I slutningen af marts blev Foreningen Tyrkisk Ungdomsforening efter flere måneders ventetid godkendt som frivillig folkeoplysende forening i Ballerup Kommune. Det glæder formand Yunus Kekec. Han fortæller, at Tyrkisk Ungdomsforening arbejder på at få flere unge mennesker af tyrkisk oprindelse væk fra gaden. Det gør de for eksempel ved at give de unge mennesker mulighed for at mødes gennem forskellige idrætsaktiviteter.
At få den endelige godkendelse glæder Yunus Kekec, der håber at det giver foreningens medlemmermulighed for at mødes og dyrke fællesskab, sport, og andre aktiviteter sammen med andre ligesindede. Og det glæder ham endnu mere, at der allerede kort efter foreningens stiftelse var registreret over 35 medlemmer.
Hvorfor søge om godkendelse?
Før årsskiftet søgte Tyrkisk Ungdomsforening Ballerup kommune om at blive godkendt som forening. En godkendelse der er nødvendig, hvis man som forening skal have lov til at anvende faciliteter og idrætsanlæg i kommunen. Kommunalbestyrelsen vurderede allerede i januar, at foreningen opfyldte kravene til godkendelse, og i marts fik de den endelige godkendelse af deres ansøgning.
Yunus Kekec mener, at der er en tendens til, at de unge af tyrkisk oprindelse tilbringer for meget tid på gaden, med risiko for at havne i en kriminel løbebane. Derfor ser han gerne, at den nye forening kan tiltrække netop de unge, der enten er utilpassede eller har svært ved at finde sig tilpas i andre typer af foreningsliv.
– Hovedformålet i at vi har valgt at oprette en forening er jo fordi, at vi ser en kæmpe udvikling i unge i Ballerup som går af den forkerte vej. Vi prøver at trække de unge væk fra gaden, og tilbyder dem i stedet at spille fodbold, bordtennis, bordfodbold, grille om sommeren, og en masse andre aktiviteter, som giver dem et fællesskab, siger Yunus Kekec.
Vejen til godkendelse
Vejen til godkendelsen af Tyrkisk Ungdomsforening som folkeoplysende forening var dog ikke så lige til. Ansøgningen mødte fra starten en del modstand fra flere partier i kommunalbestyrelsen, der umiddelbart manglede gennemsigtighed i forhold til foreningens aktiviteter.
Både repræsentanter for Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti var skeptiske omkring en tyrkisk forening, som kun godkender medlemmer, der er af tyrkisk oprindelse. Partierne opfordrede i stedet for de unge mennesker til at melde sig ind i allerede eksisterende foreninger med tilsvarende aktiviteter. Det er med udgangspunkt i, at det ikke gavner integrationen at befinde sig i en forening, der ikke har medlemmer af blandet etnicitet.
– De påfører sig selv et handicap i forhold til det danske samfund, sagde Allan Kristensen (C) på et byrådsmøde i marts inden både han, resten af partiet og Dansk Folkeparti stemte mod godkendelsen.
Derfor godkendelse
Helt anderledes forholdt Socialdemokratiet sig til sagen. De stemte for godkendelse af foreningen med udgangspunkt i, at foreningen lever op til folkeoplysningsloven og er et demokratisk funderet forum. Samtidigt mener partiet at Ballerup kommune har et demokratisk problem, hvis man ikke støtter op om foreninger af alle slags.
– Tyrkisk Ungdomsforening overholder retningslinjerne for at danne en forening, og derfor stemte A for at godkende foreningen sammen med B, SF, Ø og et medlem af V. Der er over 250 foreninger i kommunen med meget forskellige indhold og mange forskellige profiler – og intentionen med loven er jo netop, at man kan danne forening, hvis man har en interesse, man står sammen om, skriver næstformand for Kultur- og Fritidsudvalget Sandra Marsenic (A) i et skriftligt svar.
Denne artikel er skrevet på baggrund af interviews med Yunus Kekec og Sandra Marsenic, som opfølgning på processen omkring godkendelse af Tyrkisk Ungdomsforening som frivillig folkeoplysende forening. Begge kilder og citater fra kommunalbestyrelsesmødet er fremfundet gennem research på internettet, hjemmesider.