Det er på ingen måde tilstrækkeligt for børnefamilierne, at åbningstiderne i størstedelen af kommunes børnehaver og vuggestuer forkortes.
Sådan lyder det fra 39-årige Louise Nellemann Schadegg, der er mor til to små børn og lokal tovholder i Furesø Kommune for forældrebevægelsen HvorErDerEnVoksen. Et netværk af forældre, der ønsker tilstrækkeligt pædagogisk personale i landets dagtilbud.
Byrådet besluttede den 9. oktober at gennemføre besparelser, der medfører, at størstedelen af kommunens dagtilbud fremover vil have åbent 47 timer om ugen i stedet for de nuværende 49 timer.
Louise Nellemann Schadegg frygter, at de kortere åbningstider vil gøre det sværere for hende og hendes familie at få hverdagen til at hænge sammen.
Der er ingen tvivl om, at kortere åbningstider gør det sværere for forældre at få familielivet til at hænge sammen
Jon Olufson, formand for BUPL Storkøbenhavn
Hverdagen har svært ved at hænge sammen
Louise Nellemann Schadegg bor i Farum med sin mand Thomas. De har to små børn på 1 og 3 år, som går i vuggestue og børnehave i to forskellige institutioner. Hun er i øjeblikket jobsøgende, men frygter de kortere åbningstider, da hun tidligere har haft svært ved at nå at hente sine børn efter arbejde.
– Jeg har prøvet, at jeg har skyndt mig så hurtigt som muligt fra arbejde for at hente mine børn og kun lige nået frem på det tidspunkt, hvor børnehaven fremover vil lukke for derefter at skulle videre og hente min yngste i vuggestuen, siger Louise Nellemann Schadegg.
Jon Olufson, formand for BUPL (Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund) Storkøbenhavn, kritiserer også de forkortede åbningstider.
– Der er ingen tvivl om, at kortere åbningstider gør det sværere for forældre at få familielivet til at hænge sammen. Især hvis man arbejder fuld tid, siger han.
Han pointerer samtidigt, at de nye åbningstider muligvis rammer socialt skævt, da flere pædagoger i kommunen fremover selv er nødt til at forlade deres arbejde tidligere for at kunne nå at hente deres egne børn inden for de forkortede åbningstider.
– Konsekvensen kan jo være, at der er flere pædagoger, der er på fuldtid, som kan blive tvunget til at arbejde færre timer end de ønsker eller måske har råd til, siger Jon Olufson.
Næstformand i Børne- og Skoleudvalget i Furesø Kommune, Anders Medum Groth (R), anerkender, at kortere åbningstider gør hverdagen mindre fleksibel for kommunens børnefamilier. Han mener derfor, at det er afgørende, at der fortsat er dagtilbud med udvidede åbningstider.
– Vi skal have nogle dagtilbud i Farum, Værløse, Jonstrup og Hareskovby, der både har lidt senere og tidligere åbent, så der er en større variation og flere valgmuligheder for forældre, hvis børn skal starte i børnehave og vuggestue, siger han.
Louise Nellemann Schadegg mener ikke, at det er en tilstrækkelig løsning.
– Jeg tror ikke, man vil kunne garantere en plads til alle, og det vil være uholdbart, da åbningstiderne i størstedelen af institutionerne stadig skal forkortes, siger hun.
Ændrede åbningstider i dagtilbud i Furesø Kommune
- Størstedelen af dagtilbuddene vil fremover have ugentligt åbent 47 timer i stedet for 49 timer
- Syv dagtilbud vil fortsat have åbent før kl. 7
- Enkelte dagtilbud vil have åbent til kl. 17
Kilde: Furesø Kommune
Ønsker lovgivning minimumsåbningstider
I dagtilbudsloven stilles der ikke specifikke krav til åbningstiderne for børnehaver og vuggestuer. Det er i stedet op til kommunerne selv at sikre, at åbningstiderne i dagtilbuddene tilpasses de lokale behov.
– Det er nemt for kommunerne at spare på et sted, hvor der ikke har nogen lovgivning i forhold til, hvilken ydelse man præcist skal levere, siger Louise Nellemann Schadegg
Hun mener derfor, at der er behov for national lovgivning, der fastsætter, hvor mange timer landets børnehaver og vuggestuer som minimum skal være åbne.
– Jeg ved ikke, om national lovgivning er den endelige løsning, men hvis det er den retning, forældrene ønsker, er det afgørende, at normeringen følger med hele åbningstiden, siger Jon Olufson, formand for BUPL i Storkøbenhavn.
Han understreger, at dagtilbuddene ikke kun skal være åbne for det, han kalder “råpasning” i ydertimerne, men at der skal være uddannede pædagoger til stede i hele åbningstiden for at sikre både kvalitet og faglighed.
Anders Medum Groth (R), næstformand i Børne- og Skoleudvalget, mener, at de kortere åbningstider sikrer høj kvalitet og faglighed i hele åbningstiden i kommunens dagtilbud.
– Når åbningstiderne bliver kortere, vil sandsynligheden for, at der er en pædagog i ydertimerne alt andet lige, stige, eftersom pædagogens arbejdstid skal lægges i et mindre spænd tidsmæssigt, siger han.
Sådan gjorde vi: Journalisten fandt i grupper på Facebook flere opslag og kommentarer fra forældre, der udtrykte bekymring på grund af besparelserne. Louise Nellemann Schadegg havde selv delt og kommenteret en stor mængde indhold. Derfor kontaktede journalisten hende for at høre om hendes erfaringer. Derefter gennemførte journalisten et telefoninterview med formanden for BUPL Storkøbenhavn, Jon Olufson. Journalisten lavede derefter et telefoninterview med næstformand i Børne- og Skoleudvalget i Furesø Kommune, Anders Medum Groth (R).