
I centrum af Lyngby på Toftebæksvej står en høj hæk og rustne gitterlåger. Bag den ligger Lyngby Assistens Kirkegård, som er rig på lokalhistorie og fredede gravminder for lokale kulturpersoner, blandt andet Henrik Cavling, Gyrithe Lemche og Peter Liep.
De senere år har kirkegården fået lov at forfalde uden kommunens indgriben, og det har ledt til bekymring hos flere borgere i Lyngby. De er utilfredse med kommunens nedprioritering af den.
– Der er flere historiske personligheder der ligger der. Hvis man er historisk, og især lokalhistorisk interesseret, så synes jeg man skal beskytte og værne om deres minde, siger Christian Peder Møller Hansen, som i mange år har boet i Lyngby.
Han mener ikke, at Lyngby-Taarbæk kommune har værnet nok om sit ansvar for at holde kirkegården ved lige, og det kommer ikke de lokale borgere til gavn, forklarer han.
– Man lader det bare ligge, og så sker der jo ikke noget. Men i al den tid hvor der ikke sker noget, så forfalder det jo. Og så kan man jo diskutere, har Lyngby-Taarbæk Kommune ikke et ansvar for rent faktisk at vedligeholde det her område? Det har man jo kun gjort på den allermest nødtørftige måde,” siger han.
Fredede gravminder og lokalkultur bør bevares
Henning Andersen, som holder byvandringer i Lyngby, står også bag Facebook-gruppen ’Kongens Lyngby som det var engang’, hvor der ofte har været højstemt debat om kirkegården. Han genkender utilfredsheden fra borgerne.
Der ligger også nogle kendte kulturpersoner begravet her, og nogle af gravminderne er fredet. Dem kan man ikke bare slette, og det påhviler dem, der ejer kirkegården at vedligeholde de her gravminder. Henning Andersen.
Henning Andersen er klar over, at det er et prioriteringsspørgsmål, men han mener, at det er for dårligt, at kommunen ikke afsætter midler til vedligeholdelse af de registrerede gravminder og den lokalkultur, der er på kirkegården.
– Det er faldet nogle lyngbyere for brystet. De synes det er synd, at den ikke bliver vedligeholdt. Der ligger også nogle kendte kulturpersoner begravet her, og nogle af gravminderne er fredet. Dem kan man ikke bare slette, og det påhviler dem, der ejer kirkegården, at vedligeholde de her gravminder. Det gør kommunen ikke,” siger Henning Andersen.
Gennem årene har der været flere planer for kirkegården som er blevet skrinlagt, men den 19. marts har Byplanudvalget fremlagt en plan for en forskønnelse af byrummet.
Forvaltningen har foreslået at afsætte 50.000 kroner til en forskønnelse af kirkegården i 2025. Det indebærer en genåbning af adgangen i det nordøstlige hjørne, fjernelse af de gamle gitterlåger, samt adgang mellem kirkegården og parkområdet ved siden af, Blomsterhaven.
Det fremgår af referatet fra Byplanudvalgets møde den 19. marts.
Kirkegården skal gøres mere tilgængelig
Martin Vendel Nielsen (K), som er næstformand i Byplanudvalget i Lyngby-Taarbæk kommune forklarer samtidig, at der fortsat ikke er en helhedsplan for kirkegården, udover at gøre den mere tilgængelig.
– Den ligger jo bag en relativt høj hæk, så i første omgang vil vi gerne få hækken ned i højde, så kirkegården ikke er så lukket om sig selv. Der har været tale om, at man kunne lave et tema omkring Benny Andersen, men det har bare været en strøtanke, for vi har desværre ikke særligt mange midler til det, selvom vi ville ønske, at vi havde, siger Martin Vendel Nielsen (K).
Lyngby Assistens Kirkegård
- Lyngby Assistens Kirkegård blev anlagt i 1851 og skulle assistere kirkegården ved Lyngby Kirke
- Kirkegården fungerer i dag som kvarterpark med rig lokalhistorie
- Begravelser på kirkegården ophørte i år 2000
- I 2023 blev planerne for kirkegården skrinlagt
Kilder:
Lyngby-Taarbæk Kommune
SN.dk
En renovering eller istandsættelse af de fredede gravminder, der forvitrer på kirkegården, er altså stadig ikke en del af kommunens plan.
– Det ville jo være naturligt, hvis man skal lave et greb dernede, at man på en eller anden måde også får tænkt det ind. Ønsket om at gøre noget er der, og mit indtryk er, at det gælder hele kommunalbestyrelsen. Så hvis pengene var der, ville vi gøre noget ved det. Men vi skal prioritere vores midler, og vi har ikke så mange, så derfor bliver det ikke den helt store plan, selvom det kunne være rart, siger han.
Henning Andersen forklarer, at han ikke har tænkt sig at give op, og han overvejer at tage sagen i egen hånd med et pilotprojekt, hvor han vil undersøge mulighederne for at istandsætte og beskytte gravminderne, når kommunen fortsat ikke har en plan for det.
Læs også: Borgere leverer klimaløsninger i Furesø
Sådan gjorde vi: Journalisten fik en henvendelse fra en borger i en lokal Facebook-gruppe, om området ved Lyngby Assistens Kirkegård. Interviewet med Henning Andersen er foretaget på Lyngby Assistens Kirkegård, mens de øvrige interviews er foretaget telefonisk.
One Response to "Gravminder på Lyngby Assistens Kirkegård forvitrer: Kommunen har stadig ikke en plan"