Selvstændige, der bliver nødt til at vende hver en mønt er blevet flere. Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik.
I undersøgelsen fremgår det, at selvstændige, der har ”meget svært ved at få pengene til at slå til”, er steget med tre procent siden 2010, så det i 2011 var syv procent af de selvstændige, der har pengeproblemer. Statistikken er en del af en ny undersøgelse der viser at hver tiende dansker lever i en hustand, hvor der er pengeproblemer.
Forværringen kommer ikke bag på forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Nordea
”Jeg havde forventet, det ville gå den vej, fordi vi er inde i en finanskrise på sjette år, der i flere europæiske lande har udviklet sig til deciderede statsgældskriser. Når der er mange lande, der har det rigtig skidt, så er det klart, at så forværres de selvstændiges afsætningsmuligheder, og det kan mærkes i privatøkonomien,” udtaler hun.
Læs også: Hver tiende dansker har pengeproblemer
Lavere dansk forbrug
Lektor ved Institut for Ledelse, Politik og Filosofi på Copenhagen Business School Kaspar Villadsen vurderer, at stigningen i danske selvstændige, der har en dårlig privatøkonomi også skyldes, at danskerne beholder pungen i lommen.
”Danskerne holder på pengene. De sidste to år har der været et decideret fald i forbruget. Almindelige mennesker er usikre pga. krisen. De er bange for at blive arbejdsløse, så de sparer op i stedet for at bruge penge, og det går udover de selvstændige,” forklarer han
Villadsen fremhæver den mulighed danskerne fik for at hæve deres efterløn tidligere på året som eksempel.
”Da man gav mulighed for, at folk kunne hæve deres efterløn, der havde man jo håbet på fra regeringens side, at det ville give et væsentligt spark til forbruget, men det spark blev meget mindre, end man havde regnet med. I stedet for at blive brugt til forbrug, er en stor del af de penge røget ind på pensionsopsparring og andre former for opsparring,” fortæller han.
Banker bærer en del af skylden
Kaspar Villadsen vurderer desuden, at en væsentlig grund til, at gruppen med de selvstændige er steget, er, at bankerne tager højere gebyrer for lån og har sat renten op.
”Både boligejere, der har lånt, men også selvstændige, der har lån i banken, betaler mere for deres lån i dag, og det er noget, der kan mærkes i de private hjem,” udtaler han.
Tallene i undersøgelsen stammer fra en interviewundersøgelse, som Danmarks Statistik gennemførte i foråret 2011. Statistikken bygger på interviews med repræsentanter for 5.331 husstande, der i alt omfatter 13.368 personer.