Er grøn te sundere end sort te?

I de kolde vintermåneder og den ligeså kolde start på foråret er det altid rart at sidde med en kop te, som kan varme hænderne. Men det kan være svært at lægge sig fast på grøn- eller sort te, Matcha eller Earl Grey, især hvis man går op i sundhed. Den grønne te bliver nemlig ofte fremhævet for at være meget sund.  Men er der overhovedet substans i rygtet, eller er den i virkeligheden bare teverdenens svar på Erasmus Montanus?

Umiddelbart ville man så sige, at den grønne te er sundere, da de naturlige antioxidanter er bevaret. Der dannes dog andre stoffer i den sorte te, som har positive effekter
Leif Horsfelt Skibsted, professor i Design and Consumer Behavior på Københavns Universitet

På trods af de markant forskellige farver stammer den grønne- og den sorte te begge fra tebusken, Camellia sinensis. Ifølge Leif Horsfelt Skibsted, som er professor i Design and Consumer Behavior på Københavns Universitet, kan man dog ikke konkret vurdere, hvilken te der er sundest at drikke. Dette skyldes, at teerne hver især har deres fordele.

-Umiddelbart ville man så sige, at den grønne te er sundere, da de naturlige antioxidanter er bevaret. Der dannes dog andre stoffer i den sorte te, som har positive effekter, forklarer Leif Horsfeldt Skibsted, som understreger, at te generelt er en sund drik.

Læs også: Forskellige arbejdsaftaler for vintertid

Henning Ravn, tidligere direktør for tehandlen A.C. Perch’s Thehandel, er ikke så optaget af sundhedsværdien i de forskellige tetyper, men siger følgende til Net Avisen:

-Grøn te indeholder flere antioxidanter, men man siger også, at den sorte te som f.eks Yunnan kan have en gavnlig virkning på for højt kolesterol på grund af de stoffer, som findes i teen, forklarer Henning Ravn.

Behandlingen efter høsten afgør teens farve
Leif Horsfelt Skibsted forklarer desuden, at det er behandlingen efter høsten, som afgør, hvilken farve teen kommer til at have.

-Når man høster te i Kina eller i Japan, så har man tradition for at opvarme den. Ved opvarmningen ødelægger man enzymerne, som ellers ville ilte catechinerne. Disse catechinerne indeholder antioxidanterne i teen. På den måde bevarer teen den grønne farve og den naturlige smag, forklarer Leif Horsfelt Skibsted, som mener, at den grønne te smagere friskere end den sorte te.

De grønne teblade får lov til at lufttørre i lidt tid, før de bliver inddampet. Når man så inddamper tebladene, krøller de sig sammen. Inddampningsprocessen gør, at de naturlige stoffer i teen såsom antioxidanterne bliver bevaret, og derfor bliver den grønne te også kaldt for ufermenteret te. Behandlingen af sort te er dog noget anderledes. Her spiller salget af te til England også en væsentlig rolle i teens behandlingsforløb og mørke farve.

-Da man begyndte at sælge te til England, tog det meget lang tid at transportere det. Teen var derfor ikke noget værd, når den nåede frem. Her fandt man ud af, at man kunne lade være med at opvarme teen og lade den ilte i luften. Det er denne proces, som giver teen den sorte farve, siger Leif Horsfelt Skibsted.

Læs også: Hvad er forskellen på en mandarin og en klementin?

Til forskel for den grønne te indgår den sorte te i en fermenteringsproces og er derfor ikke ligeså rig på antioxidanter. Efter man har plukket tebladene, fjerner man fugten i bladene ved at lade dem stå i et halvt døgn eller mere. Når man har fjernet en del af fugten i bladene, udsætter man dem for en rulningsproces, som knækker fibrene i bladene. Herefter får teen lov til at ilte i luften. Længden af iltningen varierer efter, hvilken sort te man laver, men det er sådan, teen får sin karakteristiske sorte farve.

Te er populært
Te har sammen med kaffe længe haft en plads ved middagsselskabet.  I de senere år har te dog vundet større indpas i terrænet. Familieforetagendet A.C. Perch’s Thehandel har bestemt nydt godt af den store opmærksomhed.

-Vi har bestemt haft gode tider, hvor folk er begejstrede for nye og spændende teer. Vi har også et bredt udvalg bestående af 150 forskellige teer, siger Henning Ravn.

I A.C. Perch’s Thehandel er man heller ikke så interesseret i snakken om, hvilken te som er sundest at drikke.

-Vi sælger te for, at det skal smage godt. Vi går ikke som sådan op i, hvilken te som virker forbyggende for hvad.