Ryger-børn får ondt i ørerne

Foto: MorgueFile
Foto: MorgueFile

Passiv rygning udgør en meget stor risiko for, om børn udvikler mellemørebetændelse. Faktisk bliver risikoen mere end fordoblet. Og selvom mor og far går udenfor og ryger, kan det muligvis stadig gå ud over børnene.

Det kan forskere nu bekræfte i en ny undersøgelse fra Statens Serum Institut, Rigshospitalet og Statens Institut for Folkesundhed.

Læs også: Passiv rygning er et flop!

– Det er alle børn, der har en øget risiko, hvis de vokser op i familier, hvor der er passiv rygning, siger Ramon Gordon Jensen, der er læge på Øre-næse-halskirurgisk og Audiologisk Klinik på Rigshospitalet. Han har været med til at foretage undersøgelsen.

Årsagen er endnu ukendt

Forskerne ved ikke, hvorfor der er en sammenhæng mellem passiv rygning og mellemørebetændelse. De bruger dog nogle tidligere kendte teorier, der måske kan forklare sammenhængen.

– Man mener, at der er to veje. Dels hvis børnene bliver direkte udsat for røg, så skader man deres slimhinder. Når der er skader på deres slimhinder, sætter der sig lettere bakterier, og så får de lettere infektioner, forklarer Ramon Gordon Jensen og fortsætter:

– Den anden vej er, at det i virkeligheden er de rygende forældre, der har flere bakterier siddende i deres næsesvælg. Så får de smittet deres børn, så børnene får mellemørebetændelse.

Selvom forældrene ryger udenfor, kan det altså stadig skade børnene. Forskerne har dog ikke undersøgt årsagerne videre. De viser bare, at der er en sammenhæng.

En opfordring til forældrene

Forskerne bag undersøgelsen opfordrer til, at de praktiserende læger informerer ryger-forældre, om den risiko deres barn udsættes for.

– Det bekræfter en del af de tanker, man har haft i forvejen, om at det kan skade immunforsvaret at være udsat for passiv rygning. Det er kommet ud som en meget stærk sammenhæng, selvom det var noget andet, vi kiggede efter, siger Ramon Gordon Jensen.

Læs også: Dagplejere kan fortsat pulse løs

Forskerne kiggede oprindeligt efter forureningsstoffer i kosten i Grønland. Grønlænderne har en højere forekomst af tungmetaller, der ophobes i sæl og hvalkød, som grønlænderne spiser meget. I den forbindelse kunne forskerne ikke påvise en sammenhæng med mellemørebetændelse. Det kunne de til gengæld med rygning.

– Det er selvfølgelig også væsentligt herhjemme, at hvis man har børn, der har problemer med ørerne, så skal man undgå at udsætte dem for passiv rygning. Vi har ikke nogen som helst idé om, at det her kun skulle være specifikt i Grønland, vurderer Ramon Gordon Jensen.

Skal være konstant udsat

Forskerne kan ikke sige præcis, hvor meget passiv rygning, børnene skal udsættes for, før de bliver syge. De kan heller ikke vurdere, om der er forskel på om både mor og far ryger, eller om det kun er den ene forældre. Der skal dog en del til, mener de.

– Jeg tror, det er den rygning, der sker i hjemmet, og de bakterier man har i familien, der generer. Så det er ikke noget med, at man bare er på besøg hos nogen, at man får mellemørebetændelse. Det er de familier, hvor børnene konstant er udsat for røg. Der kan man se en øget risiko, siger Ramon Gordon Jensen, der ikke tror, at sammenhængen vil kunne ses hos voksne.