Etik, kliknyheder og oplagstal var nogle af de emner den nye dokumentar, Ekstra Bladet uden for citat, havde fokus på. Instruktøren Mikala Krogh stillede efter forestillingen i dag op til spørgsmål, og blev fra salen spurgt om hun havde et bestemt budskab.
Jeg har ikke et specifikt budskab til seerne, men ønskede i bund og grund at vise befolkningen, hvordan hverdagen ser ud på en avisredaktion,
instruktør, Mikala Krogh
Særforestillingen var arrangeret af Dansk Journalistforbund. Hans Jørgen Dybro, som er faglig konsulent i Dansk Journalistforbund, fortæller i den forbindelse, at han kan se flere budskaber i filmen.
Læs også: Nu vil 50 nyhedsjægere knokle på Netavisen
– Det er oplagt at skabe en debat med sine kollegaer eller medstuderende om faget, og hvor det er på vej hen. Jeg kan henvise til tillidsrepræsentanten fra filmen, som spørger, om det er en kliksport, eller om vi skal beholde ideen om skrive det som læserne ikke ved, de skal vide, fortæller Hans Jørgen Dybro
Filmen handlede i grundtræk om problematikken, som Hans Jørgen Dybro også omtaler, men kan samtidig få de studerende til at gisne om deres fremtid i faget, hvor faldende oplagstal er en realitet. Han mener, der er grund til bekymring, og at flere vil tage denne bekymring med hjem, efter at have set filmen.
At især Ekstra Bladet bliver brugt som portræt, er rigtig oplagt, fortæller instruktøren Mikala Krogh.
Jeg elsker at hade Ekstra Bladet,
instruktør Mikala Krogh
At de faldne oplagstal er så tydelige hos Ekstra Bladet, er samtidig med til at understrege branchens problem. Det er en avis mange har kendskab og et forhold til, derfor faldt valget på Ekstra Bladet, forklarede Mikala Krogh i salen.
At tænke nyt
Hans Jørgen Dybro mener, at man er nødt til at se realiteterne i øjnene og se de faldende oplagstal som en udfordring. Branchen må finde nye løsninger og en vej ud af dette problem. Som man ser i filmen med Poul Madsen og hans kollegaer, er branchen nødt til at suge alle ideer til sig rundt omkring i verdenen og tænke i nye baner.
Debat om etik
At netop Ekstra Bladet er valgt, åbner også op til en debat om etik, mener Hans Jørgen Dybro.
– Journalistisk etik er op til debat, især i forbindelse med alle de Se og Hør sager vi har haft. Der kan man stille spørgsmålet, går journalister indimellem for langt for en historie, spørger Hans Jørgen Dybro
Dette dilemma opstiller han i forbindelse med gidselstagningsagen omkring Søren og Ebbe. I en sag om hvor grænsen går. I dette tilfælde vælger Ekstra Bladet at bringe en serie af artikler om gidslerne, på trods af familiens bøn om at lade være og PET’s (red. Politiets Efterretningstjeneste) oplysning om at sådanne artikler kan forværre situationen.
Læs også: DR-chef: Vil i overleve, må i tilpasse jer
Filmen er nomineret til CPH:DOX
Ekstra Bladet uden for citat havde premiere den 1. oktober, og er blevet vist i mange af landets biografer. Filmen er samtidig nomineret til årets F:ACT pris, som uddeles af CPH DOX den 14. november 2014. Prisen går til dokumentarfilm inden for dybdeborende journalistik, der gerne vil skabe social forandring. Prisen blev første gang uddelt i 2013, og gik til dokumentaren “Dirty Wars” af amerikaneren Richard Rowley.