EU har stadig magten over børnechecken i Danmark

Nyt forslag, der giver dansk undtagelser for EU's love, er blevet vedtaget i Folketinget Foto: Morguefile.com
Det bliver stadig EU, der skal diktere, hvem i Danmark der skal modtage børnechecken
Foto: Morguefile.com

Børnechecks og EU har været to vel diskuterede ord de sidste mange uger. I dag rundede man igen diskussionen, da tre forslag om sagen, der alle kritiserede regeringen og EU, blev forkastet i Folketinget.

Et af forslagene, fremsat af Finn Sørensen (EL), anbefalede dansk undtagelse fra EU’s regler.

Flere politikere råbte “vagt i gevær”, da regeringen tilbage i februar foreslog, at man permanent lavede reglerne om, således at EU-borgere, der arbejder i Danmark, kan få deres børnecheck fra dag 1 i landet, og samtidig sende pengene hjem til deres børn i hjemlandet.

Normalt bliver børnechecken uddelt efter et optjeningsprincip, der går ud på, at man skal arbejde to år i Danmark, før man kan få sin børnecheck.

Dette optjeningsprincip strider imod EU’s regler, og derfor vil Enhedslisten have dansk undtagelse fra EU’s regler.

Læs også: Grønlændere demonstrerede mod EU-forbud

Man har dog udbetalt børnechecken uden at tage højde for optjeningsprincippet siden april 2013, da EU-kommisionen på daværende tidspunkt gav Danmark en henstilling, der indebar, at man ikke benyttede optjeningsprincippet.

Det er altså denne henstilling, som førte til dagens afstemning, og samtidig den henstilling, der fik regeringen til at foreslå at gøre det permanent, at børnechecken kan gives fra første dag i landet.

Forsker ved Center for Europæisk Politik, Peter Mindegaard, mener ikke, at dagens afstemning er overraskende. Da Enhedslisten ikke støtter regeringen, og oppositionen ikke har flertal, kunne dagens forslag ikke få flertal, fortæller han.

Vi må æde den

Det er ikke til at sige, hvad der skal ske nu, men sandsynligt er det, at vi må æde den henstilling, som EU er kommet med, forklarer Peter Mindegaard, og uddyber:

– Man må æde fortolkningen fra EU, medmindre man får ændret reglerne dernede (EU, red.). Man kunne også gøre det, at man tager dem (EU, red.) for en domstol, fortæller han.

Udbetalingen af børneydelse til EU-borgeres børn, der slet ikke bor i Danmark, er steget fra 45 millioner kroner i 2008 til 95 millioner kroner i 2012.