Siden murens fald i 1989 er i alt elleve tidligere østbloklande blevet medlem af EU. Men Ruslands seneste træk på Krim-halvøen tyder på, at de ikke vil lade den Europæiske Union komme for tæt på. Sidste år i november fik EU forhandlet sig nærmere en samarbejdsaftale med Georgien og Moldova, som forventes underskrevet, og tog på den måde et skridt tættere på Ruslands grænse. Hvis EU ikke passer på, kan det få store konsekvenser, mener tyske Elias Götz, der er ekstern lektor på Aarhus Universitet. Han har netop skrevet en afhandling om Ruslands og forholdet til dets grænser.
– Det er meget muligt at vi vil se en slags kold krig mellem EU og Rusland i fremtiden. Det vil jeg mene, siger han.
”Igennem 90’erne så de ikke EU som en trussel. Men det har forandret sig,” siger Elias Götz
EU og Rusland har modstridende interesser. De ønsker hver især en slags ’bufferzone’ ved deres grænser, og forsøger at hive de tidligere østlande i hver sin retning, mener Elias Götz.
Læs også: Observatør: Krim-afstemning er forhastet og ulovlig
EU er kommet tæt på Ruslands grænser. Hvis de fortsætter vil der opstå en geopolitisk og økonomisk konkurrence, siger han.
EU er forsigtige
Rusland er på ingen måde klar til, at EU udvider og nærmer sig lande som Hviderusland, Moldova, Georgien og Ukraine. Men ikke alle er enige i, at fremtiden er så dyster. EU ved godt, at de ikke skal komme for tæt på Ruslands grænser, mener Phd. studerende på Center for Europæisk Politik i København Ruxandra Lupu Dinesen:
– Man er klar over man ikke skal træde Rusland over tæerne. EU ved at Rusland har interesse i disse lande.
EU vil ikke udvide mod øst foreløbig. Den økonomiske krise har været alt for omkostningsfyldt for EU, og i øvrigt er den europæiske befolkning ligeglade med Ukraine og Moldova, mener Ruxandra Lupu Dinesen:
Læs også: Ekspert mener ikke at Rusland er en trussel mod EU
– Ukraine og Moldova vil bare være en klods om benet. Det var nok med at udvide med ti lande i 2004 og fire lande i 2007. Det har været en stor mundfuld for EU, og derfor vil de ikke udvide videre, siger hun.
Rusland ser EU som en trussel
EU’s udvidelser mod øst og etableringen af det europæiske militære samarbejde, Common Foreign and Security Policy (CFSP), har ændret Ruslands syn på EU:
– Ruslands opfattelse af EU er skiftet de sidste ti år. Igennem 90’erne så de ikke EU som en trussel. Men det har forandret sig, siger Elias Götz.
Det militære samarbejde er ikke stærkt nu, men Rusland er bange for, at det i fremtiden har mere at sige, mener Elias Götz.
I juni mødes EU med Moldova og Georgien for at underskrive en samarbejdsaftale, en såkaldt associeringsaftale. Opbakningen til EU blandt befolkningen i de to lande er dog ikke stor, og eksperter frygter, at det vil lede til protester.