Udenfor på caféen Nemoland sidder 22-årige Alexander Poulsen en søndag formiddag på Christiania. Gråspurve flyver lavt omkring, og duften af hash og cigaretter vækker lugtesansen samt nysgerrigheden, i tanken om hvem der mon ryger joints, endnu før klokken er tolv. Turister i alle afskygninger går med interesserede blikke rundt omkring bordene og observerer lokale såvel som andre turister drikke en øl eller tænde en joint.
Her sidder Alexander Poulsen afslappet og vant. Han kommer her cirka en gang hver anden uge, når han skal købe nye forsyninger til sit ofte daglige hashforbrug.
– Jeg ryger mellem dagligt og ugentligt, afhængig af hvad jeg har tid og lyst til, fortæller han.
Alexander Poulsen fortæller, at han tidligere har røget for meget, men synes, at han i dag har styr på sit hashforbrug, som kun er til hygge og afstresning.
– Når jeg kommer hjem fra arbejde og er rigtig smadret, så virker det bare rigtig godt at ryge en joint.
– Jeg drikker både øl og ryger smøger, men jeg vil sgu helst bare ryge en joint. For mig er det præcis det samme. Det er bare endnu en last, forklarer Alexander Poulsen.
Alexander Poulsen er langt fra den eneste, der betragter hash som et almindeligt, legitimt rusmiddel. En undersøgelse fra forskningsprojektet Stoffer og natteliv viser, at hash i dag kan betegnes som normaliseret hos de danske unge fra 18-19 års alderen. Stoffet bærer en status som socialt og kulturelt acceptabelt, hvilket ifølge eksperter kan skyldes den øgede opmærksomhed i medierne ved diskussionen om hashbivirkninger og fordele. Men kan unge som Alexander Poulsen bare ryge videre i god tro om, at det ikke skader dem, eller er konsekvenserne ved et hashforbrug afgørende for livet som voksen og studerende?
Flere unge ryger hash
Den nyeste rapport fra Sundhedsstyrelsen viser, at på trods af et fald i unges brug af hårde stoffer, er udbredelsen af hash stadig stigende. Fra 2010 til 2013 er der sket en stigning på 5 pct. i antallet af 16-24 årige med et aktuelt hashforbrug. Ifølge professor ved Center for Rusmiddelforskning Mads Uffe Pedersen skyldes denne stigning de seneste års ændring i holdningen til hash.
– De unge har ikke den samme risikovurdering af hash, som de har over for andre stoffer. Det at ryge hash en gang i mellem anser man ikke som noget specielt problem, siger han.
Fakta om unge danske hashrygere:
- 30% af unge mænd i alderen 20-24 år havde i 2013 et aktuelt hashforbrug. Hos kvinderne i samme aldersgruppe var tallet 16%
- Samlet set havde 23,9% af de danske unge i aldersgruppen 16-24 år et aktuelt hashforbrug i 2013.
- 42,2% af den danske befolkning fra 16-44 år havde i 2013 prøvet at ryge hash.
- 706 mennesker var i 2012 indlagt på et psykiatrisk hospital med en hoveddiagnose relateret til cannabis. 63 flere end i 2011
Kilde: Sundhedsstyrelsens rapport: Narkotika situationen i Danmark 2013
Det virker ikke så slemt
Også sociolog og forsker ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Signe Ravn kan genkende problematikken og forklarer at de unge lader sig påvirke af de store aktuelle hashdebatter.
– Der sker for tiden nogle bevægelser internationalt set, som også har indflydelse på synet på hash herhjemme. Hash er for eksempel blevet legaliseret i nogle amerikanske stater, og nogle bruger hash i medicinsk øjemed som et smertestillende middel. Disse udviklinger åbner for den mulighed, at hash måske alligevel ikke er så farligt, og der er en udvikling som nogle danske unge følger med i og er påvirkede af, forklarer hun.
Jeg drikker både øl og ryger smøger, men jeg vil sgu helst bare ryge en joint. For mig er det præcis det samme. Det er bare endnu en last.
Alexander Poulsen, daglig hashryger
Undersøgelsen fra Stoffer og natteliv viste, at der i løbet af teenageårene sker en normalisering af de unges forhold til hash. I begyndelsen af puberteten betragter de fleste unge hash som farligt og fremmed, fordi de ikke kender mange som har prøvet at ryge det. Men jo ældre de bliver, jo flere sociale sammenhænge oplever de, hvor andre ryger hash, hvilket ændrer på deres egen holdning til stoffet.
