Fejl i lønsedler: Her skal du holde øje

file0001845175736

Det er pensionen og tillæggene, du skal holde særligt godt øje med på din lønseddel. Og der er god grund til at holde godt øje. En ny undersøgelse foretaget af TNS Gallup for LO og FTF viser, at over halvdelen af danskerne har fundet fejl i deres lønsedler.

En rundringning til de fire store danske fagforeninger FOA, 3F, HK og Djøf fortæller, hvad det er, du skal holde øje med.

Det er nemlig ofte ikke grundlønnen, der er fejl i, men derimod pensionsindbetalingen og de mange forskellige tillæg, som både lønmodtagere og arbejdsgivere har svært ved at holde styr på.

Det er der bred enighed om hos FOA, 3F og HK. Hos Djøf, fagforening for jurister samt erhvervsøkonomiske og samfundsvidenskabelige, oplever man generelt ikke fejl i lønsedler som et stort problem.

Rådgivningschef i Djøf, Mette Knudsen, mener dog, dette skyldes, at de fleste af Djøfs medlemmer er fastlønnede.

– Der, hvor jeg gætter på, der er en større risiko for fejl, er, når man har medlemmer, der får aftenstillæg, weekendtillæg og forskudttidstillæg. Og det gør vores medlemmer ikke.

Selvfølgelig er arbejdsgiveren ansvarlig for, at medarbejderne får den rigtige løn, men det er jo os som lønmodtagere, det går ud over, hvis det ikke er tilfældet
Reiner Burgwald, sektorformand i FOA

Arbejdsgivere og ansatte kender ikke reglerne

Fagforeningerne oplever ofte, at lønmodtagerne ikke kender deres egen overenskomst. Derfor ved de ikke, hvad de er berettigede til og kan ikke gennemskue, om der er fejl på lønsedlen.

Men det er ikke kun lønmodtagerne, der ikke har styr på reglerne. Et almindeligt problem er også, at arbejdsgiverne ikke kender reglerne godt nok. Det fortæller blandt andet sektorformand i FOA, Reiner Burgwald. FOA’s medlemmer leverer offentlig service.

– Der er masser af tilfælde, hvor arbejdsgiveren har svært ved at forstå nogle bestemmelser i overenskomsten. Det kan være nogle særligt arbejdstidsbestemte tillæg, opsparing af noget fritid og sådan noget, som kan være svært for dem at gennemskue, udtaler Reiner Burgwald.

Fagforeningerne finder…

  • oftere fejl hos timelønnede end fastlønnede.
  • ofte fejl, når folk kommer for at få hjælp med andre problemer.
  • fejl på op til 150.000 kr.

Kig på din lønseddel

Husk at tjekke din lønseddel, lyder rådet fra samtlige fagforeninger. Du kan ikke bare regne med, at din arbejdsgiver har styr på det, understreger Reiner Burgwald.

– Selvfølgelig er arbejdsgiveren ansvarlig for, at medarbejderne får den rigtige løn, men det er jo os som lønmodtagere, det går ud over, hvis det ikke er tilfældet, udtaler han.

Fejl i lønsedler

I LO og FTF’s undersøgelse svarer 54 procent af danskerne ja til, at de har oplevet at finde fejl i deres lønseddel. Samtidig viser analysen også, at 49 procent af de adspurgte tjekker deres lønsedler, hver gang de får løn.

Hvor store beløb fagforeningerne finder fejl for, vil de ikke sige noget generelt om. Hos FOA udtaler sektorformand Reiner Burgwald, at det er svært at komme med et kvalificeret gæt.

– Det kommer meget an på, hvad det er for en arbejdsplads, du er på, hvor kompliceret din overenskomst er, og så videre. Der er rigtig mange forhold, der spiller ind, fortæller han.