Filmskolen Super16 svømmer i ulønnet arbejdskraft

super16
Hos den uafhængige filmskole Super16 er det hjælpende hænder fra branchen, der gør de unges filmproduktioner mulige.
Foto: Morguefile

Både håbefulde og ambitiøse unge og filmfolk med erfaring i ryggen står i kø for at arbejde gratis for den københavnerplacerede filmskole Super16. De studerende på linjen får hverken løn eller SU, og derfor tillader uddannelsens vedtægter heller ikke, at der udbetales løn til de folk, der hjælper på produktionen. Det lyder problematisk, men det er det i grunden ikke, mener Zara Zerny, der er førsterårs elev på instruktørlinjen.

– Vi får en pose penge til produktionerne, men derudover er vi nødt til at søge fondsmidler og gøre vores produktioner så attraktive, at folk gerne vil hjælpe uden løn. Jeg er blevet bombarderet med mails det sidste halve år fra eksempelvis skuespillere. Super16 er med tiden blevet så anerkendte, at selvom vi også selv er ude og kontakte, så får vi masser af tilbud om hjælpende hænder, siger Zara Zerny.

Blåstempling gør filmene mulige

At få folk til at arbejde gratis kræver en masse tålmodighed og fleksibilitet fra alle parter. Men netop fordi Super16 med årene har oparbejdet et godt ry i branchen, er det langt fra en umulig opgave, fortæller formand for årgang otte i Super16 Zire Schucany

– Super16 er blevet et utrolig stærkt brand i branchen, og at vi har det stempel i ryggen gør unægteligt vores job nemmere, forklarer Zire Schucany.

Kunstnerisk frihed tak

Når der ikke følger penge med uddannelsen, til studerende i form af SU og produktionerne og ansatte, er det, fordi at uddannelsen ikke er statsligt anerkendt. Men det ønsker uddannelsen heller ikke at være, fordi man ikke vil underlægges krav og rammer politisk, oplyser Zire Schucany.

Zara Zerny mener, at det netop er filmskolens anderledes koncept, der gør det attraktivt at arbejde uden løn.

– Der er flere og flere, der vil lave det, vi laver, fordi der netop er den kreative frihed, som mange efterspørger. Der er ingen øvre instans, der sætter rammer, siger Zara Zerny

Uddannelsen er med andre ord afhængig af de mange hjælpende hænder. Selvom det ofte er folk under uddannelse, der hjælper til, er det ikke uvant at se garvede branchefolk i Super16 produktioner. Zara Zerny har eksempelvis fået den anerkendte fotograf Nadim Carlsen med i sin produktion.

Ulønnet arbejde er en glidebane

Selvom Super16 er afhængig af al den hjælp de kan skaffe, og branchefolk gerne vil støtte filmskolen, tager man i Dansk Magisterforening afstand fra skolens brug af ulønnet arbejde.

– Vi mener grundlæggende, at det er noget skidt at basere en uddannelse på ulønnet arbejde. Det bekymrer os, særligt hvis det breder sig, og hvis det har en afsmittende effekt på andre brancher. Vi mener jo, at man skal have løn for det, man laver. Det er en glidebane i vores øjne, siger næstformand i Dansk Magisterforening Peter Grods Hansen, der mener, at det er et problem, hvis gratis arbejde er en forudsætning for at få foden inden for i en branche.

Vækker ikke bekymring i branchen

Udmeldingen fra Dansk Magisterforening overrasker ikke formanden Zire Schucany. Hun holder fast i, at Super16 giver folk uvurderlig erfaring, selvom de ikke får løn.

– Selvfølgelig bør man i udgangspunktet undgå ulønnet arbejde, og vi ville da også ønske, at vi kunne lønne folk. Men nu er præmissen bare anderledes i Super16 produktioner, så må vi prøve at give folk noget andet, eksempelvis en masse kreativ frihed og erfaring på cv’et, mener Zire Schucany.

Hos Producentforeningen, som er branche- og arbejdsgiverorganisation for danske film- og tv-producenter, kan direktør Klaus Hansen ikke helt forstå Dansk Magisterforenings bekymring. Han er enig i, at en fagforening er nødt til at stille sig kritisk over for ulønnet arbejde, hvis man tager arbejde fra opgaver, der ellers ville være lønnede. Men det er ikke tilfældet med Super16, argumenterer han.

– Med al respekt for Dansk Magisterforening, så er det jo ikke en kreativ fagforening. Det, vi snakker om her, er en kreativ branche, hvor branchefolk gerne vil hjælpe Super16 og gerne vil være med til talentudvikling. Deres produktioner har ikke har et kommercielt formål og tager derfor ikke arbejde fra nogen, mener Klaus Hansen.

Super16s førsteårselever har premiere på deres førsteårsfilm d. 9 april i Empire Bio, Nørrebro, i samarbejde med CPH PIX. Billetterne er gratis.