3F’s medlemmer må acceptere enten at få lavere lønstigninger, eller undvære andre goder, de ellers er vandt til at modtage fra deres fagforbund. 3F er nu så presset på økonomien, at de er tvunget til at skære ned. Formanden for Industrigruppen i 3F vil derfor kræve, at arbejdsgiverne dækker hele regningen for alle overenskomstmæssige goder til 3F’s medlemmer. Samtidig skal medlemmernes kontingent øremærkes til 3F’s drift og arbejde.
»Vores medlemmer får måske en lidt lavere lønstigning eller må undvære andre ting, men det har vores tillidsfolk prioriteret,« siger formanden for Industrigruppen i 3F Mads Andersen.
Det er de sidste 10 års medlemsflugt fra 3F, der har skabt de økonomiske problemer, og som nu tvinger organisationen til at spare.
»Pengene, vi sparer ved at øremærke medlemskontingentet, skal ikke bruges til merværdi for medlemmerne. Pengene skal bruges til at holde kontingentet i ro, eller eventuelt sænke det på sigt,« siger Mads Andersen.
Og netop prisen på kontingentet til fagforeningen er afgørende, hvis 3F og de øvrige LO-forbund skal stoppe det faldende medlemstal.
»Der er ingen tvivl om, at prisen er en væsentlig faktor, når folk fravælger fagforeningen. Det er helt afgørende for LO-forbundene, at de kan sænke kontingentet,« siger arbejdsmarkedsforsker Jørgen Steen Madsen.
Tillidsfolk trætte af nasseri
Det er tillidsfolkene fra arbejdspladserne i industrien, der har bragt budskabet om nedskæring til deres formand Mads Andersen:
»Tillidsfolkene kan se, at der går nogle medarbejdere rundt, som ikke ønsker at betale til fællesskabet. Derfor må vi kigge på, hvad arbejdsgiverne skal betale til overenskomsten, kontra hvad vores medlemmer skal betale til overenskomsten. Når flere og flere melder sig ud af 3F, så vil vi gerne have betalt alle goderne af arbejdsgiveren, frem for af 3F’s medlemmer«, siger Mads Andersen.
Ok med færre goder
Og selvom 3F’s medlemmer nu kan få mindre ud af medlemsskabet af deres fagforening, får spareplanen alligevel grønt lys fra arbejdsmarkedsforskeren.