Ekspert efter skattelæk: Nordea-kunder vil flygte

Nordeas kunder ser ikke ud til at forlade banken foreløbig. Men der kan komme eftervirkninger på Panamasagen.
Kunderne i storbanken Nordea vil formentlig begynde at søge mod andre banker som følge af skatteafsløringer. Foto: Mahlum, Wikipedia.

Danske banker kan komme til at overtage kunder fra skandaleramte Nordea indenfor den nærmeste fremtid, efter at det i søndags kom frem, at Nordea, sammen med flere andre banker, rigmænd og kendte sportsudøvere, har været involveret i sager om skatteunddragelse i Panama.

Vi mærker det konkret hos os, fordi vi får henvendelser fra kunder, der gerne vil skifte bank og i den forbindelse vil vide, hvor de finder det bedste tilbud.

John Norden, partner i internetportalen Mybanker.dk

Det vurderer partner i internetportalen Mybanker.dk, John Norden.

– Man skal ikke tage fejl af, at Nordeas kunder har været udsat for meget, og der lurer en meget stærk irritation under overfladen, der kommer i spil, når en sag som denne dukker op, siger han.

Nordeas kunder har ifølge John Norden i forvejen en kort lunte som følge af blandt andet Totalkreditsagen i sidste måned. Og det kan resultere i et bankskifte for mange af bankens kunder, mener John Norden.

– Vi mærker det konkret hos os, fordi vi får henvendelser fra kunder, der gerne vil skifte bank og i den forbindelse vil vide, hvor de finder det bedste tilbud, siger han.

Læs også: Mega-afsløring om skattely skal sætte international dagsorden

Jyske Bank kan også blive ramt

Arbejdet med de lækkede dokumenter er endnu ikke færdiggjort, og der kan derfor være flere afsløringer på vej. John Norden mener ikke umiddelbart, at konsekvenserne bliver lige så store for Jyske Bank, der også bliver nævnt i dokumenterne fra Panamasagen.

– Med mindre selvfølgelig, at man finder noget nyt i de mange dokumenter, der er særligt kompromitterende, siger han.

Banker usikre på følgevirkninger

I Arbejdernes Landsbank er man stadig ved at vurdere, hvor stort omfanget af den omfattende lækagesag bliver.

– Vi regner ikke med at se en bølge af kunder, der vil skifte til os, siger kommunikations- og marketingdirektør i Arbejdernes Landsbank, Peter Froulund.

Hos Sydbank er de også varsomme med at spå om fremtiden.

– Den generelle tendens er ikke voldsom, så lige nu oplever vi ikke det store pres, siger Dan Prangsgaard, presse- og kommunikationskonsulent i Sydbank. Han påpeger dog, at der kan gå op til 90 bankdage, før et eventuelt bankskifte går igennem.

Nordea og Jyske Bank er blevet sat i et dårligt lys, efter at den internationale forening International Consortium of Investigative Journalism (ICIJ) søndag offentliggjorde over 11 millioner dokumenter om sager vedrørende skatteunddragelse i Panama. Nordea bliver nævnt i mere end 10.000 dokumenter fra lækket.