Islands statsminister skred fra møde

Foto: Flickr.com. Islands statminister Sigmundur David Gunnlaugsson er stadig statsminister, men trækker sig fra posten i ubestemt tid.
Foto: Flickr.com. Islands statminister Sigmundur David Gunnlaugsson er stadig statsminister, men trækker sig fra posten i ubestemt tid.

På det møde, hvor Islands præsident og statsminister skulle afgøre, om statsministeren skulle gå, valgte statsministeren at gå sin vej. Det fortæller Valgerdur Anna Jóhannsdóttir, adjunkt i School of Social Sciences på University of Iceland.

Tirsdag den 5 april lige før middag islandsk tid indkaldte den islandske præsident Ólafur Ragnar Grímsson til møde med statsministeren Sigmindur David Guunlaugssons.

– Statsministeren havde under mødet bedt præsidenten acceptere et forslag om at opløse parlamentet, men præsidenten nægtede. Præsidenten sagde, at han ikke kunne vedtage opslaget, før han havde snakket med de andre partiledere, siger Valgerdur Anna Jóhannsdóttir, adjunkt i School of Social Sciences på University of Iceland.

Læs også: Iceland monitor – Almost half of Icelandic nation now want the Pirate Party

Ifølge islandsk lovgivning er det statsministeren, som har ret til at fremlægge et forslag om at opløse parlamentet. Men præsidenten skal også underskrive forslaget, før beslutningen er endegyldig. Hvis forslaget bliver accepteret, skal der være valg på Island inden 45 dage.

En time efter mødet var gået i gang, valgte statsministeren Sigmundur David Gunnlaugsson at forlade mødet. Han gik direkte ind i sin bil, og ønskede ikke at udtale sig til den fremmødte presse.

– Præsidenten er en meget erfaren politiker, men efter mødet med statsministeren var det tydeligt, at præsidenten ikke havde oplevet et møde som dette før, og at han ikke mente statsministerens Sigmundur David Gunnlaugssons opførelse var i orden, siger Valgerdur Anna Jóhannsdóttir.

Efter mødet stod det klart, at præsidenten mente, det var vigtigt at finde en løsning som både parlamentet og befolkningen ville være tilfredse med. Dog er ingen af de store partier parate til valg. Framsóknarflokkurinn (Fremskriftspartiet) og Sjálfstæðisflokkurinn (selvstændighedspartiet) er begge partier, som ifølge meningsmålinger er gået ned i stemmer. Det største parti er ifølge meningsmåleringer Píratar (Piratpartiet), som er gået stærkt frem, siden det blev grundlagt i 2012 uddyber Valgerdur Anna Jóhannsdóttir.

Senere på dagen meldte statsministerens eget parti, Fremskridtpartiet, at Sigmundur David Gunnlaugsson gik af som statsminister. En nyhed der blev massivt dækket af medier, både i ind- og uland.

Men det politiske kaos på Island var endnu ikke slut, for sent i går aftes blev en pressemeddelelse sendt ud af det islandske statsministerium, hvor det fremgår, at Sigmundur David Gunnlaugsson ikke er gået af og ikke har i sinde at gøre det.

Læs hele pressemeddelelsen her.

I pressemeddelelsen fremgår det, at Sigmundur David Gunnlaugsson stadig ville være formand for Framsóknarflokkurin, dog foreslår han, at næstformand Sigurður Ingi Jóhannsson skal overtage kontoret på ubestemt tid.

Den islandske statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson afgiver statsministerposten på ubestemt tid til hans nærstformand, efter de såkaldte Panama-papir viser, at han har haft forbindelse til et advokatfirma i Panama, som hjælper sine klinter med skatteunddragelse. Afsløringen kom frem søndag den 3 april, under et interview med det svenske medie SVT. Interviewet endte med, at Sigmundur David Gunnlaugsson forlod interviewet, efter journalisten havde konfronteret statsministeren om afsløringerne.