TV: Kvindelige håndværkere indgår på lige fod med de mandlige

Af Lasse Rene og Josephine Blachman

I år 2013 var der kun 11 piger ud af i alt 1500, der valgte at tage en tømreruddannelse.

Det viser en undersøgelse fra Danmarks Statistik.

Simone Andreasen på 20 år er en af de få kvinder, som gerne vil være håndværker. Hun er netop nu i gang med en snedker- og tømreruddannelse, som hun er rigtig glad for.

– Ved mit arbejde kan jeg godt lide, at man kommer ud, og at man får kontakt til kunderne. Det er også rart at kunne komme hjem uden at være træt af at sidde bag en skærm, men at man er træt, fordi man har lavet noget fysisk, fortæller hun.

Læs også: Kønsforsker: Dansk liberalisme spænder ben for ligestilling

Forsker: Det er problematisk, at kvinder er i undertal

Simone Andreasen er den ene af to kvindelige lærlinge hos tømrer- og snedkerfirmaet P. Winther Jespersen A/S, der har syv lærlinge i alt. Når kvinder er i undertal, som Simone Andreasen er på sin arbejdsplads, kan det give problemer, forklarer Karen Sjørup, kønsforsker på Roskilde Universitet.

– Den meget stærke kønsopdeling, som vi har i et land som Danmark, gør, at der bliver sat mindre pris på kvinders arbejde, siger hun.

Direktøren for PWJ A/S, Michael Hansen, kan dog ikke nikke genkendende til en sådan tendens. Han oplever, at Simone Andreasen er lige så dygtig som sine mandlige kollegaer, og mener, at han behandler dem ens.

– Simone indgår på lige fod med Mathias, Søren og hvad de ellers hedder. Vi betragter hende bare som en lærling som de andre, at hun er kvinde gør ingen forskel, siger han.

Læs også: Tømrer: Kvindelige lærlinge er en guldåre

Kvindelige håndværker: Jeg har ingen problemer

Simone Andreasen synes heller ikke, at det er et problem for hende at være den ene kvinde blandt mænd på sin arbejdsplads. Hun vil derfor gerne fortsætte sin uddannelse som tømrer og snedker.

– Jeg vil ikke sige, at der er problemer ved at være en kvindelig håndværker, for vi lever i år 2015, hvor der er ligestilling. Så jeg kunne godt finde på at arbejde som snedker i nogle år og læse videre. Måske vil jeg gerne starte mit eget tømrer- eller snedkerfirma engang, siger hun.