TV: Karen på 89: “Helle er ikke en besøgsven. Hun er en ven”

Af Maibritt Huusmann og Cecilie Thorup

89-årige Karen og Helle Axelsen har kendt hinanden i to og et halvt år. Det var mere eller mindre tilfældigt, at netop disse to skulle lære hinanden at kende.

Bekendtskabet startede nemlig gennem organisationen Samvirkende Menighedsplejers besøgstjeneste, der formidler kontakt mellem frivillige besøgsvenner og ældre, der ønsker selskab. Men den dag i dag er de ikke længere hinandens henholdsvis besøgsven og -vært. Nu er de venner. Gode venner.

– Når jeg omtaler Helle, så er det ikke som besøgsven. Hun er en ven. Det er ikke noget med en stillingsbetegnelse, forklarer Karen.

Helle Axelsen er enig og griner, mens hun siger, at Karen i hvert fald ikke slipper af med hende igen.

I det ovenstående tv-indslag kan du se de to fortælle om deres venskab.

Besøgsvenner skaber livskvalitet hos de ældre

Der er stor efterspørgsel efter frivillige besøgsvenner til ældre mennesker. Ét af de steder, man oplever efterspørgslen, er hos Samvirkende Menighedsplejer. Det fortæller lederen af organisationens besøgstjeneste, Helle Engelsborg Olsen:

– Vi har en pænt stor efterspørgsel. Specielt fra hjemmeplejen og visitatorer, som er blevet ret opmærksomme på, at der sker et stort tab af livskvalitet, hvis den ældre sidder for meget alene derhjemme.

Læs også: Ældre med tandproblemer får ingen besøg af spisevenner

For den ældre kan dét at have en besøgsven ifølge Helle Engelsborg Olsen være med til at give den ældre struktur i en hverdag uden ret meget socialt samvær.

– En besøgsven bliver mange gange en rigtig vigtig person i de ældres liv, fordi de ældre tit ikke selv kan komme så meget ud og opsøge noget.

Læs også: Dansk cykel-initiativ for ældre breder sig til hele verden

Der er også en gevinst for besøgsvennerne 

Men det er ikke nødvendigvis kun de ældre, der får noget ud af besøgstjenesten. Også besøgsvennen går ofte hjem med noget i bagagen.

– Man får meget anerkendelse for det man gør. De ældre modtager gerne deres besøgsven med stor glæde, fortæller Helle Engelsborg Olsen.

Karen ønsker ikke sit efternavn offentliggjort. NetAvisen kender hendes fulde navn.