Fremtidig X Factorvinder sidder i kørestol

X Factor formår at inkludere både etniske minoriteter og homoseksuelle, men fremtiden byder måske på en Sarah i kørestol.

X Factor formår at inkludere både etniske minoriteter og homoseksuelle, men fremtiden byder måske på en Sarah i kørestol.

 
Scenen i Parken skal udstyres med ramper, hvis fremtidens X Factor skal rulle ind i seernes hjerter.
 
X Factor har mere end noget andet tv-program forstået at sætte både etniske minoriteter og homoseksuelle på dagsordenen. Men kunne man forestille sig en kommende X Factorvinder med et fysisk handikap?
 
Det mener lektor i kommunikation ved Roskilde Universitet Rikke Andreassen godt, selvom det nok ikke bliver lige foreløbig. 
 
»Jeg tror sagtens, man kan forestille sig en inklusion af handicappede i fremtiden, men det ligger desværre ret langt ude i fremtiden,« siger Rikke Andreassen.
 
Stadig lang vej til Parken
Selvom man på sigt kan forestille sig en person med et handikap vinde X Factor, understreger Rikke Andreassen, at der stadig er lang vej, da personer med handikap stadig er en meget marginaliseret minoritet i Danmark.
 
»Vi har ikke nogen tradition for handikappede i Folketinget. Vi har ikke nogen tradition 
for studieværter, der sidder i kørestol. Vi har jo ikke en gang offentlig transport, som 
man nemt kan komme til i kørestol,« siger Rikke Andreassen. 
 
Før vi kan se en Sarah uden ben, så skal medierne også ændre deres syn på personer med handikap, lyder det fra Dansk Handikap Forbund.
 
»Det ville være godt at have en person i en kørestol med i X Factor, hvis medierne kunne lade være med at fokusere på det. Personer med et handikap har svært ved at komme i pressen og bare være almindelige deltagere i et program,« siger Claus Bjarne Christensen fra Dansk Handikap Forbund.
 
»En Sarah i kørestol ville være fantastisk«
En deltager med et fysisk handikap i X Factor ville kunne sætte fokus på, at personer med handikap også bare er mennesker. 
 
»Når man har et handikap, er man mere end en handikappet. Man er et menneske, der har nogle talenter og nogle udfordringer, og det er jo det, der skal frem,« siger Claus Bjarne Christensen.
 
Men det er vigtigt, det er en deltager, der, på samme vis som Sarah i dette års X Factor, ikke selv ser sin anderledes levevis som noget afgørende. Det skal ikke være en, der vil føre handikappolitisk kamp.
 
»Sarah har været alle tiders. Så hvis vi kan få en Sarah i kørestol, ville det være fantastisk. Fordi hun ikke synes, det er noget særligt, at hun har valgt at leve sådan,« siger Claus Bjarne Christensen.
 
Reality rykker
Der er en grund til, at netop X Factor rykker ved minoritetsopfattelser. 
 
»De fleste nybrud sker i lavprestigeprogrammer og realityprogrammer, hvor de andre 
programmer med prestige har en tendens til at være mere konservative og traditionelle,« siger Rikke Andreassen.
 
Læs også: