»Før i tiden var jeg bare hashmisbruger«

Tommy var afhængig af hash i 17 år, han har i dag været stoffri i næsten tre år.  Foto: Paul Wurzer
Tommy var afhængig af hash i 17 år, han har i dag været stoffri i næsten tre år.
Foto: Paul Wurzer

Tommy sidder ved arbejdsbordet. Oplagstavlen er dækket med printede e-mails, huskesedler, flyers og notater. Han skriver alting ned, for hans hukommelse har det med at svigte. Han har fuldtidsarbejde, men bruger også tid som frivillig facilitator for en støttegruppe. Han er en ærlig mand, men familie og kollegaer kender ikke til hans fortid som misbruger. Derfor fremtræder han kun med fornavn.

Kommuner over hele landet har i de seneste år haft større fokus på gruppesamtaler til misbrugere under og efter behandlingsforløbet. Frederiksberg og Købehavns Kommune ser flere fordele ved gruppebehandlingerne, og ser, at de har en positiv virkning på mange af misbrugerne.

Jeg har haft et hashmisbrug, og det har givet mig en masse kampe og en masse nederlag, som jeg så har med i bagagen i dag.
Tommy, tidligere misbruger og facilitator for støttegruppe

Projekt Anonym Stofmisbrugsbehandling (PAS) og SMART Recovery selvhjælpsgrupper i København er eksempler på disse. Her mødes misbrugere hver uge til anonyme samtaler.

Anonymt fællesskab hjælper

Tommy var afhængig af hash i 17 år. Han røg som det første, når han stod op, og som det sidste, inden han gik i seng.

– Jeg var i et dybt hul, da jeg startede hos PAS. Jeg brugte hashen til at flygte. Jeg knoklede på arbejde. Så kunne jeg komme hjem og koble af. Så var jeg i en tåge af stoffer, indtil jeg igen skulle på arbejde, fortæller han om livet inden behandling. For ham var de anonyme gruppesamtaler vejen ud af misbruget.

– Jeg kom til at hedde Hansen til efternavn, og det gjorde at jeg kunne slappe af. Havde de sendt mig ud, hvor jeg blev registreret med navn, ville jeg ikke turde at lukke op og fortælle om, hvor langt jeg havde været ude, fortæller han om sit første møde i PAS.

– De andres erfaringer, åbnede mine øjne. Der var tre på holdet, som ugerne efter blev stoffrie. Det var mit mål at være ligesom dem. Før i tiden var jeg bare hashmisbruger. Her var vi mennesker, der var i gang med at bygge vores liv op igen.

Læs også: Forsker: Hash er moderne

Fortiden skaber fremtiden 

Tommy er i dag 37 år og har været stoffri i næsten tre år. Han blev efter sit behandlingsforløb tilbudt uddannelsen som facilitator for SMART Recovery selvhjælpsgrupper, en støttegruppe for tidligere misbrugere. Siden da har han brugt sine erfaringer til at hjælpe andre i samme situation.

– Jeg kan fortælle ud fra mine egne erfaringer fra mit misbrug. Jeg har haft et hashmisbrug, og det har givet mig en masse kampe og en masse nederlag, som jeg så har med i bagagen i dag. Jeg kan ikke fortælle dem hvad de skal gøre, men jeg kan fortælle dem, hvad jeg har gjort.

Tommy har fortalt sin kone og svigerfamilie om sit tidligere misbrug. Hans egen familie så han ikke meget til, da han kæmpede med hashen, og de kender derfor heller ikke til misbruget.

Kollegaerne på jobbet kender heller til hans fortid, og han har ikke længere kontakt til de venner, han plejede at ryge med. Han er startet på ny og har lagt det gamle liv bag sig. Kun de, der behøver, kender hans fortid.