Frederiksbergs Handicappris aflyst: »Der er simpelthen ingen kandidater«

Frederiksberg Kommune har valgt ikke at uddele dette års Handicappris pga. mangel på kandidater. <br< Foto: Frederiksberg Kommune

Der er ingen, som modtager Frederiksberg Kommunes Handicapprisen i år.

Årsagen er, at det simpelthen ikke har været muligt for Frederiksberg Kommune at finde frem til nogle kandidater, der har udmærket sig tilstrækkeligt til at modtage prisen. En del af forklaringen kan findes i mangel på kommunikation og en tendens til at glemme de såkaldte “usynlige” handicap ifølge kommunens Handicapråd og Socialudvalg.

– Både Danske Handicaporganisationer, Handicaprådet og Socialudvalget har været inde over for at prøve at finde værdige kandidater. Der har umiddelbart ikke været nogle at finde. Der er simpelthen ingen kandidater, lyder det fra Susanne Tarp fra Danske Handicaporganisationer Frederiksberg, der sidder som formand for Handicaprådet på Frederiksberg.

Man kunne måske tænke, at der derfor ikke ér nogen i kommunen, der gør en ekstra indsats for kommunens handicappede borgere. Sådan forholder det sig imidlertid ikke, hvis man spørger formand for Socialudvalget, Mette Bang Larsen (EL).

– Der kan være mange, der har gjort noget ekstraordinært, men vi har ikke fået dem ind som en indstilling. Jeg tror faktisk, at der er en masse, der gør en forskel, men vi synes også, at det skal have et vist niveau før man får æren af at få vores Handicappris, siger Mette bang Larsen (EL).

Enhver i kommunen kunne indstille kandidater til Handicapprisen indtil d. 3. oktober i år. Handicaprådet fandt selv efter tidsfristen to mulige kandidater, men det blev vurderet, at ingen af dem var oplagte at udnævne som modtagere af prisen. Både Mette Bang Larsen (EL) og Susanne Tarp lægger vægt på, at prisen skal gives til en værdig modtager, der har gjort noget ekstraordinært og påpeger, at der har været bred enighed om, at prisen ikke skal uddeles bare for at uddele den.

Om Handicapprisen

  • Prisen har eksisteret siden 2010 på Frederiksberg.
  • Enhver i kommunen kan nominere kandidater til prisen. Det kan eksempelvis være en enkeltperson, en virksomhed eller en organisation.
  • Formålet med prisen er, at anerkende særlige indsatser til gavn for personer med handicap.
  • Prisen har tidligere været givet ud til enkeltpersoner samt eksempelvis McDonald’s og MENY

Kilde: Frederiksberg Kommune

Læs også: Unge handicappede går til kamp for en stemme i debatten

Ikke første gang

Det er ikke første gang, at man i Frederiksberg Kommune oplever udfordringer med at få indstillinger til Handicapprisen. Til de seneste tre uddelinger af prisen har der kun været mellem 2-4 kandidater for Socialudvalget at vælge imellem.

– Det er ikke første år, vi har haft de her problemer. Der har været gange, hvor vi synes det var lidt op ad bakke. Handicaprådet har skulle finde på nogen at indstille, og det har været lidt ”the usual suspects”, siger Mette Bang Larsen (EL).

For Susanne Tarp er det svært at komme med en forklaring på, hvorfor kommunen tilsyneladende har så svært ved at finde kandidater til prisen.

Hvorfor er det så svært i kommunen at finde kandidater?

– Det ved jeg ikke. Vi har søgt, men ingen har opfyldt kriterierne, og vi har ellers arbejdet på det i lang tid. Mange kender ikke en borger med handicap og nogle af dem, der gør, tænker ikke over, at det er en borger med handicap. Måske det kan være derfor, siger Susanne Tarp.

Den samme pointe kommer Mette Bang Larsen (EL) ind på. Hun mener nemlig, at der kan være en tendens til, at folk glemmer de ”usynlige” handicap.

– Vi skal huske, at det ikke kun handler om, hvorvidt du kun kan komme ind i en bygning med en kørestol. Vi skal sætte mere fokus på at være opmærksomme på de mere usynlige handicap som eksempelvis mentale funktionsnedsættende handicap, siger hun.

Derudover mener Mette Bang Larsen (EL) også, at den manglende interesse for prisen kan skyldes en tendens til at gå ud fra, at alle kender til prisen, samt at budskabet ikke spredes nok til alle.

-Det handler måske bare om kommunikation. Man har gjort det på samme måde i mange år , og måske har man glemt, at man skal blive ved med at gøre opmærksom på, at prisen findes, udtaler hun.

Handicapprisens fremtid

Mette Bang Larsen (EL) lægger nu op til, at den manglende uddeling af årets Handicappris skal bruges som en anledning til at gentænke rammerne for prisen.

–  Det er som sagt ikke første gang, at vi har stået i en situation, hvor det har set lidt tyndt ud med kandidater, så jeg tænker, at det er et meget godt wakeup-call. Måske skal vi lige have gentænkt, hvordan vi gør dette på en god måde. Skal vi helt droppe at have en pris? Vi skal kigge på rammerne omkring prisen, så vi ikke år efter år står i en situation, hvor vi simpelthen mangler kandidater, siger hun.

Susanne Tarp stemmer i og åbner op for, at man i Handicaprådet vil tage stilling til, hvordan man kan sikre, at prisen i fremtiden kan gives ud igen.

– Dette er jo en enkeltstående ting. Vi vil jo selvfølgelig arbejde på at få den uddelt til næste år og være endnu mere opmærksom på, hvem der gør en særlig indsats, siger Susanne Tarp.

Prisen skulle være blevet uddelt ved kommunens fejring af FN’s Internationale Handicapdag, der afholdes fredag d. 2. december. Prisen er aflyst, men man holder fast i at afholde arrangementet, der skal fejre og sætte fokus på ildsjæle indenfor handicapområdet. Pengepræmien på 10.000 kroner, der skulle være gået til modtageren af Handicapprisen, vil i stedet blive brugt et sted, hvor Handicaprådet synes, at det kan gøre gavn.

 

Sådan gjorde vi: Journalisten fandt et referat på Frederiksbergs Kommunes hjemmeside fra Socialudvalgets møde d. 31 oktober. I referatet stod, at udvalget havde besluttet ikke at uddele Handicapprisen, samt en uddybende forklaring på baggrunden for beslutningen – nemlig at det blev vurderet, at der ikke var nogle kandidater. Journalisten tog derefter kontakt til Formanden for Socialudvalget og Formanden fra Handicaprådet, der begge stillede op til telefonisk interview.