Gymnasieelever revser Løkke for SU-forslag

Lars Løkke vil fjerne gymnasieelevers hjemmeboende SU Foto: Johannes Jansson/norden.org
Lars Løkke vil fjerne gymnasieelevers hjemmeboende SU
Foto: Johannes Jansson/norden.org

Gymnasieelever og Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) er kritiske overfor Lars Løkke Rasmussens (V) forslag om at fjerne SU’en fra hjemmeboende gymnasieelever.

Ifølge DGS-formand Mathilde Lynggaard Vinther er det kritisabelt, at Lars Løkke Rasmussen ikke mener, at de danske gymnasieelever har behov for den økonomiske støtte fra staten.

– Jeg synes, det er et dybt problematisk forslag. Det vil have en kæmpe betydning for de unge. I dag behøver man ikke bruge alverdens tid på et arbejde ved siden af sin uddannelse, så hvis vi skal til at bruge endnu mere tid på at arbejde, end vi gør i dag, så vil vi se, at eleverne vil have mindre tid til at fordybe sig i deres uddannelser og blive dygtige, siger Mathilde Lynggaard Vinther.

Forældre skal sørge for de unges uddannelse

Den nuværende hjemmeboende SU ligger på maksimum 2.935 kr. for elever, der er startet før 1. juli 2014, og 2.544 kr. for elever, der er startet efter 1. juli og reguleres efter elevens forældres indkomst.

Venstreformanden var tirsdag på besøg på Espergærde Gymnasium, hvor han fortalte eleverne om sin holdning til de såkaldte cafepenge:

– Så I kan sove roligt om natten. Det bliver nemlig ikke til noget. Det er min egen holdning og helt private opfattelse. Jeg mener, det er et moderne forældre-ansvar at sørge for at give sine børn en uddannelse. Og jeg har svært ved at se, hvorfor min søn, der går i HTX, skal have cafépenge, siger Lars Løkke Rasmussen på sit besøg på gymnasiet ifølge Frederiksborg Amts Avis.

Elevers sociale baggrund spiller en rolle

Mathilde Lynggaard Vinther mener, at det rent socialt vil være et problem for nogle af de elever, der ikke har en stærk økonomisk baggrund:

– Det vil have en social slagside, hvor nogle af dem, der i dag får givet bedre mulighed for at klare sig igennem sin uddannelse ved SU’en, hvis den bliver frataget dem, fordi vi ikke alle sammen har det samme udgangspunkt for, at kunne klare sig godt gennem uddannelsen.

Læs også: Meditation skal afstresse elever

Mere arbejde – ingen lektier

Eleverne fra Espergærde Gymnasium er heller ikke tilfredse med venstremandens forslag. Laura Agnete Jürs, der går i 3.g, tror, at det ville gå ud over hendes faglige niveau i skolen:

– Det ville betyde, at jeg ikke ville kunne bruge min tid på skolen og istedet skulle finde et job, og måske ville jeg kunne gå ned i niveau på skolen, da jeg skal prioritere min tid anderledes.

Nadia Falch, der også går i 3.g på Espergærde Gymnasium, er allerede tvunget til ikke at arbejde, nu hvor eksamenerne nærmer sig:

– Det ville jeg være rigtig ked af, for så ville jeg ikke have tid til at lave mine lektier. Jeg har ikke tid til at arbejde nu, når jeg går i 3.g. Tidligere arbejdede jeg en gang om ugen, fortæller hun.

Det er ikke alle eleverne, der er helt så afhængige af SU’en, Silas Faurschous forældre lever stabilt nok til, at han ville kunne klare sig uden:

– Lige umiddelbart ville det ikke betyde så meget. Jeg har et fritidsjob, og det er ikke fordi, jeg har vildt brug for SU. Mine forældre har midler til at kunne give mig det, jeg har brug for, så jeg har egentlig ikke brug for et økonomisk tilskud, siger han.

Læs også: Designstuderende: Studiepraktik udhuler min økonomi