Kvit smøgen med elektronisk cigaret

Nu behøver du ikke at droppe fornemmelsen af noget mellem fingrene, den sociale rygepause eller fornøjelsen af lave røgringe. Med en elektronisk cigaret kan du skifte tobakken ud med vanddamp og tænde med en knap i stedet for en lighter. 

»Både mig selv og flere i min omgangskreds er stoppet med at ryge, efter vi har opdaget e-cigen (elektronisk cigaret red.). Jeg har været oppe på en 20-25 smøger om dagen, og har flere mislykkede rygestop bag mig. Men da jeg prøvede den elektroniske cigaret, hjalp den mig til at skære ned på smøgerne. Så nu sparer jeg en masse penge og får nok også forlænget min levetid lidt«, siger Christian Larsen, studerende på Københavns Universitet. 

Minder om en almindelig cigaret

Hos Vapehaven, der forhandler elektroniske cigaretter, mener man, at det er ligheden til en almindelig cigaret, der skyldtes succesen. 

»Det at hive røg ned i lungerne, og det krads, det giver, samt nikotinens ‘buzz’ fungerer som afstressning. Men e-cigaretten er både mere effektiv, og smager bedre,« forklarer Mik Dahl, direktør for Vapehaven. 

Formålet med den elektroniske cigaret var oprindeligt ikke ment som rygestopmiddel, men virkningen vækker glæde hos forhandlerne.

»Succesen kommer nok fra, at du har et produkt der på mange måder er bedre end det, det erstatter. Røgen en vigtig factor for mange rygere, der på trods af hvor ulækker normal cigaret røg kan være, elsker det at lave røg. Det er en stor del af rygning, og nok derfor at ting som en Nicorettespray eller tyggegummi ikke virker så godt, som det måske burde,« siger Mik Dahl. 

På hjemmesiden elektroniskcigaretinfo.dk er der et godt råd til, hvordan man bedst stopper med at ryge almindelige cigaretter.

»Erfaringerne siger, at det er nemmest at holde sit rygestop, hvis man langsomt nedtrapper til den elektroniske cigaret. Du skal altså ikke droppe de normale cigaretter helt, men i stedet langsomt skifte dem ud en efter en«.

Læs mere om rygestop med elektroniske cigaretter her

Kræftens Bekæmpelse tvivler

Selvom Kræftens Bekæmpelse anerkender, at der findes adskillige beretninger om personer med et succesfuldt rygestop med elektroniske cigaretter, så efterlyser de alligevel ’sikre beviser’, før de vil anbefale det som et rygestopmiddel.

»Vi vil være sikre på, at produkterne ikke kan misbruges af børn og unge, som på denne måde bliver afhængig af nikotin og lærer at ryge,« står der på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

De peger også på, at »e-cigaretter bliver solgt af små firmaer, og der er ingen systematisk kontrol med bivirkninger, fordi disse firmaer ikke forsøger at få produkterne godkendt som lægemiddel«.

Vapehaven vil ikke gå i front med at få e-cigaretterne godkendt som lægemiddel, fordi de mener, at det er for dyrt og tidskrævende. 

Læs mere om Kræftens Bekæmpelses holdning til elektroniske cigaretter her

Fakta om elektroniske cigaretter:

Indeholder hverken tjære eller kræftfremkaldende stoffer.

Er ikke skadelig for hverken miljøet eller andre mennesker.

Kan ryges mange steder hvor der ellers er rygeforbud, fordi der hverken er brandfare eller mulighed for passiv rygning. 

Kilde: www.cigaretten.dk