Forsker: Dit spyt beskytter mod huller i tænderne

Dit spyt er med til at bevare dit smukke smil.  Foto: morgueFile
Dit spyt er med til at bevare dit smukke smil.
Foto: morgueFile

De færreste af os skænker vores spyt mange tanker i løbet af en dag. Men faktisk kæmper spyttet hver dag en helt ubemærket, men indædt kamp for at bevare vores tænder intakte.

– Dem der har spyt nok, får færre huller, siger lektor og viceinstitutleder ved Odontologisk Institut på KU, Kim Ekstrand.

Han forklarer, at huller i tænderne kommer, når bakterierne nedbryder sukkerstoffer fra maden til blandt andet mælkesyre. Det er den syre, som ætser huller i tænderne.

Fakta om spyt

  • Et voksent menneske producerer ca. 1-2 liter spyt om dagen
  • Spyt består af vand, slimstoffer, ioner og enzymer
  • Enzymerne nedbryder maden og bekæmpe bakterier

– Spyttet eliminerer de skadelige stoffer fra bakterierne, fordi det er basisk. Det neutraliserer altså syren.

Kim Ekstrand forklarer yderligere, at spyttet udover sin neutraliserende effekt også indeholder stoffer, som er med til at genopbygge tænderne igen.

Flourtandpasta til de spyt-fattige

Hører man til den aldrende del af befolkningen eller indtager en bred vifte af medicin, så kan spytproduktionen ofte være nedsat, forklarer Kim Ekstrand. Derfor er netop denne befolkningsgruppe disponerede for huller i tænderne. Det er der dog heldigvis råd for.

– Man kan få tandpasta med ekstra fluor, som hjælper på det problem, siger Kim Ekstrand.

Derudover minder ham om, at hvis man har normal spytproduktion, så bør man være godt hjulpet med hensyn til at undgå huller i tænderne, så længe man hjælper spyttet på vej ved at børste tænderne to gange dagligt.