Et fuldautomatisk brusebad, hvor du ikke skal bevæge andet end dit stemmebånd for at blive vasket, kan snart blive en realitet på de danske plejehjem. Tidligere har der været andre lignende bade, men de har ikke kunne slå igennem i Danmark, fordi de var udviklet til japanske forhold. Et dansk firma forsøger nu at rette op på fejlene med deres brusebadsmodel.
Læs også: Robot-badet flopper: Danske ældre har for lange ben
Det er Bad+ fra Holbæk, som står bag de nye automatiske brusebade for besværede borgere. Med badene vil borgeren i højere grad selv kunne vaske sig uden assistance fra plejepersonale eller pårørende. Brusebadene giver mere værdighed til borgeren og sparer både tid og besvær for personalet.
– Vi vil gerne have, at badene forbliver en tryg og privat sag. Det, med at lade andre hjælpe sig med at tage bad, er jo temmelig grænseoverskridende. Vores formål med brusebadet er at skabe større værdighed og livskvalitet for den enkelte borger, siger Ninna Uhrlund, der er udviklingskonsulent og projektleder for Bad+.
Læs også: 99 år og afhængig af motion: Jeg kan simpelthen ikke lade være
Hvert brusebad vil kunne indstilles til personen så vandstyrke, temperatur, sæbe og varighed er tilpasset den enkeltes behov. I fremtiden er planen, at det også skal være muligt at styre brusebadets funktioner med sin stemme og med øjet.
– Det skal gøre borgeren mere selvhjulpen, så de ikke kræver lige så meget hjælp fra det offentlige. Det vil aflaste hjælpen, så der i stedet kan tages af andre opgaver under badene, forklarer Ninna Uhrlund.
Det personale som afprøvede badet, var meget tilfredse. Vi kan helt klart se fordele ved at benytte de her brusekabiner
Lisbet Pedersen, centerleder Grevinge Plejecenter.
Indtil videre har badet kun været testet af plejehjem, men på sigt er planen, at de også skal monteres i private hjem, på hospitaler, plejecentre og i ældreboliger. Det vil betyde, at mange ældre og handicappede kan komme i bad hjemme, enten på egen hånd eller med mindre hjælp end normalt.
God respons fra personalet
Plejecentret i Grevinge er et af de hjem, som har testet de automatiske bade, og de var som det første med til at afprøve og udvikle prototypen. Centerchef Lisbet Pedersen er begejstret for udviklingen af selvhjælpende apparater til ældre. Hun kan sagtens se badene blive taget i brug i fremtiden.
– Vi havde kun en enkelt beboer, som ikke brød sig om det. Alle andre beboere udtrykte, at de var glade for det, forklarer Lisbet Pedersen.
Læs også: Demensringe forhindrer ældre i at komme til at stikke af
Hos plejecentret i Grevinge var det ikke kun beboerne, som var begejstret for badene. Personalet kunne også se fordelene i at beboeren stod for at tage sit eget bad. Her var det et stort plus hos plejerne, at de ikke selv blev gennemblødte, når de badede beboeren, ligesom at de slap for at bukke og dreje sig i ubehagelige stillinger.
– Det personale som afprøvede badet, var meget tilfredse. Vi kan helt klart se fordele ved at benytte de her brusekabiner, fortæller Lisbet Pedersen.
Plejecentret i Grevinge testede det automatiske bad i en måned, hvor i alt syv beboere nåede at benytte sig af det. Blandt testpersonerne var både handicappede og demente. I alt er badet blevet afprøvet i to forskellige kommuner. I disse uger er det Århus Kommune, som tester den nyeste brusebads-model.
Fra første januar vil Bad+ stå klar til at kunne sælge de første automatiske brusekabiner.
En smart løsning mener Ældresagen
Hos Ældresagen ser man også fordele i de nye automatiske bade, så længe tilbuddet ikke styres af penge og rationalisering. For dem handler det om, at beboeren selv føler sig tryg omkring apparatet.
– Vores holdning til velfærdsteknologi er generelt positiv, men det må ikke bruges som blot en spareøvelse, men skal højne den ældres livskvalitet ligesom velfærdsteknologi skal være et individuelt tilpasset tilbud – ikke en tvang, forklarer Olav Felbo, der er chefkonsulent og ansvarlig for hjemmehjælp- og rehabiliteringsområdet hos Ældresagen.