Bare en joint
Til daglig læser Alexander Poulsen til multimediedesigner i Køge, hvor han også bor og er opvokset. Studiet kræver meget tid af ham, hvilket påvirker hans hashforbrug.
– Jeg er begyndt at ryge mindre, nu hvor jeg er startet i skole. Så nu ryger jeg måske bare en halv joint eller tre hvæs, når jeg trænger til at koble af. Det er kvalitetstid for mit vedkommende.
De 20-25 årige unge, der ligesom Alexander betragter hash som et afslappende middel, har ifølge Mads Uffe Pedersen nødvendigvis ikke et problematisk hashforbrug.
– De, der ryger lidt en gang imellem på deres videregående uddannelse, sker der ikke så meget ved, men hvis de begynder at ryge hver dag, er der fare for, at de dropper ud af deres uddannelse. Det er helt sikkert, siger han.
Især de intellektuelle ressourcer som hukommelsen og koncentrationen påvirkes ved et dagligt indtag af hash, viser forskning. Men også motivationen til studie, arbejde og pleje af sociale relationer kan lide under for meget hashrygning, da overskuddet formindskes i takt med at hovedet fyldes med røg.
Forventningspresset fylder
Men hvad skyldes unges øgede lyst til at ryge hash i dag? Niels Ulrik Sørensen, forskningsleder og souschef ved Center for Ungdomsforskning er tidligere i et interview med Politiken kommet med et bud på, hvorfor hash virker attraktivt for nutidens unge.
– De oplever et pres for selv at træffe de rigtige beslutninger om deres liv og en frygt for at træffe forkerte valg. Så det er måske ikke så underligt, at roen i hashen appellerer mere til de unge i dag, siger han.
Denne pointe bakker Signe Ravn op om, da hun mener, at alle de forventninger, de unge føler, de skal leve op til, kan give dem lyst til et afbræk i hverdagen. Forventningspresset kan derfor blandt andet afledes ved hash, da rusens effekt ikke er så voldsom, at det påvirker dagligdagen betydeligt.
– Når man ryger en joint i ny og næ, gambles der ikke med ens øvrige ambitioner som ved indtagelse af for eksempel alkohol eller hårde stoffer.
Hellere hash end vin
– Jeg vil meget hellere ryge hash i min hverdag, end jeg vil drikke alkohol. Jeg føler alkohol påvirker og skader mig meget mere end hash gør. Når jeg ryger en joint føler jeg, at jeg kan slappe af og glemme alle hverdagens bekymringer. Jeg synes også, at jeg kan udfolde mig mere kreativt, som om mit hoved bliver mere klart og mere tåget på samme tid. Alkohol spolerer derimod mit fokus og giver tømmermænd, siger Alexander Poulsen.
Selvom alkohol og hash er to forskellige stoffer og ikke rigtig kan sammenlignes, kan man nødvendigvis ikke sige, at hash er mere giftigt end alkohol.
Mads Uffe Pedersen, professor ved Center for Rusmiddelforskning
Eksperterne forstår Alexanders holdning og forklarer, at han nødvendigvis ikke tager fejl i sin påstand.
– Selvom alkohol og hash er to forskellige stoffer og ikke rigtig kan sammenlignes, kan man nødvendigvis ikke sige, at hash er mere giftigt end alkohol. Det er giftigt på en anden måde, siger Mads Uffe Pedersen.
Dog understreger Mads Uffe Pedersen, at hvis du ryger en til to joints om dagen, i god tro om at der intet sker, så længe at du passer dagligdagen og studiet, skal du passe på. Et så hyppigt indtag kan nemlig nemt føre til et problematisk og farligt forbrug. Derfor bør man ikke ryge for ofte og aldrig alene, da vaner nemt kan opstå og gøre, hvad der synes som et uskyldigt forbrug til en afhængighed med fysiske konsekvenser for helbredet.
Da kaffekoppen tom bliver stillet tilbage på bordet, spørger Alexander Poulsen om vi skal gå hen til hans ynglings rygested. Væk fra caféen med de nu mange mennesker begiver vi os op på volden med udsigt til søen. Alexander sætter sig tilrette og tager en rullet joint op af sweatshirten og griner lidt.
– Jeg kom forberedt til interviewet i dag.
Han har sagt til sig selv, at han vil stoppe, hvis hashforbruget tager overhånd igen, men lige nu synes han ikke, at han har noget at bekymre sig om.