Fra festival til krig: »Det, vi opfatter som skrald, er jo byggematerialer i en anden sammenhæng«

Roskilde Festival
Orange Scene er ikonisk for Roskilde Festival. Nu skal festivalen samarbejde med frivilligorganisationen Hjælp Ukraine. Collage. Foto: Rose Prag Blicher.

De fleste festivalgængere kan sikkert nikke genkendende til halvoppustede luftmadrasser, ødelagte pavilloner og slidte telte. Det er en del af en festivals atmosfære og identitet. Til gengæld resulterer det ofte i en masse affald, for hvem gider lige at tage deres telt med dåsetunsrester med hjem?

En masse efterladt affald gælder også for Roskilde Festival, der hvert år huser 130.000 mennesker i en 10-dages festrus. Derfor er Roskilde Festival og frivilligorganisationen Hjælp Ukraine indgået i et samarbejde med fokus på en mere genanvendelig affaldsordning.

Udover en ren festival skal samarbejdet sikre, at affald og udstyr, som gæsterne enten efterlader eller ikke længere kan bruge, bliver samlet og sendt til Ukraine.

Ikke første gang

Det er ikke første gang, at Hjælp Ukraine hjælper med affald på festivalen. Sidste år hjalp den med at rydde campingområdet, efter alle gæster var taget hjem. Der var der ca. 200 frivillige, som hjalp, men i år håber formand for Hjælp Ukraine, Jakob Knudsen, på det dobbelte.

Det skyldes det nye fokus på affald fra Hjælp Ukraines side.

– Vi samlede lidt ind sidste år, men det var primært ting, som ikke var gået i stykker. I år er vi begyndt at interessere os ekstra meget for affald, siger Jakob Knudsen.

Tre hurtige om Roskilde Festival:

  • Roskilde Festival har omkring 30.000 frivillige.
  • Roskilde Festival er 100% non-profit. Altså bliver hele deres overskud doneret.
  • Roskilde Festival er Nordens største festival.

Kilde: roskilde-festival.dk

Der findes flere måder, affaldet kan bruges på fortæller Jakob Knudsen. Det kunne være ødelagte telte, som tøjfirmaer kan bruge til at lave regnfrakker. Sløringsnet kan også laves af telte, som bliver flænset op og bundet fast på fiskenet som Hjælp Ukraine har modtaget af Esbjerg Havn. Pavilloner kan bruges til at lappe huller i tage, imens luftmadrasser kan bruges til enten at sove på, hvis de er intakte eller til at sætte for deres ødelagte vinduer. Soveposer bliver brugt til at sove med ude i felten.

Alt det Hjælp Ukraine samler sammen, bliver sendt til Ukraine med deres lastbil. Sidste år samlede de 200 kubikmeter (tre lastbile) genbrugeligt affald ind. De håber på mere i år, skriver de på deres facebookside.

Udover at rydde og samle ind efter festivalen er færdig, skal Hjælp Ukraine også bemande nye servicecentre, hvor gæsterne kan komme og aflevere det, de ikke længere skal bruge.

Vi skal have aflivet forståelsen af, at det, man bare smider og lader ligge, bliver genbrugt
Hans Jessen, teamchef for affald på Roskilde Festival

Roskilde opruster med servicestationer

En ny oprustning fra Roskilde Festival skal hjælpe med sorteringen af affaldet, så det mest brugbare kan sendes videre til Ukraine. Fremfor at have 14 genbrugsstationer i campingområdet som det forgangne år, får de nu til 24 servicecentre. Det er der en god grund til.

– Vores samarbejde med Hjælp Ukraine går på, at vi har ladet dem stå og passe vores sorteringsstationer, som ligger på vores servicecentre. Altså den del der handler om korrekt affaldssortering på festivalen. Hvis man har to telte, så kan man også aflevere det, man ikke skal bruge. Det kalder vi en bevidst donation, siger teamchef for affald på Roskilde Festival, Hans Jessen.

Det kræver altså en bevidst indsats fra den enkelte gæst at gå op og donere et telt eller lignende til Hjælp Ukraine, fortæller Hans Jessen.

Læs også: Nødhjælp på bestilling: »Jeg havde aldrig regnet med, at vi skulle samle gryder sammen«

Camping på Roskilde
En efterladt campingplads på Roskilde Festival. Foto: Magnus Refsgaard Amstrup

Det er ikke en sovepude

En af de store bekymringer, der følger med samarbejdet, er gæsternes håndtering af det nye initiativ. Selvom samarbejdet er skabt ud fra ideen om at samle det affald, der kan bruges og sendes til Ukraine, kan det påvirke den måde gæsterne håndterer deres affald på negativt.

Sidste år var der nemlig tendenser til at efterlade affald med tanken om at det gik til et godt formål. Sådan fungerer det dog ikke og er et problem, som Hans Jessen er meget opmærksom på.

– Vi skal have aflivet forståelsen af, at det, man bare smider og lader ligge, bliver genbrugt. I princippet bliver alt smadret og brændt, og det hedder dårligt affald, forklarer Hans Jessen.

Roskilde Festival starter d. 24. juni og slutter d. 1. juli.

Sådan gjorde vi: Journalisten er selv en festivalgænger og kender til de store mængder affald, som bliver efterladt efter ugen er omme. Journalisten foretog et telefoninterview af formand for Hjælp Ukraine Jakob Knudsen, som fortalte om det nye samarbejde. Journalisten foretog derefter et telefoninterview af teamchef for affald på Roskilde Festival Hans Jessen.