Når danskerne pakker tasken og drager sydpå i påskeferien, har omkring halvdelen en sygdom med hjem igen. Det vurderer Statens Serum Institut, men langt fra alle bliver registreret, forklarer forsker.
Forskerens gode råd
Steen Ethelberg, seniorforsker ved afdelingen for infektionsepidemiologi ved Statens Serum Institut giver en række gode råd, som man kan tage med i rejsetasken.
– Først og fremmest skal man være forsigtig med vandet – drik vand på flaske, eller vand der har været kogt. Så skal man være forsigtig med kød, der ikke har været gennemopvarmet, og det samme gælder æg, siger han.
Læs også: Sclerosepatienter skal sejle jorden rundt
Det er egentligt sund fornuft, mener Steen Ethelberg, men alligevel bliver mange ramt. Derfor skal man også være opmærksom, selvom der ikke er en åbenlys smittefare.
-Frugt og grønt kan være vasket med beskidt vand, og man skal også være opmærksom på isterninger. Hvis man derimod kan skrælle frugten eller selv vaske den, så er der ikke noget problem.
Man skal ikke være alt for bange for at rejse ud i verden
Steen Ethelberg, seniorforsker ved afdelingen for infektionsepidemiologi ved Statens Serum Institut
Tyrkiet og Thailand
Hvis man rejser for eksempel Thailand eller Indien, kan man opleve gadekøkkener, som også udgør en stor risiko, da hygiejnen ikke altid er i top.
– Hvis mad har stået og været lunken i lang tid. For eksempel ris i en riskoger, der er lavet om morgenen. Der kan vokse en masse bakterier, der kan give en madforgiftning, siger Steen Ethelberg.
Tyrkiet, Spanien, Thailand og Indien er ifølge SSI de lande, hvor flest bliver syge. Det skyldes naturligvis også, at disse lande er populære destinationer blandt danske turister.
– Sidste år havde vi et stort antal danskere, som havde været på ferie i Tyrkiet, der blev smittet med salmonella. Den type, som vi også tidligere har haft herhjemme.
– Generelt er risikoen for sygdom større i de dele af verden, hvor hygiejnestandarden er lav. Hvis man rejser i Europa, så er der som regel nogle andre forhold end i Indien og Afrika, siger han.
Ingen frygt
Forskerne kender ikke alle smittekilder til mave-tarmsygdomme og ved endnu heller ikke, hvordan man bekæmper dem fuldstændigt. Steen Ethelberg forsikrer dog om, at frygten for en sygdom ikke skal stå i vejen for at tage på ferie.
– Man skal ikke lade sig slå ud af den slags. Altså, det er selvfølgelig ubehageligt, hvis man har glædet sig meget, og der skal gå tid med det. Men man skal ikke være alt for bange for at rejse ud i verden.
De sygdomme, der udgør en reel risiko for helbredet, er i forvejen de sygdomme, man skal vaccineres for. Derfor mener Steen Ethelberg, at almindelig sund fornuft er en god ting at tage med sig i kufferten.