politisk kommentator for Der Nordschleswiger Siegfried Matlok

Alle er borgmesterkandidater

I Aabenraa Kommune har den populære borgmester Tove Larsen (S) valgt ikke at genopstille, hvilket har åbnet muligheden for en borgmester fra Slesvigsk Parti. De tre borgmesterkandidater er således Thomas Andresen (V), Poul Kylling Andersen (S) og nu Erwin Andresen fra Slesvigsk Parti.

I Aabenraa Kommune er der plads til 31 medlemmer i byrådet. På to af pladserne sidder der medlemmer fra Slesvigsk Parti.

– I Aabenraa er der 31 medlemmer, og der er det næsten sådan, at hver eneste kandidat betragter sig som borgmesterkandidat. Det siger noget om den håbløshed som er i situationen, mener Siegfried Matlok. 

Der er også flere end tre borgmesterkandidater, hvis man tæller spidskandidaterne fra alle partierne med. Borgmesterkandidat Erwin Andresen (SP) understreger da også, at han er spidskandidat for Slesvigsk Parti.

– Som udgangspunkt stiller jeg op som spidskandidat for Slesvigsk Parti. I helt normale sammenhæng, så er alle spidskandidater jo på en eller anden vis borgmesterkandidater, forklarer Andresen.

I mangel af bedre

– Der er ingen markante personligheder bag borgmesterkandidaterne fra de danske partier, forklarer Siegfried Matlok.

Det er altså i mangel af bedre kandidater fra de andre danske partier, at det er muligt for Slesvigsk Parti at pege egne borgmesterkandidater, mener Matlok. Derudover, mener han ikke, at de danske vælgere længere tager afstand til mindretallet, især ikke hos de unge.

Det genkender borgmesterkandidat i Aabenraa fra Slesvigsk Parti Erwin Andresen (SP). Han mener, at mindretallet i Sønderjylland optræder i mange forskellige sammenhænge, hvilket har skabt bred accept i befolkningen.

– Vi fra mindretallet dukker op alle mulige andre steder. Personligt engagerer jeg mig i erhvervsforeningen og idrætsforeningen.  Vi har ikke gemt os væk, forklarer Erwin Andresen.

Valgresultatet til kommunalvalg 2009 for Slesvigsk Parti:

  • Sønderborg Kommune: 1.525 stemmer ud af 40.937. Det svarer til 3,8 % af stemmerne. 1 ud af 31 mandater.
  • Aabenraa Kommune: 2.090 stemmer ud af 30.987. Det svarer til 6,8 % af stemmerne. 2 ud af 31 mandater.
  • Haderslev Kommune: 623 stemmer ud af 30.159. Det svarer til 2,1 % af stemmerne. 1 ud af 31 mandater.

Læs også: http://navisen.dk/blog/ved-du-hvem-der-passer-pa-din-stemme-til-kommunalvalget/

En usandsynlig situation

Der er flere brikker, der skal falde på plads i de Sønderjyske kommuner, for at den nye borgmester bliver en fra Slesvigsk Parti. Spids- og borgmesterkandidat Erwin Andresen erkender, at situationen ikke er den mest sandsynlige.

– Selvfølgelig er det mest sandsynligt, at det er en af de store partier der stiller med en ny borgmester i Aabenraa. Det vi arbejder for er, at der bliver så bredt et flertal i byrådet som muligt. Når de store partier ikke kan finde et bredt flertal, jamen så må vi jo hjælpe til. Skal vi stille med en borgmester, jamen så er vi klar til det, understreger Andresen.

I Sønderborg ligner situationen den i Aabenraa. Med 31 byrådsmedlemmer er en enkelt, Stephan Kleinschmidt, fra Slesvigsk Part. Og som spidskandidat for Slesvigsk Parti, er det ham, partiet peger på som borgmester.

Læs også: http://politiken.dk/politik/Kommunalvalg/ECE2104870/tysk-mindretal-har-noeglen-til-magten-i-soenderjylland/