I industrien er de glade for, at der bliver uddannet flere indenfor robotteknologi, for de kan mærke den efterspørgsel på arbejdskraft, der hersker over branchen.
– Blandt danske virksomheder er der en stor efterspørgsel efter kandidater indenfor natur og teknik. Vi har lavet en fremskrivning, der viser, at hvis vi ikke gør noget, så vil vi i 2030 mangle 11.000 kandidater med teknisk eller naturvidenskabelig uddannelse. I det lys er vi selvfølgelig glade for, at man udbyder uddannelser, som der er behov for, siger Jonas Orebo Pyndt, der er konsulent hos Dansk Industri.
Læs også: Så vilde er hverdagens robotter
Stor efterspørgsel på robotteknologer
Robotteknologer er en af de grupper, der bliver efterspurgt, mener man hos innovationsnetværket RoboCluster.
– Generelt kan man sige, at der er en stor efterspørgsel på de mennesker, der kan arbejde med robotteknologi. Der er ikke nok, der er uddannet i robotteknologi i Danmark, siger Bjarke Nielsen, der er sekretariatsleder i RoboCluster og uddannet produktionsingeniør.
Bjarke Nielsen mener, at det er altafgørende, at der bliver uddannet flere folk i robotteknologi.
Det er ikke altid lige nemt at finde folk, der har erfaringer inden for området
Enrico Krog Iversen, administrerende direktør, Universal Robots
Stor interesse for robotter
Uddannelsen ‘robotics’
- udbydes på Aalborg Universitet fra semptemper 2014
- er en bacheloruddannelse i robotteknologi
- er på engelsk
De studerende undervises i:
- mekanik og produktion
- elektronik og it
- computer vision
- medialogi
- sundhedsteknologi
I ‘Made’ (Manufacturing Academy of Denmark), der er et samarbejde mellem 26 produktionsvirksomheder, fem universiteter, to teknologiske institutter og Dansk Industri, er der også udsigter til en mere robotpræget fremtid.
– I MADE er der en stor interesse for netop automatisering og robotteknologi blandt virksomhederne. Så også i det lys er det rigtig positivt med en ny uddannelse på området, siger Jonas Orebo Pyndt.
Læs også: Aalborg skal løse manglen på robot-eksperter
Han tror, at virksomheders fremtidige anvendelse af robotteknologi kommer til at sætte sine spor på efterspørgslen.
– Der ligger et stort potentiale for især mange mindre og mellemstore virksomheder. Og når virksomhederne investerer mere i robotter, vil der være et behov for flere kandidater, der kan betjene dem, siger Jonas Orebo Pyndt fra Dansk Industri.
Hos Universal Robots, der er en robotvirksomhed, der producerer og udvikler robotarme, er de også positive over, at der nu kommer flere studerende med kompetencer inden for området.
– Det er ikke altid lige nemt at finde folk, der har erfaringer inden for området, siger Enrico Krog Iversen, der er administrerende direktør I Universal Robots.
Må rekruttere arbejdskraft fra udlandet
Hos Universal Robots har de rekrutteret meget arbejdskraft fra udlandet, simpelthen fordi en række af de rigtig skarpe på området sidder derude.
Selvom der nu er en ny uddannelse på vej i Aalborg, har danske studerende ikke fortrinsret hos Universal Robots.
– Vi vil stadig rekruttere de skarpeste uafhængigt af, hvor de kommer fra, det er ikke passet, der er vigtigt, det er folks kvalifikationer, siger Enrico Krog Iversen.
Ikke nok med en bachelor
Universal Robots administrerende direktør mener dog ikke, at Aalborgs nye bacheloruddannelse ’robotics’ er nok i sig selv.
– En bachelor er ikke relevant for os, det er kandidaten eller den ph.d. som folk får bagefter. Bachelorniveau vedkommer ikke det, vi har behov for hos os, siger han.
Derfor kan de studerende ikke nøjes med den nye bacheloruddannelse ‘robotics’, hvis de vil gøre sig forhåbninger om et job hos robotproducenten.
Hos Dansk Industri lægger de vægt på, at uddannelsen skal tilpasses jobmarkedet.
– Vi vil opfordre til, at udvikling af uddannelsen sker i tæt samarbejde med de virksomheder, som skal ansætte kandidaterne bagefter, siger Jonas Orebo Pyndt.