Flere danskere vandrer i fællesskab

Danskerne vandrer i fællesskab Foto: Mette Møller Mork/Oslo Museum

Danskerne vandrer i fællesskab
Foto: Mette Møller Mork/Flickr

Gåture gør os mindre glemsomme, vores tanker klarere og bidrager til både fysisk og psykisk velvære. Det viser forskning og det har et stigende antal danskere taget konsekvensen af. Flere og flere traver igennem naturen i fællesskab.

Dansk Vandrelaug, som arrangerer fælles vandreture over hele landet, har i perioden fra 2013 til 2016 fået næsten 2000 nye medlemskaber, fortæller foreningen. Og de nye medlemmer sætter gang i deres nerveproduktion, når de går på tur, fortæller forsker Jesper Mogensen, Professor i kognitiv neurovidenskab ved Københavns Universitet.

– Motionen øger produktionen af nogle stoffer, der hedder neutrofiner, som er vigtige for nervecellernes overlevelse og dermed for dine mentale evner, fortæller han.

Bedre hukommelse giver bedre humør

Under gåture bliver neutrofinen BDNF dannet.BDNF udvider hippocampus, som er hjernens center for hukommelse, ved at skabe nye hjerneceller og flere nervebaner.

Udvidelsen af hippocampus hjælper til at nedsætte risikoen for hukommelsesbesvær og demens.

University of Pittsburgh har igennem et forskningsprojekt vist, at tre ugentlige gåture kan udvidde hippocampus med op til 2 %. Hippocampus er det center i hjernen, der har med hukommelsen at gøre. Udvidelsen af hippocampus forbedrer hukommelsen, hvilket medvirker til, at man slipper af med den trættende følelse, som glemsomhed kan forårsage. Dette hjælper til at gøre de vandrende mennesker gladere og friskere.

Birgit Skovgaard Nielsen, som er medlem af Dansk Vandrelaug i Roskilde, deltager i foreningens ture rundt om i landet hver weekend. Hun fortæller, at vandreturene giver hende præcis de psykiske gevinster, som forskningen peger på.

– Jeg tager på vandretur hver weekend, mange forskellige steder i landet. Jeg kan helt klart mærke, at mit humør bliver bedre, når jeg går i naturen, og når mit humør bliver bedre, tænker jeg også bedre, fortæller Birgit Skovgaard Nielsen.

Natur og fællesskab vejer tungest

Den store tilslutning til Dansk Vandrelaug kunne tyde på, at danskerne har fået øjnene op for de fysiske og psykiske fordele, der er at hente igennem vandreturene. Det er dog ikke disse hensyn, der vejer tungest, når danskerne vælger at melde sig ind i lokale vandreforeninger. Lokalformand i Dansk Vandrelaug Roskilde Keld Jørgensen fortæller, at hans forening har haft konstant fremgang igennem de sidste fire år, men at det ikke er så meget de sundhedsmæssige fordele, som det er de sociale fordele, der tiltrækker folk.

– Vores medlemmer er glade for at komme ud i naturen og røre sig, men det er i høj grad også det sociale fællesskab, de sætter pris på ved vandreturene, fortæller Keld Jørgensen.

Birgit Skovgaard Nielsen fortæller ligeledes, at selvom hun er ganske bekendt med vandringens positive indvirkning på kroppen, er dette ikke hendes primære grund til at begive sig ud på foreningens ture.

– Jeg ved godt, at der er en masse sundhedsmæssige fordele ved at vandre, men det der tiltrækker mig, er naturen og det sociale fællesskab, som man oplever under turene, fortæller Birgit Skovgaard Nielsen.

Den 31. december 2015 var der 8979 medlemmer af Dansk Vandrelaug.