Enhedslisten: Vi skal gøre noget ved asbest nu

Enhedslistens folketingsmedlem Jørgen Arbo-Bæhr er ikke tilfreds med, at Danmark først vil være asbestfrit i 2040. Han forstår ikke, at miljøminister Mette Frederiksen tager så let på, hvad, han mener, er en stor problematik. Stod det til ham, skulle “der gøres alt for at få asbesten indkapslet”.

Folketingets beskæftigelsesudvalg havde i starten af måneden spurgt miljøminister Mette Frederiksen (S), “hvad ministeren vil gøre ved asbestproblemer i Danmark”. Det ledte frem til en vurdering fra Arbejdstilsynet om, at Danmark først vil være asbestfrit i 2040.

“Et stort problem”

Det er en tidshorisont, som Jørgen Arbo-Bæhr bestemt ikke er tilfreds med. Han mener, at folk med tiden vil glemme, at der er asbest, og det er ifølge ham “et stort problem”. Derfor vil han også have, at man gør mere ud af oplysning i håndværkeruddannelserne. Det skal gøre, at unge håndværkere også ved, hvor farligt asbest er.

Tidligere har seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse Johnni Hansen også pointeret, at man ikke længere har samme fokus på problemet som før.

“I gamle dage lærte man, at man skulle passe på med indånding af asbeststøv. Men fordi asbesten har været forbudt i mange år, så er denne advarsel ikke gået videre til næste generation,” sagde han til Netavisen igår.

Johnni Hansen vurderede dog også, at risikoen for kræft i dag er lille. Han mente ikke, at man skal “være bange, så længe man ikke piller ved det”.

Ønsker kortlægning
Jørgen Arbo-Bæhr foreslår, at man starter med at kortlægge, hvilke bygninger i Danmark der er asbest i. Derefter ønsker han, at “man skal fortælle folk i privatboliger, at de bor i et hus med asbest”

I går udtalte Jens Skovgaard Lauritsen fra Arbejdstilsynet, at en kortlægning “ville være en helt uoverskuelig opgave at skulle kortlægge det”. Han fortalte, at omfanget af bygninger med asbest er så stor, at det ville næsten umuligt.

Læs også:

Danmark er først asbestfrit i 2040

Erstatning til kræftsyge ofre for asbest