Halvdelen ved ikke, at de er smittet: Mycoplasma genitalium er det nye klamydia

Ved konsekvent brug af kondom undgår du at smitte, eller at blive smittet, med Mygoplasma genitalium – og alle andre kønssygdomme. Foto: kollage af billeder fra Pixabay.

Siger Mycoplasma genitalium dig noget? Eller bare Mycoplasma? Hvis ikke, så er der stor sandsynlighed for, at du kommer til at høre mere om det, hvis du nyder godt af lidt lagengymnastik i ny og næ.

På Statens Serum Instituts hjemmeside står der, at Mygoplasma er en seksuelt overført bakteriel infektion, der løber lige i hælende på klamydia, som den mest hyppigt seksuelt overførte bakterie. Hvorfor navnet så ikke ringer en større klokke, nu hvor den er næsten lige så almindelig som klamydia, kan Jørgen Skov Jensen give et kvalificeret bud på.

Han er fagchef i reproduktiv mikrobiologi ved Statens Serum Institut, hvor han blandt andet forsker i Mycoplasma genitalium. I følge Jørgen Skov Jensen, er Mycoplasma en relativ nyopdaget infektion. Den har formentligt været blandt os altid, vi har bare ikke vidst det. Symptomerne er identiske med dem, man får ved klamydia, men der er dog en væsentlig forskel ved behandling af de to bakterier.

– Der, hvor der er forskel på klamydia og Mycoplasma genitalium, er, at for klamydia har vi en god og sikker behandling. For Mycoplasma, er det i øjeblikket halvdelen af smittede i Danmark, der har resistens, siger han.

Flere test giver større problemer

Det er mycoplasma-bakterier, der er resistente overfor antibiotika, der giver udfordringer. Resistens er et stigende problem, og det er netop opstået, fordi der behandles. Læger er derfor generelt blevet mere påpasselige med at teste for Mycoplasma, og undersøger kun dem, der har symptomer, eller har været i kontakt med en, der er smittet.

Læs også: 23-årige Andrea om kønssygdom: »Den ødelagde min sommerferie fuldstændig, selvom jeg aldrig havde nogle symptomer«

Hvad er Mycoplasma genitalium?

  • Mycoplasma er en klamydialignende bakterie, der sidder i urinrøret og i skeden (livmoderhalsen).
  • Bakterien blev først opdaget i 1980. Senere blev den anerkendt som seksuelt overført sygdom.
  • Screeningsundersøgelser af yngre, voksne danskere har vist, at cirka 2,3 procent af kvinder og 1,1 procent af mænd er smittede.
  • Kondom beskytter mod smitte.

Kilde: Sex og Samfund

– I realiteten er der ikke nogen, der kan sige, hvad der er det rigtige at gøre. Vi ved bare, at vi har et behandlingsproblem, som er ret ubehageligt, siger Jørgen Skov Jensen.

På Statens Serum Institut anslår man, at mellem 25.000-30.000 smittes med bakterien hvert år. Til sammenligning smittes mellem 30.000-35.000 med klamydia årligt. Cirka halvdelen vil ikke få symptomer og altså slet ikke mærke, at de er smittede.

Myco-et-ellet-andet

En af dem, der godt kunne mærke, at noget pludselig var galt, er 26-årige Julie Augusa Weltzer-Østerberg. Det var noget lyserødt udflåd, der fik hende til at tage til lægen og blive testet. Hos lægen blev hun testet for flere ting, der kunne være forklaringen på hendes ubehag i underlivet. Efter en uge blev hun testet positiv for urinvejsinfektion og Mycoplasma. Den var resistent, og hun skulle derfor have en antibiotika kur.

– Da jeg kom i behandling for det, viste det sig, at flere af mine veninder havde haft det. Men der var også en del af mine andre veninder, der ikke vidste noget om det. De kan stadig ikke udtale det der myco-et-eller-andet, siger hun.

– Jeg plejer at sige til veninder, der ikke ved, hvad det er, at det er det nye klamydia.

For Julie Augusa Weltzer-Østerberg er hendes viden om Mycoplasma kommet ved at dele erfaringer med venner og veninder, der også har været smittet. Hun stod dog i en situation sidste sommer, hvor hun ikke var bevidst om, hvordan bakterien egentlig smitter og blev nervøs, da hun tog til Klinik for Kønssygdomme ved Bispebjerg Hospital, der ikke ville teste hende, fordi hun ikke havde symptomer.

Læs også: Drop-in er droppet: nu skal du skal bestille tid for at blive testet for kønssygdomme
– Jeg synes det er enormt vigtigt, at man bliver informeret og oplyst omkring nye variationer eller nye kønssygdomme. Jeg tror godt, at man kan gå lidt i stå, efter man har fået sådan en folkeskole seksualundervisning, hvor man har fået banket ind i hovedet, at der er noget, der hedder klamydia og kønsvorter og gonoré og så ikke tænker over, at der kan opstå noget nyt.

Hvad er symptomerne ved smitte af Mycoplasma?

  • For kvinder er det udflåd fra urinrøret og sjældent fra skeden.
  • Den kan give svie, kløe og brændende fornemmelser ved vandladning og underlivssmerter.
  • Hos mænd vil der også forekomme udflåd fra urinrøret, samt svie, kløe og brændende fornemmelser ved vandladning.
  • Der kan opstå hævelser og smerter i pungen (betændelse i bitestiklerne)

Kilde: Sex og Samfund

Julie Augusa Weltzer-Østerberg siger at for hende personligt, ville det være rart at vide mere om Mycoplasma, og hvad man skal være opmærksom på.

Huller i informationen

Jeppe Hald, der er national projektleder hos Sex og Samfund, mener dog ikke, at det er et problem, at unge ikke kender mere til den nytilkomne kønssygdom. Han mener, at så længe unge går til lægen og bliver testet for klamydia, hvis de har symptomer, så bliver de også testet for Mycoplasma.

Han mener, at man skal respektere lægernes faglighed, men anerkender, at det er en udfordring, når nogle læger endnu ikke følger behandlingsforskrifter eller testforskrifter.

– Vi har løbende fået spørgsmål fra unge om mycoplasma genitalium, og det er typisk fra kvinder, der bliver ved med at have symptomer, efter de er blevet behandlet for klamydia, hvor det så har vist sig at være Mycoplasma genitalium, de har været smittet med. Der er det jo lægen, der ikke har været opmærksom på den mulighed, siger han.

Jeppe Hald overvejer, hvordan Sex og Samfund fremadrettet kan brede information ud om den nye bakterie.

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen opstod ved en tiltagende undren over, at mange i omgangskredsen, ikke kendte til mycoplasma. Samtidig var der en tendens til, at flere fortalte, at de havde været smittet. Hvordan halvdelen aldrig har hørt om ordet, og den anden halvdel har haft det inde på livet, undrede journalisten. Journalisten fik kontakt til Jørgen Skov Jensen fra Statens Serum Institut, der er førende ekspert på området. Herefter kontaktede journalisten Jeppe Hald fra Sex og Samfund, der anerkendte et hul i informationsstrømmen. Til sidst fik journalisten kontakt til en erfaringskilde, der fortalte om sit forløb med Mycoplasmasmitte og de bekymringer, der mødte kilden undervejs. Interviews er henholdsvist foretaget på telefon og fysisk.