Af Aske Strandbygaard & Nicholas Prüsse Hansen
I december 2016 bestod Boris Vukicevic sin indfødsretsprøve. Knap 21 måneder senere er han endnu ikke blevet dansk statsborger. Det har haft store konsekvenser for den talentfulde 20-årige basketballspiller.
Han spiller til daglig for Stevnsgade Copenhagen, men den lange ventetid i sagen har betydet, at Boris Vukicevic har måtte lægge drømmene om ungdomslandshold og udlandsskifte på køl.
Ventetiden vækker ikke blot frustrationer, men også undren for basketballspilleren, der har boet hele sit liv i Danmark og i sommer blev student fra Falkonergårdens Gymnasium & HF.
– Jeg synes, at ventetiden er ret overdrevet. Jeg er født og opvokset i Danmark, og mine forældre snakker flydende dansk og har arbejdet her, siden de kom til landet, siger han.
Landsholdsdrømme sat på pause
Tal fra Danmarks Statistik viser, at 7.272 ansøgere opnåede dansk statsborgerskab i 2017, men med en ventetid på op til to år. I år sidder ansøgerne i samme situation med gennemsnitlige sagsbehandlingstider på cirka 19 måneder i det første halvår af 2018. Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet.
Det er svært at forudsige, hvornår jeg får mit pas. Jeg kan ikke rigtigt gøre så meget ved det, udover at håbe, at jeg får det så hurtigt som muligt.
Boris Vukicevic, basketballspiller i Stevnsgade Copenhagen.
Ansøgerne risikerer at miste deres opholdstilladelse i Danmark, hvis de i mellemtiden tager til udlandet i en længere tidsperiode. Det har derfor ikke været muligt for Boris Vukicevic at deltage i slutrunder for ungdomslandsholdene.
– I hele min ungdom har jeg kunnet træne med ungdomslandsholdet, men jeg har ikke kunnet deltage til for eksempel EM, fordi jeg ikke har haft et dansk pas, siger den unge basketballspiller.
Problematikken i korte træk:
- I første halvår af 2018 lå den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for ansøgninger om dansk statsborgerskab på ca. 19 måneder (570 dage)
- Hvis man i mellemtiden opholder sig uden for Danmark i en længere tidsperiode, risikerer man at miste sin opholdstilladelse i landet.
- Maksimumsperioden for ophold i udlandet er 12 måneder, men der findes en række særregler, der kan begrænse perioden ned til tre måneder.
Kilde: Udlændinge- og Integrationsministeriet & Udlændingestyrelsen
Han havde ifølge Steen Guido, sportschef for Danmarks Basketball Forbund, en stor chance for at blive udtaget til U18-landsholdet for et par år siden.
– Boris ville med største sandsynlighed være blevet udtaget til vores U18-landshold for et par år siden, hvis vi havde kunnet præsentere et dansk pas til FIBA (Federation International de Basketball, red.). Det er vigtige erfaringer, som spillerne kan hente fra de her internationale turneringer, og det virker uretfærdigt og forkert, at spillere med Boris’ baggrund ikke kan få mulighed for det, siger sportschefen.
Tvunget til at blive i Danmark
Basketballspilleren Boris Vukicevic har denne sommer følt sig klar til at tage skridtet videre med et drømmeskifte til udlandet. Det har det manglende statsborgerskab sat en stopper for, og han er derfor blevet tvunget til at blive i Danmark, hvis han ikke ville miste sit statsborgerskab.
– Jeg ville gerne have haft chancen for at komme ud i år, opleve noget nyt og prøve at spille på et lidt højere niveau, siger han.
Stevnsgade-profilen fik et gennembrud i Basketligaen i sidste sæson, og selvom det kan være hårdt at begå sig i udlandet, så mener Steen Guido, at Boris Vukicevic kan håndtere presset.
– Konkurrencen er hård, specielt på hans position, men Boris har nogle af de kvaliteter, der skal til, for at kunne begå sig i international basketball, siger Steen Guido.
Steen Guido har tidligere forsøgt at komme i kontakt med Udlændingestyrelsen vedrørende sagsbehandlingstiden af Boris Vukicevics sag, men sportschefen har endnu ikke haft noget held med at komme igennem. Basketballspilleren selv har derfor svært ved at forblive optimistisk.
– Det er svært at forudsige, hvornår jeg får mit pas. Jeg kan ikke rigtigt gøre så meget ved det, udover at håbe, at jeg får det så hurtigt som muligt, siger Vukicevic.
Sådan gjorde vi: Vi blev opmærksomme på sagen, da den ene skribent har et stort netværk i det danske basketballmiljø. Vi interviewede først basketballspilleren Boris Vukicevic, som blev interviewet på hjemmebanen i Nørrebrohallen, hvor billedet også er taget. Efterfølgende er sportschefen Steen Guido blevet interviewet, hvilket foregik på skrift. Efter interviewene indhentede vi tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet til at underbygge artiklen.