Flyt fra storby til nabokommune og spar over 60 procent

Flere danskere vælger at droppe storbylejligheden til fordel for mere plads i provinsen.
Foto: News Øresund/Johan Wessmann

65 procent. Så meget kan der ifølge nye tal fra Boliga være at spare, hvis man rykker teltpælene op og flytter fra storbyen til en omkransende kommune. Dertil kan man ofte lægge større bolig, mindre larm og en placering tæt på vand og natur.

Og det har fået flere danskere til at droppe storbytilværelsen, siger Mira Lie Nielsen, chefanalytiker hos Nykredit. Hun bekræfter, at der er en stigning af folk, der veksler en ejerlejlighed i byen til et hus i omegnskommunerne.


– Mange får det første barn i lejligheden, før de tænker, det er for småt, og at det man kan købe i byen ikke lever op til ens behov. Når barn nummer to kommer, ser vi et stort fald i andelen af familier, der bliver boende, siger Mira Lie Nielsen.

Boligerne i de nærliggende kommuner er særligt attraktive for unge børnefamilier, da de gør det muligt at beholde jobbet i storbyen, men samtidig giver mere plads for prisen, forklarer hun.

 Vi føler os efterhånden låste og begrænsede inde i byen. Vi savner naturen og muligheden for at tage på stranden og i skoven – det er en helt anden form for leg og fantasi man kan sætte gang i, og det ønsker vi at give vores datter.
Christina Gaarde Hansen, 28 år, tv-tilrettelægger og mor til Ellinor på tre år.

Presset ud af priserne i København

En af de mange danskere, der har valgt at rykke til provinsen, er 28-årige Christina Gaarde Hansen, tv-tilrettelægger og mor til tre-årige Ellinor.

Så meget sparer du i gennemsnit ved at rykke til en omkransende kommune:

Aalborg: 62,5 procent

Aarhus: 59 procent

Odense: 59,5 procent

København: 19,5 procent

Kilde: Boliga.dk

Hun har sammen med sin kæreste valgt at droppe deres 59 kvadratmeter i København til fordel for et hus i Nyborg på Fyn.

Oprindeligt var det ikke planen at ende så langt væk, men modsat nabokommunerne til Odense, Aalborg og Aarhus, er priserne fortsat høje omkring hovedstaden. Det fik konsekvenser for familien.

– Vi havde to krav: at vi gerne ville have et hus, og at vi ikke ville bosætte os så dyrt, at vi begge var tvunget til at arbejde fuld tid. Vi troede i første omgang, vi kunne nøjes med bare at flytte til Roskilde eller Køge, men vi sparede slet ikke nok, siger Christina Gaarde Hansen.

Læs mere: Sælg din bolig, hvis du bor i én af de her 15 kommuner

Beslutningen om at droppe storbyen var ikke let og krævede flere søvnløse nætter. Men da først den var truffet, var det som om, tingene faldt på plads for familien.

– Vi føler os efterhånden låste og begrænsede inde i byen. Vi savner naturen og muligheden for at tage på stranden og i skoven – det er en helt anden form for leg og fantasi, man kan sætte gang i, og det ønsker vi at give vores datter, siger Christina Gaarde Hansen.

– Hvis vi havde købt et hus tæt på København, ville vores liv forme sig efter, at vi skulle arbejde rigtig meget. Og hvis man alligevel bare arbejder, kan det jo være ligemeget med en have for eksempel. Så kan man ligeså godt blive siddende i toværelses-lejligheden. 

Mange familier søger ny tilværelse

Christina Gaarde Hansen og hendes familie er langtfra de eneste, der er trætte af storbylivet. Faktisk er der lige nu en tendens til at rykke langt væk fra de store byer i søgen efter en anderledes livsstil, siger Hanne Tanvig, lektor og seniorrådgiver på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet.

– Der er typisk to former for udflytning – dem, der flytter fordi, de ikke har råd til at bo et sted eller kan få flere kvadratmeter et andet sted, og så dem, der tager et længere hop i søgen efter natur for eksempel. Selvfølgelig spiller økonomi en rolle, men de ser muligheden for at indrette en ny tilværelse for sig, siger hun.

Læs mere: Familiehandel med boliger hitter: Skaber gode økonomiske fordele

Og med boligpriser i de store byer, der kun ser ud til at fortsætte i vejret, ser Hanne Tanvig ingen grund til, at trenden skulle stoppe foreløbigt.

– Jeg tror, vi kommer til at se flere, der flytter ud. Mange oplever et behov for at komme tættere på moder jord. Der er frisk jord, sundhed, fællesskab, børns opvækst i trygge rammer. Jeg tror, det er en tendens, som er af blivende art.

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen udspringer fra en artikel på Boliga om priserne i nabokommunerne til de fire største byer i Danmark. Citaterne stammer fra telefoninterviews med alle tre kilder.