Tendens: Motionsløb tager kulturel drejning

Kultur blev koblet med motionsløb, da borgerne i Smørum løb for Luther og reformationens jubilæum.
Foto: Lea Karlsen

Frederikssund Provsti har afholdt ”Løb for Luther” i Smørum, og onsdag d. 11. oktober afholder Rødovre Bibliotek motionsløbet ”Løb og lunt med litteraturen”.

Det er en tendens, at motionsløb bliver sat sammen med kultur. Det fortæller Peter Forsberg, analytiker ved Idrættens Analyseinstitut, hvor han blandt andet har fokus på motionsløb.

– Der sker en udvikling, der har været i gang over mange år, hvor man arbejder med at udvikle konceptet omkring motionsløb, siger Peter Forsberg.

Læs også: Smørum løber for træer i Luthers navn

Peter Forsberg fortæller, at der er sket en stor udvikling på området, og at denne udvikling blandt andet er gået i en kulturel retning.

En løbenation

Godt og vel hver tredje voksne dansker dyrker regelmæssigt motionsløb. Ifølge Peter Forsberg kan dét være en forklaring på, hvorfor det lige er motionsløb, som det kulturelle bliver sat sammen med.

– Det er de færreste, som ikke kan løbe, i hvert fald de kortere distancer eller gå hurtigt. Så derfor er løb en idræts- eller motionsaktivitet, der er tilgængelig for mange mennesker, siger Peter Forsberg.

Arrangementer, der er koblet med kultur, kan derfor både vække interesse hos de, der normalt løber, men også dem, der ikke gør, mener Peter Forsberg. De deltager måske i højere grad på grund af det kulturelle aspekt.

Løb, Luther og litteratur

Smørum afholdte lørdag et motionsløb, der var dedikeret til Martin Luther i anledning af reformationens 500-års jubilæum. Med sin nye forståelse af kristendommen præsenterede Luther en frisættelse af mennesket.

Denne frisættelse blev ifølge Eskil Dickmeiss, en af arrangørerne, koblet med glæden ved at bruge sin krop, når man løber en tur.

I Rødovre har biblioteket i samarbejde med Rødovre Sundhedscenter planlagt et motionsløb, der har fokus på litteratur. Martin Hartmann, der er bibliotekar og en af arrangørerne, forklarer, at koblingen findes i, at elementer fra sportens verden kan spores tilbage til litteraturen.

Han nævner maratonet som eksempel, da dette løb er inspireret af en fortælling fra det antikke Grækenland.

Læs også: »Det smager lidt af maraton«

– Vi syntes, det kunne være sjovt og spændende at bruge litteraturen som en vej ind i det at løbe og løbet som en vej ind i det at læse litteratur, siger Martin Hartmann.

Det er første gang, at Rødovre Bibliotek afholder denne type arrangement, og ifølge Martin Hartmann forventer de, at folk får en sjov og anderledes oplevelse ud af det.

– Måske kan det ligefrem give nogle af deltagerne lyst til at dykke endnu dybere ned i løbets og litteraturens fantastiske verdener, siger Martin Hartmann.