
Flere børn i Hørsholm har i de senere år fået behov for specialundervisning. Her kan Lundevejsskolen være en del af løsningen.
For at imødekomme det stigende behov foreslår Hørsholm Kommune en udvidelse af specialskolen Lundevejsskolen, så den skal kunne rumme flere børn og unge med funktionsnedsættelser og forskellige diagnoser.
Lundevejskolen har i øjeblikket plads til 45 elever, men kan med en udvidelse tilbyde undervisning til op til 50 elever.
Forslaget om udvidelsen er en del af kommunens nye politik for inklusion og strategi for specialundervisning.
Målet med udvidelsen af skolen skal ses som et skridt mod at kunne tilbyde flere pladser til børn med diagnoser som f.eks ADHD og autisme, lyder det i høringsforslaget, der er offentliggjort af Hørsholm Kommune.
Forslaget skal dog stadig diskuteres, og beslutningen om en udvidelse vil blive taget efter en høringsproces, som slutter d. 15 maj.
Faktaboks om specialtilbud
- Næsten 7 % af alle elever i Danmark får undervisning på et specialtilbud
- Der findes 121 specialskoler i Danmark
- 15 % af alle under 18 er blevet diagnosticeret med en psykisk diagnose
Tallene stammer fra Psykatrifonden og Børne- og Ungeministeriet
Kræver nyt perspektiv
Ifølge Louise Zabel, byrådsmedlem for SF og næstformand i Børne- og Skoleudvalget i Hørsholm Kommune, udelukker man ikke muligheden for en udvidelse af Lundevejsskolen:
– For min skyld kan vi godt udvide Lundevejsskolen med en ekstra matrikel under de rette forhold og til den rette målgruppe, for eksempel for velfungerende autister, siger Louise Zabel.
Samtidig fremhæver hun, at det er vigtigt at integrere specialskolen med den almene skole:
– Jeg kunne godt tænke mig, at man kobler specialskolen mere til almenskolerne i stedet for at være så firkantede med special eller normal, fortsætter hun.
Læs også: Landsforening: Kommunerne svigter skolebørn med autisme
Før sad han under bordet. Nu er han blomstret op
Brian Lisbjerg Albrechtsen er far til et barn med infantil autisme og ADHD på Lundevejskolens mellemtrin.
Det har været vigtigt for ham at sønnen bliver undervist i rolige rammer, og han har kun haft gode oplevelser med skolen:
– Da han startede på naboskolen, Usserødskole, var der simpelthen for meget uro og støj. Det resulterede i, at han satte sig ned under bordet og sad dernede og trykkede sig, fordi det var det eneste sted, han kunne finde tryghed. Da han kom på Lundevejskolen, begyndte han at blomstre op og blev bedre til mange flere ting, siger Brian Lisbjerg Albrechtsen.
På trods af de gode oplevelser er Brian Lisbjerg Albrechtsen stadig forbeholdende over for en udvidelse af Lundevejsskolen:
– Jeg kunne godt være nervøs for, at en udvidelse af skolen vil medføre, at der bliver flere børn i klasserne, og dermed mindre tid til det enkelte barn. Som skolen er nu, synes jeg faktisk, at den har en fin størrelse med de nuværende klasser, forsætter Brian Lisbjerg Albrechtsen
Nogle elever kan have brug for et mindre miljø
NetAvisen har forelagt Brian Lisbjerg Albrechtsens oplevelse for Timm Troest Hald, der er skoleleder på Usserødskolen. Han siger følgende:
– Forældre til børn, som har særlige behov, er jo de bedste til sammen med skolen at vurdere, hvad der er det rigtige skoletilbud for dem, siger Timm Troest Hald.
Samtidig påpeger Timm Troest Hald, at Usserødskolen gør ,hvad de kan, men at der i nogle tilfælde vil være brug for en anden løsning:
– Nogle børn kan vi godt inkludere i vores fællesskab. Vi har dygtige ressource-pædagoger, dygtige lærere, men vi kan jo ikke ændre på præmissen om, at der er 25 børn i en klasse. Og når der er 25 børn i en klasse, så kan det nogle gange blive for stort for nogle af de børn, som er særligt udfordrede på den kontekst, og de kan derfor have brug for et mindre miljø, siger Timm Troest Hald.
Læs også: Elever med autisme får lige så høje karakterer som alle andre
Sådan gjorde vi: Jeg læste Hørsholms Kommune høringsforslag, hvorefter jeg kontaktede kilderne telefonisk.