Dataskyen, som ’cloud computing’ kaldes i dagligt tale, er en fællesbetegnelse for lagringstjenester, hvor man i stedet for at opbevare data på sin egen computer kan lagre sine filer på internettet i stedet for.
I dag anvender flere end hver anden dansker cloud computing. Det viser Danmarks Statistiks seneste undersøgelse om befolkningens it-anvendelse.
Læs mere: Når konspirationer bliver virkelighed
Ph.d. studerende i Datalogi, Aske Mottelson, fortæller, at udviklingen kan ses i lyset af, at danskerne er relativt langt fremme, hvad angår brug af IT
– Den indlysende fordel ved at bruge cloud-tjenester fremfor at lagre data lokalt er, at såfremt lokalt gemte filer bliver væk eller beskadiges, kan du altid finde din data igen.
Antallet af danskere, der anvender cloud-tjenester, er steget med 13 procent siden 2014. Faktisk ligger Danmark på 2. pladsen i Europa kun lige overgået af Sverige, viser Danmarks Statistik.
Aske Mottelson mener ikke, at det er en dårlig udvikling, når danskere i højere grad tager cloud-services i brug.
– Det er jo heller ikke fordi, at man er sikret mod, at fremmede får adgang til ens data, fordi man gemmer det på et USB-stik – det kan jo let stjæles.
Læs mere: Forbrugerrådet anmelder Google til Datatilsynet for at overskride persondataloven
Helt ufarligt er det ikke. Der er nogle helt åbenlyse faldgruber, der kan gøre private data sårbare, fastslår Aske Mottelson.
Øg sikkerheden i dataskyen
- Brug passwords, der er svære at gætte
- Brug forskellige passwords til hver service
- Brug 2-faktor login f.eks. ved at modtage en sms kode ved login
- Vælge cloud-tjenester, hvor cloud-tjenesten er produktet, og ikke dig selv
– Benytter man f.eks. et password, der er let at gætte, kan uvedkommende jo let få adgang. Hvis man bruger det samme password i forskellige tjenester, gør man sig selv sårbar, såfremt disse tjenesters sikkerhed bristes. Her er der risiko for, at passwordene kan bruges i et andre sammenhænge.
Danmarks Statistiks undersøgelse viser, at 70 procent af unge mellem 16-24 år opbevarer filer i dataskyen. Det er en stigning på 6 procent. Dog er den største stigning blandt de ældre, som er Europamestre i cloud-lagring, hvor 34 procent af de ældre mellem 65-74 år anvender sådanne tjenester. EU-gennemsnittet ligge på 10 procent.
Risiko for overvågning
Læs mere: Forskere: Beskyt din smartphone mod overvågning
Man skal alligevel tage sine forbehold, det mener Gert Læssøe Mikkelsen, Ph.d. i Kryptologi og leder af Security Lab i Alexandra Institute.
– Nogle af cloud-tjenesterne bruger ens data til nogle andre ting. Så skal man gøre op med sig selv, om det er en forretningsmodel, man ønsker at støtte op omkring.
Internetgiganten Google er blandt andet kendt for at analysere brugerdata med henblik på at sælge personlige annoncer, fortæller Aske Mottelson.
– Har du store mængder privat data hos nogle serviceudbydere, kan der være mulighed for at disse snager i dit privatliv, eventuelt for at sælge annonceplads eller for at sælge til tredje part, siger Aske Mottelson.
Sådan gjorde vi: Idéen til denne artikel opstod efter at Danmarks Statistik d. 14/3/17 offentliggjorde de nyeste tal for it-anvendelse i befolkningen og virksomheder. Gert Læssøe Mikkelsen er kontaktet telefonisk, mens Aske Mottelson er kontaktet via. Facebook.