Faglærte arbejdere såsom automekanikere, VVS’er og elektrikere har i snit ligget syge 8,7 dage inden for det seneste år.
Årlige sygedage
Faglært arbejder: 8,7 dage
Funktionær (leder): 8,4 dage
Lærlinge: 4,3 dage
Selvstændige: 3,3 dage
Funktionær (uden ledelsesansvar): 2,4 dage
Ufaglært arbejder: 2,3 dage
Funktionær (mellemleder): 0,6 dage
Gennemsnit: 4,0 dage
Kilde: Analyse Danmark
Det er over dobbelt så meget som blandt andre beskæftigelsesgrupper, viser en ny undersøgelse fra Analyse Danmark lavet i samarbejde med fagforeningen 3F.
– Undersøgelsen bekræfter desværre det, vi allerede ved. Nemlig at faglærte er en af de grupper på arbejdsmarkedet, som har det hårdeste arbejdsmiljø. Det er skidt for den enkelte og koster samfundet milliarder af kroner hvert år i sygdom og manglende arbejdskraft, skriver næstformand i 3F, Tina Christensen, til Netavisen.
Stærk arbejdskultur i hårdt miljø
Fysisk og psykisk nedslidning er de centrale årsager til det høje antal sygedage.
Der er en begyndende mangel på faglærte rundt omkring i landet, og derfor holder man fast i folk, også mange ældre. Det er derfor klart, at de bliver mere syge.
Finn M. Sommer, forsker i Arbejdsliv ved RUC
Mange faglærte arbejder fra de er 14 år, indtil de er over pensionsalderen. Manglen på ny arbejdskraft i den faglærte sektor betyder desuden, at de faglærte er mere stressede, vurderer Finn M. Sommer, som forsker i arbejdsliv ved Roskilde Universitet.
Læs også: Pædagogiske ledere vil hellere have ufaglærte
– Hvor de før blev skubbet ud fra arbejdsmarkedet af yngre erfarne faglærte, bliver de nu fastholdt, fordi der er brug for dem. Der er en begyndende mangel på faglærte rundt omkring i landet, og derfor holder man fast i folk, også mange ældre. Det er derfor klart, at de bliver mere syge, siger han.
For at forhindre, at antallet af sygedage stiger, kræver det flere faglærte i Danmark. Det er et udtryk for et større samfundsmæssigt problem, mener Finn Sommer.
– For det første er ledigheden faldet, og vi efteruddanner ikke tilstrækkeligt ufaglærte til at blive faglærte. Der er en alt for lille efteruddannelse. Og så er der det problem, at færre faglærte uddannes, man har lavet adgangsbegrænsninger på erhvervsuddannelserne, og der er mangel på praktikpladser, siger Finn M. Sommer.
Antallet af faglærte faldt med en fjerdedel fra 1997 til 2019. Hvis udviklingen fortsætter, vil man i 2025 have 100.000 færre faglærte i alderen 40-50 år, der skal erstattes af yngre faglærte.
Læs også: Fagforeninger: Lønåbenhed fremmer ligestilling
Sådan gjorde vi: Idéen udsprang fra undersøgelsen lavet af Analyse Danmark & 3F.
Herefter lavede journalisten et telefonisk interview med Finn M. Sommer, forsker ved RUC, og et skriftligt interview med Tina Christensen, der er næstformand ved 3F.