IT-chef: Jeg ansætter ikke folk, der siger nej til motion

Hos Chili Security er det chefen, der svinger sundhedspisken. Billedet er ikke fra Chili Security. Arkivfoto: Wikimedia Commons/Creative Commons

I IT-firmaet Chili Security sidder medarbejderne bag deres computere og nørkler med software det meste af arbejdsdagen. Men to gange om ugen skal alle ansatte rejse sig fra deres skrivebord og deltage i en fælles obligatorisk træning, hvor teamwork, puls- og styrketræning er i fokus de næste 30 minutter.

Virksomheder kæmper om at være sundest

   • “Danmarks Sundeste Arbejdsplads – Initiativprisen 2018?” er et samarbejde mellem Forsikring & Pension, Dansk Firmaidrætsforbund, Dansk Erhverv samt Falck Healthcare
   • Initiativet sætter fokus på de mange gode initiativer på landets arbejdspladser
   • Præmissen er, at sundhed, trivsel og arbejdsmiljø er vigtigt for at opretholde en konkurrencedygtig arbejdsplads og en sunde ansatte.
   • På den måde kan det inspirere til at styrke arbejdet indenfor sundhed, trivsel og arbejdsmiljø

  Kilde: Danmarks Sundeste Arbejdsplads – Initiativprisen 2018

Siger nej til personer, der ikke vil dyrke motion

Chefen i firmaet holder fast i, at man skal deltage i motionen på jobbet.

– Jeg kan ikke tilbyde et job, hvis man takker nej til at deltage i vores obligatoriske motionsaktiviteter, siger Martin Larsen, der er direktør i IT-firmaet Chili Security.

Firmaet har længe har fokus på sundhed, og vandt sidste år konkurrencen om at være Danmarks sundeste arbejdsplads. Der er en god grund til, at de ansatte skal have sved på panden en time om ugen i  arbejdstiden.

– Sundhed er en allemandsopgave i samfundet, og derfor også en opgave for mig som arbejdsgiver. Hos os i Chili Security deltager alle i træningen. At dyrke motion er en opgave på linje med at besvare arbejdstelefonen, siger Martin Larsen.

Læs også: 99 år og afhængig af motion: Jeg kan simpelthen ikke lade være

Forsker: Motion hører privatlivet til

Det er at gå for langt, når motion bliver præmissen for, om man kan blive ansat eller ej, vurderer Bent Greve, der er velfærds- og arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet.

Det skal som minimum foregå på frivillig basis, da det er her, man opnår de bedste resultater, mener han.

– Det er problematisk, når virksomhedsledelsen går ind og tvinger medarbejderne til at dyrke obligatorisk motion i arbejdstiden. For så blander ledelsen sig i folks privatliv og faktisk bestemmer, hvordan medarbejderens arbejdsdag bedst fungerer. Og det kan godt være en privatsag, siger han.

Men ifølge Bent Greve er konkurrencen også et initiativ, der slår et slag for sundheden, da sunde medarbejdere er oftest de dygtige og vigtige medarbejdere.

– Den sunde medarbejder er til dels også den mere produktive. De har ofte en bedre livskvalitet og mindsker presset på de danske sundhedsudgifter. Derfor kan motion og sundhed have et rigt udbytte for arbejdspladsen og samfundet. Men det skal være et frivilligt tilvalg, tilføjer han. 

En drastisk ansættelsespræmis

Det er Forsikring & Pension, Dansk Firmaidrætsforbund, Dansk Erhverv, Falck og Healthcare, der står i spidsen for den landsdækkende konkurrence. Sundhedskonsulent i Dansk Firmaidrætsforbund Rikke Line Klockars-Jensen har været med til at starte konkurrencen.

Hun påpeger, at vi skal forstå sundhed på arbejdspladsen som et bredt begreb.

– Vi tænker sundhed på arbejdspladsen som noget rigtig bredt. Udover motion, kost og rygning fokuserer vi også på arbejdsglæde, trivsel og de små ting – for eksempel en vittighed i frokostpausen, siger hun.

Men hvis sundhed på arbejdspladsen kan være mange ting, er det så ikke kritisabelt, at man skal tvinges til at dyrke motion for at blive ansat i et firma som Chili Security? 

– Det er en meget drastisk, men også ambitiøs måde at gøre det på, og jeg tror, det ville være problematisk på mange arbejdspladser. Men vi kan se på statistikker, at de arbejdspladser, der indfører motion i arbejdstiden, også har glæde af det, siger Rikke Line Klockars-Jensen.

Om Chili Security forbliver forsvarende mestre i den sundeste arbejdsplads vil blive kåret den 29. maj, når dette års konkurrence slutter.

Sådan gjorde vi: Idéen bag historien udspringer sig af konkurrencen “Danmarks Sundeste Arbejdsplads – Initiativprisen 2018”. Alle kilder er kontaktet og interviewet via telefon.