Vaffelhus i shitstorm: »Skal der så bare være endnu et Frisko-hjørne med minigolf?«

Vaffelhjørnet Hundested
Vaffelhjørnet i Hundested har været åbent siden 1. april. Vagn og Trunte bor fortsat oven på isbutikken. Foto: Lasse Druedal

Vagn og Trunte har kørt Vaffelhjørnet i en menneskealder. Den hjemmelavede is røres på en maskine fra 1920. I vinduet har Vagn gennem årene bagt 2,8 millioner vafler, siden isbutikken åbnede i Hundested i 1981.

Men nu er det blevet på tide at give stafetten videre. Lasse Druedal har overtaget den traditionsrige isbutik i Hundested. Og det har budt på nogle få forandringer.

Han har skiftet Truntes hjemmerørte is ud med den økologiske fra Hansen Is – udover nougat-klassikeren ’Havgus’ – og det har medført et ramaskrig på Facebook, hvor 78 hundestedere ærgrer sig over det nye sortiment.

– Kan ikke forstå Hansen is. Så kan vi jo lige så godt gå i Kvickly, skriver én og supplerer med en vred emoji.

– Jeg har købt is hos vaffelhjørnet i hele mit liv det er så slut nu, skriver en anden.

Lasse Druedal havde brugt vinteren i selskab med Vagn og Trunte for at kunne bære arven videre. Men den heftige reaktion på Facebook var noget af en overraskelse:

– Jeg kom jo bare her og var vildt glad for at få lov til at drive Vaffelhjørnet videre. Men så så jeg, der var 60 kommentarer på tre timer…, siger Lasse Druedal, der alligevel er fortrøstningsfuld.

– Lige nu taler vi kun om følelser. De er bange for at miste det, de havde. Og det kan jeg da godt forstå. Folk tænker: Skal der så bare være endnu et Frisko-hjørne med minigolf? Og det skal der jo ikke. Jeg er her på grund af hjertet. Vi skal passe på de små oaser, vi har, siger han.

Læs også: Derfor er du så vild med Black Friday

Nostalgi er en stærk følelse

Søren Askegaard er professor i forbrugsstudier ved SDU, og han ser Vaffelhjørnet-debatten som et tegn på, at vi lever i et af de bedste samfund i verden.

– I en eller anden forstand er det et udtryk for, at der er så mange problemer, vi ikke har. Verden brænder, klimaet er i stykker, og så er det her ishus det største problem i Hundested, siger han lidt grinende, inden han fortsætter med en mere alvorsfuld tone:

– Nostalgi er en stærk følelse, og en følelse, der virkelig har vind i sejlene i de her år, fordi der sker så mange forandringer, og de sker så hurtigt, siger forskeren, der selv husker tilbage på sin ”Jacob Ismand” fra sin egen barndomsby.

– Ishuset i Hundested er her eksponent for nogle reaktioner og frustrationer over nogle ting i samfundet, som jeg mener er truede – nemlig den menneskelige interaktion. Overalt erstattes det af robotter. Men det er jo Vagn og Trunte, man er kommet ned til og ikke iskiosken på Hundested Havn, siger forskeren.

Bange for forandringer

Mie Thalsø, der bor 600 meter fra Vaffelhjørnet, var også først skeptisk.

– Jeg har været stamkunde gennem hele min barndom. Man kan dufte, de bager vafler i hele byen. Så ved man, det er sommer, at der kommer liv i byen igen, siger hun med et smil i stemmen.

Selvom det er svært for Mie Thalsø, at der skal ske forandringer med det lokale ishus, er hun alligevel glad for, den nye ejer har overtaget.

– Alternativet er jo, at det havde været tomt at køre forbi hjørnet, og der bare var kommet en skobutik, siger hun.

– De har også fjernet den grønne lade. Og nu skal smedens hus til at rives ned. Der er mange forandringer, og det er lidt svært at være hundesteder for tiden. Vi er lidt bange for forandringer i sådan en lille provinsby, siger hun.

Læs også: Bager om kanelgate: Onsdagssneglen overlever

Mie Thalsø er dog fortrøstningsfuld, efter hun har været forbi det gamle ishus:

– Jeg gik i dialog med den nye ejer og sagde, at det er en lille by med store følelser. Så fik jeg lov til at smage næsten alle is-varianterne, og han laver stadig vaflerne selv, siger Mie Thalsø.

– Han sagde også ja til, at han vil lave nogle hjemmelavede is selv på sigt, siger hun lettet og afslører, at hendes nye favorit er straciatellaen.

Sådan gjorde vi: På Vaffelhjørnets Facebookside reagerede folk rigtig stærkt på, at ishuset skiftede is. En lokal i Hundested og Vaffelhjørnets ejer uddybede sagen. Til sidst ringede jeg til professor Søren Tollestrup Askegaard for at forstå forbrugeradfærden.