
To lærere i alle timer, færre elever i en klasse og fodboldtræning på skoleskemaet. Det er kernen i det alternative skoletilbud Fodbold Fulton på Bakkegårdskolen i Gentofte.
Med Gentofte Kommunens budgetaftale for 2025 fortsætter Gentofte Kommune med at støtte Fodbold Fulton, og det er en rigtig god idé. Det mener børn- og ungerepræsentant for den regeringsnedsatte trivselskommission, Marie Holt Hermansen.
– Alt samarbejde mellem skoler og fritids- og foreningsliv er en rigtig god idé. Ligesom det er en god idé at få mere bevægelse ind i skoletiden, siger Marie Holt Hermansen.
Trivselskommissionen kom med en række anbefalinger til at styrke trivslen for børn og unge i marts 2025. Ifølge en af stifterne af Fodbold Fulton, Christina Wex, stemmer kommissionens anbefalinger overens med Fodbold Fultons koncept.
– Nogle af de anbefalinger, der er kommet fra trivselskommissionen, er vi jo lidt på forkant med her, siger Christina Wex.
Stærke relationer og tid til den enkelte
Trivselskommissionen anbefaler blandt andet at prioritere bevægelse i skoletiden, og at relationer til de voksne i skoletilbud bør styrkes for at øge trivslen. Det fremgår af trivselskommissionens afrapportering.
– Jo tættere relationer man har til sine lærere, og jo mere fast personale man har, desto bedre kan man generelt se, at trivslen i klassen er, siger Marie Holt Hermansen, der var medlem af trivselskommissionen.
Koncept og finansiering
- Fodbold Fulton blev stiftet i 2010 og indgik et samarbjede med Gentofte Kommune i 2013.
- Fodbold Fulton er et alment skoletilbud for udskolingselever.
- Fodbold Fulton har i øjeblikket to klasser på Bakkegårdsskolen i Gentofte og en klasse på Lyngholmsskolen i Furesø.
- Eleverne skal igennem samme pensum som enhver anden folkeskoleklasse.
- Gentofte Kommune støtter projektet med 7,9 millioner fra 2025-2028.
Kilder: fodboldfulton.info og Gentofte Planen 2025
I Fodbold Fulton dækker de samme tre lærere alle undervisningstimer, og der er altid to lærere i klassen. Det fungerer rigtig godt, mener Fie Johnsen, der er lærer og fodboldtræner i Fodbold Fultons 9. klasse på Bakkegårdsskolen.
– Vi er altid to lærere, så man kan altid sætte sig ved siden af én, der har brug for ekstra hjælp, eller gå en tur med én, der har brug for en snak, siger Fie Johnsen, der har været lærer i klassen de sidste to år.
Ifølge Fie Johnsen er det nemmere at have en tæt relation med sine elever, når man kun har én klasse, og altid er to lærere til stede. Fie Johnsen mener også, at en stærk relation mellem lærer og elev gavner elevernes trivsel og lyst til at gå i skole.
– Når de føler, at vi vil dem, så vil de også os og det at gå i skole, siger hun.
Ikke den bedste løsning for alle
Selvom Fodbold Fultons undervisningsmodel stemmer overens med nogle af trivselskommissionens anbefalinger, er det ikke nødvendigvis den rigtige model for alle. Det mener Marie Holt Hermansen, der er børn- og ungerepræsentant i trivselskommissionen.
– Alle skoler og klasser er forskellige, så jo flere lokale og kreative tilbud, vi får lavet, jo større sandsynlighed er der for, at man får lavet et tilbud, der passer godt til den enkelte skole, siger Marie Holt Hermansen.

Fodbold Fulton forsøgte i en kort periode at åbne op på en anden skole, men måtte lukke ned igen, det fortæller Christina Wex.
– Vi prøvede at starte på en anden skole, men der måtte vi erkende, at det ikke fungerede. Vi passer bare rigtig godt ind på Bakkegårdsskolen, der jo er en idrætsskole, siger hun.
Bedre trivsel og mere motivation
Spørger man eleverne i Fodbold Fultons 8. klasse på Bakkegårdsskolen, er de gladere for at gå i skole nu, end før de startede i Fodbold Fulton. Til spørgsmålet ”Jeg kan bedre lide at gå i skole nu, end før jeg startede i Fodbold Fulton”, er elevernes svar næsten entydigt positive.
Læs også: Et fodboldmekka for kvinder: Pigerne strømmer til lokal idrætsforening
Også Fie Johnsen oplever, at eleverne har fået glæden ved at gå i skole tilbage.
– Mine elever er virkelig motiverede for at gå i skole lige nu, men det har ikke altid været kendetegnet for min klasse. Nogle af de elever, vi har, havde brug for at starte på en frisk, fordi motivationen for at gå i skole simpelthen ikke var der, siger hun.
Paven på mål
Udover mere bevægelse i undervisningen og fodboldtræning på skoleskemaet forsøger lærerne også at inkludere fodbold i undervisningen. Det fortæller kommunalpolitikeren Christina Wex (K), der var en af stifterne af Fodbold Fulton.
– For eksempel kan man se, hvor mange vellykkede afleveringer der er i en kamp for at lære noget om statistik og procent. Jeg har sågar set en historieopgave, hvor en elev lavede en startopstilling med paven på mål, siger Christina Wex.
Inklusionen af fodbold i undervisningen skal ifølge Christina Wex motivere eleverne i undervisningen.
Læs også: Skoler i Høje-Taastrup oplever fald i elevtrivsel
Eleverne i Fodbold Fultons 8. klasse har dog blandede holdninger til om inklusionen af fodbold i undervisningen styrker dem fagligt. Til spørgsmålet ”Jeg er blevet bedre fagligt i Fodbold Fulton, end jeg tror jeg var blevet i en almindelig klasse”, er svarene blandede.
Stort set alle eleverne svarer dog, at de har et tæt sammenhold i klassen, at de har det godt socialt og at de pjækker mindre, end de gjorde før de startede i Fodbold Fulton.
Sådan gjorde vi: Jeg havde læst om Fodbold Fulton, i Gentofte Planen 2025, som forberedelse til en interviewopgave. Christina Wex og Marie Holt Hermansen er interviewet over telefonen, mens Fie Johnsen blev interviewet ansigt til ansigt. Statistikkerne er lavet ud fra 8. klasserne i Fodbold Fultons svar, på en række spørgsmål jeg havde forberedt. Eleverne markerede deres svar ved at stille sig på en linje fra ‘Meget uenig’ til ‘Meget enig’.