Skaterrampe, koncerter og ungdomshus. De unge bliver taget med på råd i kommunernes politik og får dermed indflydelse på blandt andet politik om alkohol, kulturliv og opførelse af ungdomshuse. Flere og flere kommuner opretter Ungdomsråd, hvori unge kan rådgive kommunalpolitikerne. En af dem er Varde.
– Vi er blandt andet høringsparter i kommunens rusmiddelpolitik og den nye skolereform, fortæller 21-årige Daniel Dynes Dinesen, der er formand for Ungerådet Varde.
Samlet set er der i dag 47 ungdomsråd fordelt rundt i landets kommuner, det viser tal fra Netværk af Ungdomsråd, som er et netværk for ungdomsrådene i kommunerne. Og yderligere 18 ungdomsråd er på vej til at blive en realitet.
For tyve år siden var der kun otte officielle ungdomsråd i hele landet.
Læs også: Unges indflydelse kan sikre kommunens fremtid
17-årige Rasmus Petersen, formand for Netværket af Ungdomsråd og medlem af Viborg Ungdomsråd, mener, at kommunerne er blevet mere bevidste om, hvordan de kan inddrage de unge i kommunens politiske beslutninger.
– Det har uden tvivl også noget med de unge at gøre, fordi der har været så stort et fokus på dem op til kommunalvalget. Kommunerne er virkelig blevet bevidste om behovet for at inddrage de unge, hvis deres kommuner skal stå stærkt i fremtiden, siger han.
Vi har f.eks. en projektgruppe, der skal lave et ungdomshus, og der har de valgt en gammel arrest nede i byen, som vi er ved at gøre klar til det.
Jan Petersen (S), borgmester i Norddjurs Kommune
- Ungdomsråd er en samling af unge mellem 13 og 30 år, der typisk arbejder med kommunale projekter, der relaterer til unge.
- Det kan f.eks. være ungdomspolitik, tilbud til unge og kulturtilbud I kommunerne.
- Ungdomsrådenes arbejde afhænger af kommunen. I nogle kommuner er ungdomsrådene med til påvirke kommunens politik og beslutningsprocesser. Andre steder arbejder ungdomsrådene med at arrangere koncerter og kulturelle tilbud til de unge i kommunen
Kilde: Wikipedia
Unge vil skabe aktiviteter for hinanden
Daniel Dynes Dinesen, der er formand i Ungeråd Varde, tror, at stigningen af ungdomsråd skyldes de unges interesse i at gøre noget godt for deres jævnaldrene.
-Jeg tror, de unge går mere op i at lave noget for hinanden og sætte gang i nogle aktiviteter. Det er også det, et ungdomsråd er til for. At sætte gang nogle aktiviteter så der sker lidt i de små byer.
Ungdomsrådet fik Ungehuset på dagsordenen i Varde Byråd, og i november sidste år, blev Ungehuset en realitet i kommunen. Foruden at tage initiativet til ungdomshuset, har de unge været med til at bestemme hvor huset skulle placeres og været med til at renovere huset.
Jan Petersen (S), borgmester i Norddjurs Kommune er tilfreds med, at kommunen nu har et ungdomsråd. Kommunen vil gerne prøve at imødekomme ungdomskulturen, og derfor kommer de unge med på råd i flere af kommunens projekter.
– Vi har f.eks. en projektgruppe, der skal lave et ungdomshus, og der har de valgt en gammel arrest nede i byen, som vi er ved at gøre klar til det, siger borgmesteren.
I Norddjurs var det også de unge, der opfordrede kommunalpolitikerne til at lave et ungdomspolitisk program. Her fik de unge i kommunen selv lov til at brainstorme og være med til at udforme den kommunale ungdomspolitik.
Læs også: Kommunerne styres af ældre og rige
Ungdomsråd i kommunerne skal være valgfrie
Selvom mange kommuner nu har et ungdomsråd, eller er ved at etablere et, har en stor del af landets 98 kommuner ikke et ungdomsråd.
Venstres kommunalordfører Jacob Jensen mener, at alle kommuner bør overveje at have ungdomsråd, men vil ikke pådutte kommunerne at have det.
– Jeg synes, det er en god ide, at man har det, men jeg vil lade det være fuldstændig op til byrådet selv at afgøre, om man vil have det, siger kommunalordføreren.