Værløse Flyvestation er en sikker legeplads for de bløde trafikanter

Cykelryttere nyder at cykle på de brede og store landingsbaner på Værløse Flyvestation, da de ikke skal bekymre sig om bilister. Foto: Anders Høeg Johansen.

Den gamle flyvestation i Værløse har siden 2012 været en populær træningsarena for cykelryttere og rulleskiløbere fra nær og fjern. De store og flade landingsbaner skaber en sikker ramme for de bløde trafikanter, som normalt skal fokusere på bilister, lyskryds og sving fra trafikken.

For den professionelle cykelrytter, Mikkel Bjerg, som til daglig kører for UAE-Team Emirates, har Værløse Flyvestation haft en enorm betydning, ikke kun fra da han var ung drengerytter, men også den dag i dag, når han er hjemme og træne på den gamle hjemmebane.

– ’Flyveren’ (Værløse Flyvestation) har været et af mine yndlings træningsområder, siden jeg begyndte med at cykle som 9-årig. Når jeg kører derude, kan jeg sidde i min helt egen verden, dybt koncentreret på mine intervaller, fordi der ikke er nogen biler, som jeg skal tage højde for, siger 22-årige Mikkel Bjerg, som er opvokset på landevejene omkring Værløse.

Mikkel Bjerg mener, at flyvestationen er unik, da forældre til cykelryttere ikke behøver at bekymre sig lige så meget, når bilisterne er ude af ligningen.

– Det er en gave til dansk cykelsport, at vi har ”Flyveren”, hvor unge og håbefulde cykeltalenter kan træne uden at skulle tænke på bilister. Forældre er naturligvis bekymrede, når deres børn cykler på landevejene. Mine forældre har altid været trygge, når jeg har kørt ude på flyvestationen, siger Mikkel Bjerg.

Læs også: Venstre: Danmark skal have en ny national cykelstrategi

De brede landingsbaner lokker ikke kun cykelryttere til. Rulleskiløbere fra Skiklubben Hareskov og Københavns Skiklub tager ugentligt ud til Værløse for at udnytte flyvestationens brede og sikre rammer.

– Værløse Flyvestation er et rigtig godt sted for begyndere på grund af, at den er lang og flad. Derudover er der også mange, der ruller skøjteski derude, fordi man kan køre i en høj fart uden at skulle tænke på forhindringer, såsom sving, lyskryds og andre trafikanter. Hver lørdag underviser Københavns Skiklub også børn og unge på flyvestationen, fordi de brede landingsbaner giver mulighed for sikre rammer og ’leg’ på ski, som for eksempel fangeleg, siger rulleski træner i Skiklubben Hareskov, Peter Nabe.

Cykelløb på Værløse Flyvestation

De lange og brede landingsbaner er ikke kun optimale til træning. Flere cykel-, rulleski- og rulleskøjteløb har fundet sted på Værløse Flyvestation. Cykelfællesskabet ’HurtigJoakim’ har siden 2019 arrangeret tre cykelløb på flyvestationen, hvor det seneste blev afholdt i påsken.

Community Manager i HurtigJoakim, Kasper Søgaard Ringtved Thomsen, prioriterer, at sikkerheden er i top, når de arrangerer cykelløb. Her finder man ikke et bedre sted end Værløse Flyvestation, mener han.

– Den første og største årsag til at arrangere cykelløb ude på Værløse Flyvestation er, at det er nemt, da der i forvejen er lukket for biler. Da vi som et fællesskab bestående af nuværende og tidligere cykelryttere, går vi ekstra op i, at sikkerheden er i top, og at rytterne kan fokusere på at køre løb, når de kører løb, siger Kasper Søgaard Ringtved Thomsen.

Læs også: Cyklist efter ulykke: »Min største frygt i trafikken er elcyklister«

Ugentligt valfarter cykelryttere fra København og Nordsjælland til Værløse Flyvestation for at træne. Men ved HurtigJoakim-løbet i påsken, fik mange jyske cykelryttere deres første oplevelse med den cykelkendte flyvestation.

– De jyske cykelryttere havde ikke prøvet noget lignende før, og jeg tror, at de fik sig en fed oplevelse på københavnernes velkendte træningsomgang, siger Kasper Søgaard Ringtved Thomsen.

Sådan gjorde vi: Gennem mit netværk i cykelmiljøet var jeg bevidst om, at mange cykelryttere kører på Værløse Flyvestation, men hvordan kan det være at den gamle flyvestation er så populær? Jeg var heldig at få fat på en professionel cykelrytter, som har benyttet flyvestationen som træningsrute i mange år, samt en rulleski træner, der udnytter de brede og store landingsbaner til begynder- og børnetræning. Min sidste kilde kunne fortælle, at flyvestationen ikke kun bruges til træning, men også cykelløb, hvor den er perfekt, da sikkerheden er i top.