På flugt fra Ukraine: »Vi hørte eksplosioner og larm fra våben og russiske fly«

Oksana Kolesnyk og hendes hund, som hun tog med til Danmark. Foto: Privat.
Oksana Kolesnyk og hendes hund, som hun tog med til Danmark. Foto: Privat.

Et vidunderligt liv i Ukraine blev taget væk fra Oksana Kolesnyk og hendes familie, da Rusland invaderede Ukraine. Hun er en af de 30.000 ukrainere, der i disse uger kommer til Danmark. 

– Vi sov fredligt, da vi pludselig kunne høre helvede starte. Det var meget uhyggeligt. Vi boede i kælderen i en uge, og vi hørte eksplosioner og larm fra våben og russiske fly. Det er noget, vi aldrig glemmer, fortæller Oksana Kolesnyk.

Efter at have boet i deres kælder i en uge besluttede familien sig for at forlade deres hjem i Kiev til et mere sikkert sted i landet:

– Vi besluttede os for at flygte, men der er mange i Ukraine i øjeblikket, der vil flygte til et mere sikkert sted i landet, og der er desværre ikke nok plads til alle.

Derfor besluttede Oksana Kolesnyk at flygte til Danmark. Dog var det ikke hele familien, der kunne komme med. 

– Min søn kørte os ud af Kiev. Vejene var fuldstændig ødelagte, og vi hørte mange skud på vejen. Vi havde ikke nok tid til at nå frem til et shelter inden udgangsforbuddet, så vi måtte overnatte i bilen på en tankstation, fortæller Oksana Kolesnyk.   
                                                     

Oksana Kolesnyks datter, Zlata og deres hund, på vej til Danmark. Foto: Privat.
Oksana Kolesnyks datter, Zlata og deres hund, på vej til Danmark. Foto: Privat.

– Vi ankom ved grænsen til Polen, hvor min datter og jeg krydsede grænsen gående sammen med vores hund.

I Polen stod der frivillige klar til at transportere dem videre til Tyskland. Her boede de i fem dage, inden de tog videre til Danmark, hvor de ankom den 14. marts, fortæller Oksana Kolesnyk.

– Jeg ankom til Danmark med min datter, hvor vi blev mødt af mine venner og deres veninde. Hun har taget sig rigtig godt af os, og har givet os husly, tøj og mad. Det vil vi være evigt taknemmelig for, siger Oksana Kolesnyk.                                

Tankerne i Ukraine

Selvom Oksana Kolesnyk og hendes datter er i sikkerhed nu, er det svært at slappe af. Tankerne går til hendes hjemland:

Jeg ved stadig ikke, hvad vi skal i fremtiden. Krigen er ikke slut i Ukraine, og vores land er blevet ødelagt til ukendelighed.
Oksana Kolesnyk, 46 år, flygtet til Danmark fra Ukraine

– Jeg forlod min søn og min mor i Ukraine. Min søn er med til forsvare vores hjemland. Han sover kun to timer i døgnet. Han hjælper konstant frivillige og ukrainere, der er flygtet fra værre områder i landet, fortæller hun.

Oksana Kolesnyk fortæller også, at hun har sørget for, at hendes familie er blevet transporteret væk fra Kharkov, hvor de i noget tid havde opholdt sig.

– Den frygtlige krig fortsætter i Kharkov, og det er et helvede der. Der er stadig krig i Kiev, men tro mig, der er alligevel mere sikkert. Jeg beder til, at Kharkov overlever, siger Oksana Kolesnyk.

Læs også: Der kommer ikke flere hænder, når ukrainske børn skal integreres

Fakta om krigen i Ukraine

    • Den 24. februar 2022 invaderede Rusland Ukraine.
    • Mere end 4,7 millioner mennesker er på flugt fra Ukraine
    • Mere end 30.000 ukrainske flygtninge er flygtet til Danmark

»Vi havde et vidunderligt liv«

Før krigen ejede 46-årige Oksana Kolesnyk sin egen skønhedssalon i Ukraine, hvor hun arbejdede som makeup-artist. Et arbejde som hun elskede.

– Vi havde et vidunderligt liv. Vi boede i en nyrenoveret lejlighed, og vi tog på ferie to til tre gange om året. Vi er netop hjemvendt fra Miami, hvor vi fejrede nytår, fortæller Oksana Kolesnyk.

Oksana Kolesnyks søn er lige blevet færdig på universitetet, og hendes datter var godt i gang med sine studier på universitetet i Ukraine.

De havde et fredeligt liv, fortæller Oksana Kolesnyk, inden Ruslands invasion satte en stopper for det.

– Jeg ved stadig ikke, hvad vi skal i fremtiden. Krigen er ikke slut i Ukraine, og vores land er blevet ødelagt til ukendelighed.

Derfor tror Oksana Kolesnyk på, at hun og hendes datter bliver nødt til at blive i Danmark de næste par år.

– Det er selvfølgelig svært uden at kende sproget og lovene, men vi prøver hårdt på at lære alt, hvad der kræves af os. Vi er fredelige mennesker, og jeg ser hjertevarme mennesker her i Danmark, siger Oksana Kolesnyk.

Sådan gjorde vi: NetAvisen har skrevet en række historier om ukrainske flygtninge i fx landets kommuner. Derfor er det relevant at høre en af de ukrainske flygtninges personlige fortælling og oplevelse med at komme til et fremmed land som flygtning. Oksana Kolesnyk er kontaktet på Facebook og interviewet over telefonen. Artiklen er blevet til på baggrund af kildens egne beretninger om flugten fra Ukraine til Danmark. Informationerne er blevet faktatjekket i det omfang, det har været muligt.