Forlænget ID-kontrol gør det sværere at være dansk studerende i Sverige

14958527_10209896165453709_1580256639_n
Tre gange om ugen skal Emilie Refsgaard ligge passet i tasken, hvis hun vil igennem paskontrollen og komme til undervisning på Lund Universitet. Foto: Laura Barfoed Mikkelsen

Når studerende og andre pendlere også fremover skal hive det rødbedefarvede pas frem ved grænsen til Sverige, så går det ud over danskere, som ønsker at studere i Sverige. Det fortæller afdelingschef for eksterne relationer på Lund Universitet, Margrata Nordstrand.

– Grænsekontrollen har gjort det meget mere besværligt for de studerende, som rejser frem og tilbage over sundet hver dag, siger hun.

Margrata Nordstrand kan ikke give nogle tal på, hvor mange danskere, der pendler hver dag til Lund Universitet, men fortklarer, at ID-kontrollen også gjort det sværere for universitet at samarbejde på tværs af Sundet.

En af dem, som oplever frustrationerne i det daglige er Emilie Refsgaard, som studerer i Lund. Passet er det første, Emilie Refsgaard tjekker, hun har med, når hun skal ud af døren om morgen. Uden det kan hun nemlig ikke komme i skole. I stedet for at bruge den halvanden times togtur til at studerer, skal hun stå i kø, ind og ud af toge og op og ned af rulletrapper, for at vise det svenske politi, at hun ikke vil søge asyl i Sverige.

– Det er meget frustrerende, når jeg gerne vil være effektiv i de timer, jeg kører i tog. I stedet for skal jeg bruge meget af tiden på, at jeg skal ud på perronen og vise pas, siger den 23-årig Emilie Refsgaard. Tre gange om ugen pendler hun fra København til Sverige, hvor hun studerer Freds- og konfliktstudier på Lund Universitet.

Den svenske regering vil endnu engang forlænge grænsekontrolperioden med tre måneder. Den samme besked kom regeringen med i juni, og perioden skulle dermed have været ophørt i dag.

Grænsekontrollen har gjort det meget mere besværligt for de studerende, som rejser frem og tilbage over sundet hver dag.
Afdelingschef for eksterne relationer på Lund Universitet, Margrata Nordstran

Ingen tid til at koncentrere sig
Det tager cirka halvanden time for Emilie Refsgaard at transportere sig fra sit hjem på Vesterbro til Lund Universitet. For hende handler det ikke så meget om, at rejsetiden er forlænget med de 45-60 minutter. Det handler mere om det besvær, som er forbundet med grænsekontrollen.

– Hvis jeg er uheldig, og der er forsinkelser, som der ofte er, skal jeg ud af toget og vise mit pas både i Kastrup Lufthavnen og på Hyllie st. i Sverige.

Pendlere bliver mere stressede og trætte, efter der er er kommet grænsekontrol. Det skyldes bl.a. at rejsen bliver hakket i småstykker af togskifte og kontroller. Det viser rapport ’Ny hverdag for pendlere over Øresund’ lavet af Øresunds Instituttet.

Emilie Refsgaard har flere gange droppet de sociale arrangementer på skolen, fordi hun allerede hjemmefra ikke kunne overskue tanken om togturen til Lund.

– Det er en meget lang tur lige pludselig, og det betyder ellers ret meget, når man lige er startet på studie, og man kan være med til at bygge nogle relationer op med dem, man skal studere sammen med, siger Emilie Refsgaard, der er startet på 1. semester i efteråret.

Læs også: Nu er den svenske graensekontrol i gang

Bedre løsninger på problemerne
Steen Christiansen, der er formand for Greater Copenhagen-samarbejdet, finder det foruroligende, at regeringen har besluttet at bevare ID-og grænsekontrollen. Han vil have en bedre løsning, der gør det nemmere at være pendler.

–  I Greater Copenhagen-samarbejdet opfordrer vi den svenske og den danske regering til hurtigst muligt at søge varige, internationale løsninger på de problemer, ID- og grænsekontrollen er et resultat af, siger han i en pressemeddelelse.

Læs også: Pendlere kæmper mod dårlige togtider

Uudholdeligt at pendle
Emilie Refsgaard oplever i høj grad, at hun ikke er den eneste studerende på Lund Universitet, der har været frustreret over togturen til og fra Sverige.

– Der er flere danske studerende, jeg kender, som har givet udtryk for, at de er trætte af paskontrollen. Nogle syntes pendlingen med kontrollen var så besværligt, at de valgte at flytte til Lund.

Selv har Emilie Refsgaard også kigget efter et sted at bo i Lund, men det er lige så dyrt og svært, at finde et sted at bo som i København.  Hun har valgt at tage på orlov fra sit studie efter jul, så en flytning bliver ikke aktuel lige foreløbigt.

– Så jeg holder ud, sukker hun.

Antallet af rejser over Øresund er mindsket med 15 pct. i første halvdel af 2016, ifølge en svensk undersøgelse fra Skåne Len.