Flere end 20.000 bomber er kastet i mere end 7.000 luftangreb, og kun to civile har mistet livet i forbindelse med bombningerne, beretter den amerikanskledede koalition, der kæmper mod terrororganisationen Islamisk Stat.
Det finder Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm meget usandsynligt, som derfor i dag havde indkaldt forsvarsminister Peter Christensen (V) til et åbent samråd for at sikre, at Danmark – som er med i koalitionen – gør tilstrækkeligt for at belyse civile tab.
Læs også: Krigen i Syrien giver flere barnebrude
– Det er meget vigtigt, at vi får belyst alle områder og især de mere problematiske områder. Jeg synes ikke, at der bliver gjort nok for at belyse konsekvenserne for civilbefolkningen i Irak og Syrien ved vores deltagelse, fortæller Eva Flyvholm få timer inden samrådet.
Med samrådet i dag håber Eva Flyvholm på at få mere klarhed over registreringen af antallet af civile, der bliver dræbt i luftangreb, og en diskussion af, hvordan Danmark kan presse hele koalitionen til at gøre mere for at skabe åbenhed.
– Jeg ved, at der bliver gjort meget for at forhindre civile tab, men jeg synes samtidig, at der mangler politisk fokus på konsekvenserne for civilbefolkningen, siger Eva Flyvholm.
Vi ved, at der selvfølgelig altid er en reel risiko for civile tab ved alle vores angreb, men man er nød til at huske på, hvilken fjende vi står overfor. Alternativet er langt værre for civilbefolkningen.
Peter Christensen (V), forsvarsminister
Selvfølgelig kan der forekomme civile tab
Ifølge Peter Christensen er der i koalitionen stort fokus på luftindsatsens konsekvenser for civilbefolkningen, og han fremhæver desuden, at fokus på og samarbejde med civilsamfundet er en forudsætning for militær succes med nedkæmpelsen af terrororganisationen Islamisk Stat (ISIL).
FAKTA: Danmarks rolle i krigen mod Islamisk Stat
- Danmark bidrager med syv F-16 fly og op til 140 personer
- Danmark har 120 personer som træner og rådgiver irakiske og kurdiske sikkerhedsstyrker
- Første mission var 16. oktober 2014
- Danske F-16 fly havde den 28. august fløjet 490 missioner og bombet 448 gange
– Vi ved, at der selvfølgelig altid er en reel risiko for civile tab ved alle vores angreb, men man er nød til at huske på, hvilken fjende vi står overfor. Alternativet er langt værre for civilbefolkningen, siger Peter Christensen under samrådet.
Læs også: Syriske flygtningebørn kan ende som hellige krigere
Forsvarsministeren slår desuden fast, at koalitionen tager alle påstande om civile tab meget seriøst uanset kilden. Siden bombningerne blev indledt, har man således behandlet 101 beskyldninger om civile drab, hvoraf seks er blevet nærmere undersøgt.
– Så vil jeg minde jer om, at formålet med hele indsatsen og bekæmpelsen af ISIL ultimativt er at forhindre flere civile tab, siger Peter Christensen.
Danmark er et lukket land
På nuværende tidspunkt har USA’s militære kommando Centcom kun taget ansvaret for to civile drab. Men ifølge nonprofit-organisation Airwars, hvis mål er at sikre en større grad af gennemsigtighed ved luftkrigen, er tallet nærmere et sted mellem 600-2.000 civile tab.
Chris Woods, som står bag organisationen, opfordrede i Information i august til, at landene – heriblandt Danmark – er meget mere åbne om deres mål:
– Danmark burde i det mindste fortælle, hvilke byer, områder og landsbyer, som de danske F-16-fly har bombet, og hvornår de har gjort det. Ellers har de civile irakere ikke en kinamands chance for at vide, om det eventuelt er danske fly, der har dræbt eller såret deres pårørende, sagde han til Information d. 12. august i år.
Danmark bidrager med syv F-16 fly og 140 mand til Operation Inherent Resolve og har fløjet 490 missioner og anvendt 448 bomber siden første mission den 16. oktober 2014.