Snart kan du få en ræv som kæledyr

En tam ræv i dagligstuen kan blive muligt. Foto: morguefile
En tam ræv i dagligstuen kan blive muligt. Foto: morguefile

Ræve plejer at holde til i naturen, men det kan snart være fortid. Et forslag fremsat af fødevareminister Dan Jørgensen (S) vil ophæve forbuddet mod at holde ræv som familiedyr. I lovforslaget lyder det:

– Forbuddet mod hold af ræve omfatter således efter gældende ret også privates hold af ræve som familiedyr/kæledyr.

Det er det forbud, fødevareministeren nu vil ophæve. I lovforslaget skriver ministeriet, at de er blevet bekendt med, at der holdes ræve som familiedyr i Danmark. Et billede de dyrehospitaler Netavisen har talt med, ikke kan genkende. Ingen af de adspurgte dyrlæger, har således behandlet en tam ræv:

– Grundlæggende vil jeg sige, at en ræv som tamdyr ikke er noget, som bliver praktiseret her i landet. Jeg har behandlet så mange som nul, det er derfor, jeg er lidt overrasket, siger dyrlæge Jens Knudsen fra Evidensia Dyrehospital i Næstved.

Indtil videre har lovforslaget splittet partierne. Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Socialdemokratiet er for, mens Venstre, De Konservative og Liberal Alliancen har meldt ud, at de er imod.

Ræve lugter fælt

Sussie Pagh, biolog med ph.d. i vilde rødræve og polarrævens adfærd og økologi , har beskæftiget sig med ræve i 20 år. Hun er meget forundret over den potentielle udsigt til ræve som familiedyr:

– Det er jo ikke almindeligt, at man holder ræv, jeg har haft kendskab til nogle enkelte mennesker, som har haft ræve, siger hun og fortsætter:

– For det første vil jeg sige, at når de er kønsmodne lugter de simpelthen så fælt, så jeg ville ikke ønske at have sådan en i min stue. Altså så længe de er hvalpe, er problemet ikke så stort, men når de bliver kønsmodne, så er det.

Sussie Pagh fortæller videre, at rævene har brug for meget plads at boltre sig på, hvilket kan blive besværligt.

En lille hund med damp

Ræve er i familie med hunden, men den glade ejer af en ræv, skal ikke lægge for meget i slægtskabet:

– Det er ikke sådan, at de bider eller bliver utilregnelige, men det er en lille hund med damp, og ikke et dyr du kan opdrage på. Det er selvfølgelig ud fra det bekendtskab, jeg har med de ræve, jeg har kendt. Men der kan selvfølgelig også være nogle, som er forskellige derfra. Men jeg ville have mine store betænkeligheder, siger Sussie Pagh.

Læs også: Her er de farligste brancher i Danmark

I det hele taget er hun ikke tosset med hundesammenligningen. Derimod bør sammenligningen findes i en anden del af dyreriget:

– Ræve er meget mere katteagtige, man kan kalde dem det katteagtige hundedyr. Du kan ikke opdrage på en kat, du kan måske lære den et par enkelte numre, men du kan ikke give den kommandoer, og så gør den, som du gerne vil have det. Forskellen mellem katte og ræve er, at katten ikke lugter så fælt, og desuden færdes den stille og roligt, hvor der er meget mere gang i en ræv, siger hun.

Sussie Pagh forklarer, at hun aldrig selv har holdt ræv, men at hun bygger sine udtalelser på den erfaring, hun har haft med ræve i fangenskab og naturen.

Man kan ikke lære en vild ræv nye tricks

Lovforslaget henvender sig blandt andet til folk, som har fundet en vild efterladt rævehvalp også taget den til sig. Dyrelæge Jens Knudsen har tidligere behandlet vilde rævehvalpe:

– Når vi har håndteret de her rævehvalpe, er det fuldstændig ligesom at håndtere en hundehvalp. Det er der sådan set ikke den store forskel på, men forskellen er, at hunden er avlet gennem generationer. – Det største problem, jeg kan forestille mig er, om de der ræve nu også er tamme, siger han.

Dyrlægens bekymring går derfor mere på rævens trivsel som familiedyr:

– Dan Jørgensen har været ude og kritisere aflivning af raske hunde, men grunden til vi afliver raske hunde er, at de ikke trives i deres familie, eller at familien ikke trives med dem. Den risiko er langt mere potent med rævene – jeg kan slet ikke forstå, det overhovedet kan komme på tale, men vi vil ikke have problemer med at håndtere dem, konkluderer Jens Knudsen.

Forslaget skal igen på dagsordenen i Folketinget den 1. april – og det er ikke en aprilsnar. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra fødevareministeren.

2 Responses to "Snart kan du få en ræv som kæledyr"